EP ZA JUNIORE U BEOGRADU: Srpske posade u repesažima posle prepodnevnih kvalifikacija

Danas je u glavnom gradu Srbije počelo Evropsko prvenstvo za juniore u veslanju, na kojem učestvuje i devet domaćih posada. Uz poštovanje svih preventivnih mera za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, na vodu Savskog jezera izašlo je 426 takmičara iz 27 zemalja, a jedina stvar koja je pokvarila sjajan utisak s početka šampionata je jaka kiša, praćena grmljavinom, koja se sručila na Beograd tokom prepodnevnog programa.

 veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

Prva je na stazu Savskog jezera, baš u prvoj trci, na otvaranju Evropskog prvenstva, izašla Svetlana Milošević, koja je praktično još kadetkinja. Bez obzira na to, ona se hrabro borila sa starijim rivalkama, a na kraju prve trke zauzela je peto mesto, što je značilo plasman u repesaž.

Nešto kasnije u borbu za direktan plasman u finale veslali su Nikola Kolarević i Darko Mališić, koji su u dvojcu bez kormilara naša posada od koje najviše očekujemo na ovom šampionatu Starog kontinenta. Iz njihove grupe prvoplasiranoj posadi je bio obezbeđen plasman direktno u borbu za medalje, i do tog A finala stigla je posada Belorusije. Drugi su bili Španci, a Kolarević i Mališić su kao trećeplasirani stigli do popodnevnog repesaža.

Usledile su potom trke u ženskom dubl skulu, u kojem su Srbiju predstavljale Anđa Simić i Ksenia Kaluđerović. Njih dve su četvrtim mestom u grupi takođe trasirale put u repesaž. U istoj disciplini u muškoj konkurenciji na stazu su potom izašli Andrija Jevtić i Miroslav Jovanović, koji su takođe stigli do repesaža, osvojivši šesto mesto u grupi.

Dobru trku izveslao je naš četverac bez kormilara, u kojem su Dejan Jezdimirović, Đorđe Gruber, Dušan Belić i Ranko Samardžija bili treći. Prvo mesto osvojila je posada Francuske, plasiravši se direktno u A finale, u uzbudljivom finišu Španci su bili za nijansu bolji od naših momaka i stigli do drugog mesta, ali ćemo i mi i oni šansu za narednu rundu takmičenja tražiti u popodnevnim repesažima.        

U vreme trka četverac skula u Beogradu se vreme značajno pogoršalo, počela je da pljušti jaka kiša, praćena povremenom grmljavinom, ali to nije omelo veslače i veslačice da završe prepodnevni deo takmičenja…

Do repesaža je stigla i naša ženska posada u četverac skulu - Maja Mišljenković, Nikolina Đorđević, Marija Jakovljević i Maša Bugarski su bile četvrte u svojoj kvalifikacionoj grupi. U istoj disciplini kod muškaraca Jovan Ljuna, Predrag Cvetković, Nikola Stevanić i Boško Kostić bili su šesti, što je takođe značilo plasman u repesaž.

Poslednji su na stazu u prepodnevnom programu izašli osmerci, u kojima je Srbija imala predstavnike u obe konkurencije - juniori su drugim mestom u svojoj grupi obezbedili repesaž, dok su juniorke bile treće.

Rezultate prepodnevnog programa prvog dana EP za juniore možete da pogledate OVDE