Miloš Vasić i Martin Mačković u dvojcu osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu

Posada srpskog olimpijskog dvojca bez kormilara, u kojoj veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković, osvojila je bronzanu medalju na Evropskom veslačkom prvenstvu koje se održava u Varezeu!

Martin Mačković i Miloš Vasić

Martin Mačković (levo) i Miloš Vasić (Foto: VSS)

Gledajući jučerašnja polufinala, samo je Francuska bila nešto slabija u odnosu na ostalih pet posada, koje su kroz cilj prošle u razlici od nešto preko dve sekunde! Računajući i to da je polufinalna trka u kojoj je učestvovao naš dvojac bila izuzetno uzbudljiva, i da je tada u finišu četiri najbrža čamca delilo samo 69 stotinki, jasno je bilo da nas očekuje uzbudljivo finale.

Na startu trke posada Hrvatske, koja je važila za glavnog favorita na EP, povukla je jako i pratkično na startu rešila pitanje pobednika u finalu. Naši momci su imali relativno sporiji start, bili su peti na prvom prolazu na 500 metara, ali su potom pojačali ritam i poboljšavali poziciju kako se trka nastavila.

Već na 1.000 metara Vasić i Mačković bili su treći, a potom je počela produžena trka sa Italijanima za poziciju broj dva, s obzirom na to da su braća Martin i Valent Sinković iz Hrvatske bili daleko ispred ostalih posada. Hrvati su u finišu malo izgubili na ritmu, a posade Italije, Srbije i Rumunije ušle su u jak finiš, prilično se približivši vodećima. Ipak, na kraju su Sinkovići prošli prvi kroz liniju cilja, u vremenu 6:23,37 minuta, a iako su Miloš i Martin jedno vreme držali i drugu poziciju, do srebra su došli Italijani Đuzepe Vićino i Mateo Lodo u vremenu 6:24,73, dok su naši momci osvojili bronzu zaustavivši štopericu na 6:25,58.

Četvrto mesto zauzela je Rumunija (6:26,34), peto Holandija (6:32,09), a šesto Francuska (6:32,68). 

- Miloš i Martin su današnjom trkom pokazali da pripadaju svetskom vrhu, uspeli su da pobede Rumune, prošlogodišnje pobednike Evropskog prvenstva, i da budu na samo dve sekunde od svetskih prvaka iz Hrvatske. Posle analize polufinalnih trka i načina kako su oni izveslali svoju trku, akcenat je u finalu bio na početku trke, što su i popravili u odnosu na prethodnu trku. Miloš i Martin su još jednom pokazali da imaju odličnu sredinu trke, ali ovog puta i poslednjih 500 metara. Prvi cilj je ostvaren, sada će sve biti podređeno Olimpijskim igrama. Imamo dovoljno vremena, usput ćemo nastupiti na dve regate Svetskog kupa, u Zagrebu i Lucernu - istakao je trener našeg dvojca Nikola Stojić.


Pomenute regate biće održane od 30. aprila do 2. maja (Hrvatska), odnosno od 21. do 23 maja (Švajcarska), a naša javnost željna je još lepih vesti, baš poput ove kakva je stigla iz Varezea. Za sada imamo razloga za zadovoljstvo i umereni optimizam...

- Velika stvar je način na koji su Miloš i Martin izveslali ovo prvenstvo. Slobodno mogu da kažem da im je ovo najkvalitetnije izveslano finale na nekom velikom takmičenju. Finalisti sa ovog Evropskog prvenstva su, uz posade Novog Zelanda, Australije i Kanade, glavni kandidati za najviši plasman u Tokiju - zaključio je Stojić.

Nikola Stojić, Martin Mačković i Miloš Vasić

Trener Nikola Stojić sa Mačkovićem i Vasićem po osvajnju bronze na EP (Foto: VSS)

Nešto pre finala dvojaca bilo je zakazano i D finale u konkurenciji muških skifova, ali naš Aleksandar Filipović nije izašao na regatnu stazu.

- Veslači, treneri i rukovodstvo Veslačkog savez Srbije se vraćaju izrazito zadovoljni sa Evropskog prvenstva održanom u italijanskom Varezeu. Osvojili smo jednu medalju i ostvarili smo još jednu normu za Olimpijske igre. Čestitam veslačima dvojca bez kormilara Vasiću i Mačkoviću, njihovom treneru Stojiću na osvojenoj medalji, kao i veslačici Arsić na ostvarenoj normi za odlazak na Olimpijske igre. Veslački savez Srbije se zahvaljuje svima koji su pomogli da se ovaj uspeh ostvari - izjavio je po završetku Evropskog prvenstva Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora VSS, ujedno i trener naše skifistkinje Jovane Arsić.