Ergometri pokazali gde smo: Počelo brušenje forme, vreme je da se misli na Olimpijske igre

Naši najbolji veslači i veslačice, među kojima sigurno treba tražiti bar dva imena za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju - jer je srpski dvojac bez kormilara u muškoj konkurenciji već ispunio normu na najveće svetsko sportsko takmičenje - učestvovali su i na Prvenstvu Srbije na ergometrima koje je ove godine, kao nikada do sada, održano na više lokacija.

veslanje

Velika iskušenja su pred našim najboljim takmičarima u nastavku sezone (Foto: VSS)

Naime, zbog pandemije koronavirusa mnoga svetska takmičenja, samim tim i ona lokalnog karaktera, potpuno su promenila koncepciju organizacije kako bi sportisti i sportistkinje imali bar kakvu-takvu priliku da se nadmeću. Takav slučaj bio je i sa veslanjem, a u Srbiji, kada je reč o veslanju - to se preslikalo na organizaciju prvog takmičenja u sezoni - Ergometrijade 2021, koja je ove godine održana po klubovima širom naše zemlje.

Koordinatori naših reprezentativnih selekcija, po završetku Prvenstva Srbije na ergometrima za sve kategorije, dali su svoju ocenu tog takmičenja, kao i onoga što nas očekuje u nastavku sezone.

ALEKSANDAR IVKOVIĆ (seniorske selekcije)

Nisu svi kandidati za seniorsku reprezentaciju nastupali na Ergometrijadi 2021, ali se oni koji su seli na veslačke mašine nisu štedeli - to su pokazali i rezultati jer su najbolji ispunili očekivanja.

- Seniori su učestvovali na Prvenstvu Srbije na ergometrima, ali to nije bio zvaničan test za reprezentaciju. Vrlo brzo nama sledi izborna regata za Olimpijske igre, za dublove i skifove, dolazi i Evropska kvalifikaciona regata za Olimpijske igre... Mi za sada imamo normu za dvojac za Igre u Tokiju, a u Atini ćemo 27. i 28. februara imati izbornu regatu za tu posadu. U aprilu ćemo imati izbornu regatu za skif - u ženskoj konkurenciji imamo samo Jovanu Arsić, ali će i ona veslati uz ostale. U svakom slučaju, imamo još dve šanse da se još neka od naših posada kvalifikuje na Olimpijske igre - kaže koordinator seniorskih selekcija Aleksandar Ivković.

veslanje

Aleksandar Ivković (prvi sleva) sa reprezentativcima na EP u Poznanju prošle godine (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Te šanse su Evropska kvalifikaciona regata za OI u aprilu (Vareze, Italija) i OI kvalifikaciona regata u maju (Lucern, Švajcarska). Do tada ima vremena, ali kada se vratimo na upravo završenu Ergometrijadu, kad je reč o našim najboljim takmičarima, možemo da vidimo da je sezona dobro počela i da će borba za reprezentativni dres biti žestoka.

- Nisu nastupali svi seniori, ali oni koji jesu pokazali su trenutan nivo forme. Miloš Vasić i Martin Mačković bili su odlični, Aleksandar Beđik je bio na nivou proseka, ali on može i bolje (svi su veslali ispod šest minuta, a rezultate možete da pogledate OVDE). Nenad Beđik je izveslao nešto lošije, ali svi znamo šta je on uradio za srpsko veslanje poslednjih godina i on će svakako ući u konkurenciju za reprezentaciju. Pozitivan rezultat ostvario je i Vanja Obradović i on je pozvan da se priključi pripremama u Atini od petka - ovi pomenuti veslači će se pridružiti grupi koja je tamo već na pripremama, i koja zbog toga nije učestvovala na Ergometrijadi. Takođe, treba pomenuti da je Miloš Stanojević bio najbolji u lakom skifu, imao je svoje standardno vreme, tako da će se i on truditi da opet bude deo reprezentacije i u predstojećoj sezoni - istakao je Aleksandar Ivković.

Pojačanje iz Amerike

Sjajan povratk u staro društvo najavio je Vanja Obradović, koji nekoliko poslednjih godina nije bio reprezentativac, a student je na američkom Univerzitetu Prinston.

- Ne može se reći da je bio iznenađenje, ali je bio prijatan rezultat Vanje Obradovića, koji je izveslao solidno vreme na Ergometrijadi. On studira u Americi, ali se zbog situacije sa koronom vratio u Srbiju. Sada studira odavde, "na daljinu", a dobio je priliku da ponovo radi zajedno sa nama. Odlično je što je pokazao da može da bude u konkurenciji za sastav reprezentacije, zato je i pozvan da se priključi ostalim reprezentativcima na pripremama u Atini - naveo je Ivković.

Ergometrijada 2021.

Ergometrijada je ove godine zbog korone održana po klubovima širom Srbije (Foto: VK Crvena zvezda)

LAZO PIVAČ (selekcije seniora B)

U konkurenciji mlađih seniora (seniori B, do 23 godine starosti) videli smo ohrabrujući broj takmičara. Koordinator za mušku i žensku selekciju za seniore B, Lazo Pivač, smatra da je ta brojnost jedna od značajnijih karakteristika Ergometrijade 2021.

- Dobra stvar kod ovog takmičenja bio je nastup većeg broja seniora B ove godine i to veoma ohrabruje. Poredeći sa prethodnim ergometrijadama, pojavili su se veslači i veslačice koji su perspektivni, a u većem broju nego prethodnih godina, što predstavlja ozbiljnu osnovu za dalji rad. Tu ima prostora da se oni poprave, zatim i da se priključe oni koji nisu sada bili na Prvenstvu Srbije na ergometrima, a to je sigurno još pet, šest takmičara, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji - dao je Pivač prvu ocenu nedavno završene Ergometrijade.

