Usvojene izmene Plana i programa za izbor seniorskih reprezentativnih posada VSS

Izvršni odbor Veslačkog saveza Srbije, shodno obavljenim konusltacijama između Dušana Kovačevića - predsednika Izvršnog odbora VSS-a, Aleksandra Ivkovića - koordinatora za reprezentativni program saniora A i Đovanija Postiljonea - angažovanog inostranog veslačkog stručnjaka, a u skladu sa predlozima trenera Aleksandra Smiljanića i Nikole Stojića, doneo je manje izmene Plana i programa u okviru izbornog procesa reprezentativnih seniorskih posada VSS.

veslanje

Viktor Pivač i Veselin Savić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Izmene se odnose na proces izbora reprezentativnih posada koje će nastupiti na najvećim sportskim takmičenjima u 2021. godini.

OLIMPIJSKE IGRE
23-30. jul 2021. (Tokio, Japan)

Izborna trka za najbržu posadu u disciplini muški dvojac bez kormilara (2- SM) i najbržu posadu u disciplini muški skif (1x SM) i ženski skif (1x SW) će se održati 26. i 27. februara u Atini u Grčkoj. Na ovoj Izbornoj regati odrediće se posade muškog skifa (1x SM) za nastup na Evropskoj kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre Tokio 2021 i posada muškog dvojca (2- SM) za nastup na Olimpijskim igrama Tokio 2021.

* Izborna trka za najbržu posadu u disciplini 2- SM

Izborna trka će se održati 26. februara 2021. u Atini.

veslanje

Martin Mačković i Aleksandar Filipović (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Ekipa (2- SM) koja prva ostvari dve pobede dobiće pravo da ide na Olimpijske igre u Tokijo u Japan. U slučaju nerešenog rezultata posle dve izveslane trke (26.2.2021), treća trka će se veslati sutradan (27.2.2021). U slučaju loših vremenskih uslova trke koje su planirane u terminu 26-27.2.2021. će se odložiti za koji dan, a odluku o naknadnom terminu doneće gospodin Postiljone. U tom slučaju reprezentacija Srbije ostaje do daljnjeg u Atini odnosno do realizacije izborne regate/trke.

* Izborna trka za najbržu posadu u disciplini 1x SM i 1x SW

Izborna trka će se održati 26. februara 2021. u Atini.

Ekipa koja prva ostvari dve pobede dobiće pravo da učestvuje na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Varezeu u Italiji 5-7.4.2021. i na Evropskom prvenstvu takođe u Varezeu u Italiji 9-11.4.2021. Kod donošenja odluke koja posada u disciplini 1x SM ili 1x SW će učestvovati na Olimpijskim igrama, ukoliko obe posade postignu isti plasman na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati (Vareze 5-7.4.2021) onda će se odluka doneti na Evropskom prvenstvu (9-11.4.2021) i to tako što će pravo da ode na Olimpijske igre imati bolje plasirana ekipa u svojoj kategoriji. Ako i tada budu zauzeli ista mesta onda će se gledati vremenska udaljenost u odnosu na najbržu ekipu u svojoj trci (npr. ukoliko su oba skifa 9. ići će skif koji je u sekundama i desetinkama bliži sedmoplasiranom čamcu... ili npr. ukoliko su oba peta, gledaće se vremenska razlika u odnosu na prvoplasiranog - udaljenost od svetskog).

Žreb svih trka na regati u Atini biće urađen po uputstvima gospodina Postiljonea.

veslanje

Aleksandar Beđik (Foto: VSS/Anđela Nišević)

EVROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU
9-11. april 2021. (Vareze, Italija)

O datumu i načinu izbora veslačkih posada, koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu u Varezeu u Italiji, odlučiće gospodin Đovani Postiljonea, angažovani sportski (veslački) stručnjak Veslačkog saveza Srbije.

SVETSKI KUPOVI
(I CRO, Zagreb 30. april-2. maj 2021, II CHE, Lucern 21-23. maj 2021, III ITA Sabaudija 4-6. jun 2021)

FINALNA OLIMPIJSKA KVALIFIKACIONA REGATA
16-18. maj 2021. (Lucern, Švajcarska)

O datumu i načinu izbora veslačkih posada, koje će nastupiti na ovim regatama, odlučiće gospodin Đovani Postiljonea, angažovani sportski (veslački) stručnjak Veslačkog saveza Srbije.

SVETSKO PRVENSTVO U VESLANJU
17 - 24. oktobar 2021. (Šangaj, Kina)

O datumu i načinu izbora veslačkih posada, koje će nastupiti na Svetskom prvenstvu, u veslanju odlučiće Đovani Postiljonea, angažovani sportski (veslački) stručnjak Veslačkog saveza Srbije.

Dodatne informacije:

* Izborna trka za najbržu posadu u disciplini muški dvojac bez kormilara (2- SM)

1. IZBORNA TRKA se vesla 26. februara 2021. prepodne i oba srpska dvojca (Martin Mačković/Miloš Vasić i Viktor Pivač/Veselin Savić) će biti u istoj kvalifikacionoj grupi (planirano je da na regati učestvuju još 2 grčka i 6 ruskih dvojaca).

2. IZBORNA TRKA se vesla 26. februara 2021. poslepodne i u njoj učestvuju oba srpska dvojca bez drugih posada.

Ekipa (2- SM) koja prva ostvari dve pobede dobiće pravo da ide na Olimpijske igre u Tokio u Japan. U slučaju nerešenog rezultata (1:1) posle dve izveslane trke, TREĆA IZBORNA TRKA vesla se sutradan (27. februara 2021).

U slučaju da se izborni proces dvojca završi posle dve trke, predlog gospodina Postiljonea je da se za treću trku dana oforme dva četverca, u svaki bi ušli po jedan dvojac sa još po dvojicom skifista. U ovom slučaju, za trku drugog dana u dogovoru sa gospodinom Postiljoneom bi se probala i neke druge kombinacije u četvercima.

U slučaju loših vremenskih uslova trke koje su planirane u terminu 26-27. februar 2021. će se odložiti za koji dan, a odluku o naknadnom terminu doneće gospodin Postiljonea. U tom slučaju reprezentacija Srbije ostaje do daljnjeg u Atini odnosno do realizacije izborne regate/trke.

veslanje

Jovana Arsić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

* Izborna trka za najbržu posadu u disciplini muški skif (1x SM) i ženski skif (1x SW)

1. IZBORNA TRKA će se održati 26. februara 2021. prepodne i sva četiri srpska skifa (Aleksandar Filipović, Aleksandar Beđik, Nenad Beđik i Dušan Slavnić) će biti u istoj kvalifikacionoj grupi.

(Planirano je da na regati učestvuje još 3 skifa iz Grčke, 10 skifova iz Rusije i 1 skif sa Kipra, ukupno 18 posada. Biće oformljene tri kvalifikacione grupe, sa po 6 posada. Sistem progresije je da u finale A idu prva dva skifa iz svake grupe kao i još 2 najbolja vremena, ostali veslaju finale B.)

2. IZBORNA TRKA će se održati 26. februara 2021. poslepodne - finale A i B.

Ukoliko rezultat bude nerešen (izjednačen) planirano je da se onda sutradan (27. februar 2021) održi TREĆA IZBORNA TRKA za te dve posade 1x SM.

Ekipa koja prva ostvari dve pobede dobiće pravo da učestvuje na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Verezu u Italiji 5-7. aprila 2021. i na Evropskom prvenstvu takođe u Varezeu u Italiji 9-11. aprila 2021.