Srpske veslače očekuju žestoki okršaji u Grčkoj, ulog su Olimpijske igre u Tokiju

Najbolji srpski takmičari nalaze se na pripremama u Atini, gde ih uskoro očekuju izuzetno značajne borbe - izborne trke za sastav reprezentacije koja će nas predstavljati na najvećim takmičenjima ove sezone, uključujući tu i Olimpijske igre u Tokiju, koje su od prošle godine

veslanje

Miloš Vasić i Martin Mačković na pripremama u Atini (Foto: VSS)

Srbija za sada ima jednu olimpijsku normu, u muškom dvojcu bez kormilara, ali je moguće da se kroz određena takmičenja tokom sezone broj olimpijaca uveća. No, to je neka bliska budućnost, sadašnjost je donekle problematična jer naša ekspedicija u Grčkoj, zbog pandemije koronavirusa, nije na okupu.

- Situacija je dosta nezgodna zbog velikih kontrola u vezi sa koronavirusom, veslači su sa trenirima Aleksandrom Smiljanićem i Nikolom Stojićem u karantinu na samoj stazi, a ja sam odvojen od njih. U Grčku sam došao naknadno, pa sam morao da budem u karantinu tri, četiri dana - kad sam dobio negativan test na koronu pustili su me da izađem, ali pošto je iz ruske veslačke ekspedicije jedan iz reprezentacije bio pozitivan, opet su nas zaključali i sigurno nas neće pustiti napolje do petka - kaže koordinator seniorskih selekcija Aleksandar Ivković.

veslanje

Aleksandar Beđik (Foto: VSS)

Nezgodno je što prve izborne trke kad je reč o našim posadama počinju upravo u petak, 26. februara - možda i dodatne budu održane u subotu u zavisnosti od rezultata, a Ivković ne bude u situaciji da bude uz takmičare.

- Sada je takva situacija sa koronom, možda zaista ne budem na izbornim trkama. Ipak, ono što je najvažnije, svi takmičari su zdravi i pravi, rade dobro pod kontrolom trenera i stalno smo na telefonskoj vezi. Udaljen sam od njih 15 minuta, ali eto, ne mogu da budem s njima zbog epidemiološke situacije. Bitno je da se zna da muški dvojac očekuju izborne trke u petak pre i posle podne, ako bude potrebe i u subotu, a i da za muški i ženski skif važi isti režim. Jovanu Arsić u ženskom skifu, doduše, očekuju kontrolne trke, jer nema konkurenciju među srpskim posadama, ali svakako moramo da proverimo gde je sa formom i rezultatima u odnosu na ostale takmičarke koje će ovde nastupati, a dolaze iz reprezentacija Rusije i Grčke - zaključio je Ivković.

veslanje

Nenad Beđik (Foto: VSS)

Naši takmičari su, dakle, sa trenerima "zaključani" u regatnom centru. To ih ipak nije sprečilo da rade žestoko jer izborne trke koje su pred njima imaju ogromnu težinu - učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Mi smo u olimpijskom veslačkom centru, gde su hangari i veslačka staza... Nema izlaska iz centra, samo su fizioterapeutu i meni dozvolili da izađemo napolje dva, tri puta, da odemo do prodavnice. Potpuno smo izolovani i bezbedni, odlično smo primljeni i imamo sve uslove za rad u ovakvoj situaciji. Kad smo došli bili smo u karantinu, kad je to prošlo mogli smo da izlazimo na vodu - kaže jedan od trenera naših reprezentativaca, nekadašnji reprezentativac i olimpijac Nikola Stojić, koji je zadužen za treniranje dvojca Miloš Vasić-Martin Mačković, i skifova u kojima su Aleksandar i Nenad Beđik.


Ipak, naši takmičari nisu mogli svaki dan da budu u čamcima - čitali smo i ovde o vremenu u Grčkoj i nadrealnim snežnim padavinama u Atini.

- Bilo je dana kada sneg i kiša nisu dozvoljavali izlazak na vodu, evo, i danas se malo razduvalo... Međutim, ovde su uslovi za rad odlični, ima dovoljno ergometara, tu je i teretana, tako da su veslači zaista dobro radili sve vreme. Videćemo kakvo će vreme da bude u petak... Što se tiče samih takmičara, dvojac je možda pokazao i najbolje standarde, dok je Aleksandar Beđik imao malo bolju brzinu od Nenada. Ali, u toku su pripreme za trke u petak, pa ćemo tada videti kako stoje stvari - zaključio je Stojić.