Što se samih rezultata tiče, koordinator seniorskih B selekcija smatra da su oni bili dobri, ali da mogu da budu i kvalitetniji.

- Osvajači medalja su pokazali kvalitet u dobroj konkurenciji, mada se mora ponoviti da nisu svi učestvovali na Ergometrijadi - nekoliko talentovanih takmičara zbog zdravstvenih tegova nisu nastupali. Uvek može bolje i brže, ali u okolnostima epidemije koronavirusa, kada je, osim zdravstvenog momenta, i specifičnost takmičarskih uslova uticala da rezultati budu bolji, ova izdanja seniora B su za poštovanje. Idemo dalje - nastavljamo sa treninzima, čekamo lepše vreme i izlazak na vodu, a u koordinaciji sa klubovima kandidati za reprezentativni dres će imati mogućnosti da u organizovanim zajedničkim treninzima dodatno poboljšavaju formu. U prolećnom delu priprema nastaviće se i kombinovanja posada i tu bi već trebalo razmišljati i o učešću na regatama, što će sve, ipak, da zavisi od situacije sa pandemijom koronavirusa - zaključio je Lazo Pivač.

ergometri

Foto: VK Partizan

MILOŠ ČUDIĆ (juniorske selekcije)

Prvenstvo Srbije u veslanju na veslačkim ergometrima se održalo 30. januara u klubovima, zbog epidemiološke situacije. Samo takmičenje je održano mesec dana ranije, nego prethodnih godina, zbog predstojeće veslačke sezone, koja će početi ranije ove godine. To je svakako uticalo i na trenutnu spremnost sportista.

- Od značajnijih rezultata u muškoj konkurenciji, izdvojio bih rezultat Dejana Jezdimirovića (VK Partizan), koji je dostigao vremensku normu za svoju telesnu masu, a sa 6 sekundi zaostatka do norme ga prati Pavle Aćimović (VK Crvena zvezda). Posebno raduju rezultati mlađih juniora, pred kojima su dve juniorske sezone. Andreja Jevtić (VK Crvena zvezda) je pobednik sa vremenom 6:19,5 minuta, a slede ga Nemanja Luledžija (VK Partizan) i Viktor Popović (VK Crvena zvezda), koji su u odnosu telesne mase i izveslanog vremena na 9 sekundi od vremenske norme starijih juniora - kaže koordinator juniorskih selekcija Miloš Čudić.

- U ženskoj konkurenciji ostvareni su malo slabiji rezultati, odnosno veći zaostatak od norme. Istakao bih Jelenu Erić (VK Partizan), koja je pored pobede i najbliža vremenskoj normi, dok je od dve do pet sekundi prate Andrea Đurić (VK Grafičar), Maja Mišljenović, Isidora Đurović (obe iz VK Crvena zvezda) i Ljubica Tešmanović i Andrea Poleksić (obe iz VK Partizan). Takođe, posebne pohvale zaslužuje najbrža kadetkinja, Milica Mladenović (VK Smederevo), koja je na 19 sekundi od juniorske norme. Posebno raduje činjenica da je nastupilo 19 juniorki, od kojih su velika većina mlađe juniorke. Sada predstoji ozbiljan rad i nadam se da će svi kandidati za juniorsku reprezentaciju Srbije dodatno napredovati i spremno dočekati prvo savezno testiranje na vodi, koje je predviđeno za 7. mart - rekao je na kraju Čudić. 

Ergometrijada 2021.

Foto: VK Palić

ALEKSA ĐOKIĆ (kadetske selekcije)

Već po tradiciji, na domaćim regatama, a ni ergometrijade nisu izuzetak, najveći broj prijavljenih veslača i veslačica bude u kadetskoj konkurenciji. Oni nekako budu i najglasniji, bodre jedni druge, navijaju... ali, ovoga puta je to sve bilo drugačije.

- Veslače i veslačice u kadetskom uzrastu najviše motiviše kad su svi na okupu, kada imaju pravo takmičenje, tada pravi rivalitet dolazi do izražaja. Ova Ergometrijada je, sticajem zdravstvenih okolnosti, više izgledala kao klupski test i možda su zato izostali bolji rezultati jer nije bilo baš takvog rivaliteta, ali svjedno, takmičari koje pratimo pokazali su svoj kvalitet i da su spremni za početak sezone. Ovo svakako nije pokazatelj za celu sezonu, niti oni sad treba da budu "prebrzi", njima glavni izazovi predstoje u nastavku godine - kaže koordinator za kadetske selekcije Aleksa Đokić.

Za naše takmičare u ovoj konkurenciji najveći izazov u sezoni, ako koronavirus dozvoli i nadmetanja ne budu otkazivana, biće Balkanijada.

- Mi trenutno imamo sliku koliko je to veslača na dobrom nivou - reč je o momcima iz Partizana i Crvene zvezde koji su u programu "Los Anđeles 2028", koji su ranije zajedno imali i pripreme, odradili šta se od njih očekivalo - i znamo ko može da se takmiči na internacionalnom nivou, a kad to kažem mislim na Balkanijadu u drugom delu sezone. Rezultati tih takmičara nisu iznenađenje, brzine su dobre, snage ima - sad to mora i tehnički da se isprati. Šteta je što nekoliko veslača, možda i najboljih, nije učestvovalo na Prvenstvu Srbije iz zdravstvenih razloga, ali mi i na njih računamo da u nastavku sezone budu u samom vrhu u ovoj konkurenciji. Sada nastavljamo sa treninzima po klubovima, u martu nas očekuje test na vodi, pa ćemo na osnovu toga praviti dalje planove - zaključio je Đokić.