Sve je spremno za start Beogradske internacionalne regate na Adi Ciganliji

Predstojećeg vikenda u prestonici Srbije biće održana tradicionalna Beogradska internacionalna regata (BIR) Trofej Beograda, koju zajednički organizuju Veslački savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, i Veslački savez Beograda, uz podršku Sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda, i JP Ada Ciganlija.

veslanje

Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević

Iako će takmičenje biti organizovano dok traje pandemija koronavirusa, na BIR je najavljeno učešće 16 klubova, od kojih je 14 domaćih, dok dva dolaze iz inostranstva - iz Bugarske i Hrvatske. Predviđeno je da prvog takmičarskog dana, u subotu 17. aprila, na regatnu stazu Savskog jezera izađe ukupno 114 posada u 15 disciplina, dok bi drugog dana, u nedelju 18. aprila, na Adi Ciganliji trebalo da vidimo 94 posade u 16 disciplina.

S obzirom na to da će ova regata biti kontrolna za naše juniore i kadete, ne treba ni da iznenađuje što će najveći broj posada na BIR biti upravo iz ovih kategorija - 42 čamca u kadetskoj, a 33 u juniorskoj konkurenciji, dok je značajan broj i pionirskih (31) i seniorskih (19) posada koje će veslati u Beogradu u subotu i nedelju.

veslanje

Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević

Organizacija ovakvog takmičenja bila je sve osim laka u situaciji kada se čitav svet bori sa kovidom-19, ali su naši veslački poslenici još jednom pokazali da znaju da se uhvate u koštac sa problemima.

- Zbog epidemiološke situacije smo razmišljali da li da odložimo Beogradsku internacionalnu regatu "Trofej Beograda" i da se ista odži na jesen, ali zbog gustog takmičarskog kalendara u drugoj polovini godine ipak smo odlučili da se Trojef Beograda održi u terminu u kojem je i planiran, uz strogu primenu svih mera prevencije i predostrožnosti, kako smo to između ostalog uradili i tokom izuzetno uspšene organizacije 1. Kupa Srbije i 1. kola Omladinske lige Srbije u veslanju pre dve nedelje, takođe na Adi Ciganliji. Razmišljali smo i da se ova regata i ove godine održi samo sa učešćem domaćih veslačkih posada kako je to bilo prošle godine takođe zbog situacije sa kovidom-19, ali smo doneli odluku da pozovemo posade iz zemalja u okruženju i veoma smo srećni što su se pozivu odazvali klubovi iz Hrvatske i Bugarske - rekao je generalni sekretar VSS Vladimir Antić.

veslanje

Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević

Srbija se već pokazala kao izuzetan organizator takmičenja u vreme pandemije koronavirusa - i kad je o samom veslanju reč prošle godine smo bez ikakvih problema izneli domaćinstvo Evropskog prvenstva za juniore krajem septembra - tako da se isto očekuje i tokom Beogradske internacionalne regate.

- Primenićemo sve propisane mere predostrožnosti uz obaveznu upotrebu zaštitnih maski za lice, poštovanja fizičke distance i obaveznu dezinfekciju ruku i površina, te nećemo ništa prepustiti slučaju, barem kada je organizacija takmičenja u pitanju. Ova dvodnevna veslačka regata će se održati bez prisustva publike. Vreme nas neće baš u potpunosti poslužiti, s obzirom na to da meteorolozi najavljuju kišu, ali su veslači navikli da se takmiče i po takvom vremenu, te se nadamo da će se i ovo sportsko takmičenje završiti uspešno - zaključio je Antić.

Za kraj, kad je o domaćim takmičarima reč, svakako je značajno istaći da će klubovi sa najviše takmičara biti Partizan, Crvena Zvezda, Grafičar i Galeb iz Beograda, kao i Danubius i Tamiš iz Vojvodine. Ovaj put navijači neće moći da ih podrže kraj regatne staze, ali među njima ćemo videti potencijalne reprezentativce koji će predstavljati Srbiju na više takmičenja tokom sezone.

SUBOTA, 17. april - Stanje prijava NEDELJA, 18. april - Stanje prijava


veslanje

Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević