Sve najbolje na jednom mestu: Sutra u Beogradu počinje Prvenstvo Srbije za sve kategorije

Naš glavni grad predstojećeg vikenda, 17. i 18. oktobra, biće domaćin poslednje regate u sezoni na kojoj će svi najbolji domaći veslači i veslačice - od seniora, preko juniora i kadeta do pionira - odmeriti snage na istom takmičenju, na Prvenstvu Srbije u veslanju za sve kategorije.

veslanje

Viktora Pivača i Veselina Savića ćemo, posle prošlonedeljnog šampionata Evrope, gledati i na Prvenstvu Srbije (Foto: VSS/Anđela Nišević)

U žiži interesovanja svakako će biti naši seniori - reprezentativci koji su još koliko prošlog vikenda branili boje Srbije na Evropskom prvenstvu u Poznanju, gde su najbolji rezultat ostvarili Veselin Savić i Viktor Pivač, koji su u dvojcu bez kormilara bili prvi u B finalu. Ipak, ne treba zaboraviti ni budućnost srpskog veslanja, jer je u mlađim kategorijama prijavljen veliki broj veslača i veslačica, što znači da će svi oni biti pod budnim okom naših koordinatora za seniorske i juniorske selekcije i imaće izvanrednu priliku da pokažu koliko su radili i koliko su spremni za najznačajnije državno takmičenje.

Takmičenje će biti održano tokom subote i nedelje na Adi Ciganliji, na stazi koja je pre manje od mesec dana, 26. i 27. septembra, bila domaćin Evropskog prvenstva za juniore. Predviđeno je da prvog dana Prvenstva Srbije na vodu izađe 126 posada u konkurenciji pionira i juniora, u kojima će veslati 364 takmičara, računajući tu i studentske osmerce i veteranske skifove. Kvalifikacije su na programu od 9.30 časova, a finala od 12 časova.

veslanje

Očekujemo žestoke okršaje, od pionira do seniora (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Drugog dana šampionata, u nedelju, na regatnu stazu izaći će 141 posada u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Za te trke prijavljeno je ukupno 356 takmičara, od kojih će neki najpre od 9 časova veslati u kvalifikacijama, dok će finala potom biti održana od 12 časova.

Iako je do kraja ove sezone, karakteristične u našoj zemlji i čitavom svetu više po odlaganju ili otkazivanju takmičenja zbog pandemije koronavirusa, preostala još jedna, daljinska regata u Novom Sadu 31. oktobra, ali na kojoj neće učestvovati seniori, u Beogradu ćemo predstojećeg vikenda, dakle, imati praznik veslanja.

Međutim, i ovoga puta, kao i na svakoj regati organizovanoj ove godine, neće biti publike, a Veslački savez Srbije je, zbog sprečavanja eventualnog širenja zaraze kovidom-19 preduzeo i sve druge mere, predviđene odlukama Vlade Srbije i Kriznog štaba, kako bi bezbednost učesnika Prvenstva Srbije bila na najvišem nivou.

Kompletno stanje prijava za Prvenstvo Srbije u veslanju možete da pogledate ovde