U Beogradu počinje Evropsko prvenstvo u veslanju: I srpski juniori u borbi za medalje

Beograd će sutra i prekosutra biti u centru pažnje svetske veslačke javnosti, ali i sportske javnosti uopšte, jer teško da ćete u naredna dva dana, u vreme pandemije koronavirusa, naći mesto koje omogućava da 426 takmičara odmeri snage na vrhunskom nivou, a da pri tome budu ispoštovane sve mere prevencije u borbi protiv kovida-19 - a srpska prestonica će upravo to uraditi, organizujući Evropsko prvenstvo u veslanju za juniore.

Nikola Kolarević i Darko Mališić

Posada srpskog dvojca bez kromilara: Nikola Kolarević i Darko Mališić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Već je napomenuto kako je i Svetska veslačka federacija više nego pozitivno ocenila borbu Beograda, Srbije i Veslačkog saveza Srbije kao organizatora ovog takmičenja protiv širenja koronavirusa, i to i našoj državi i našem sportu služi na čast, ali sada je vreme i da se govori o trkama, o raspodeli medalja i onome šta možemo da očekujemo od naših posada na Evropskom prvenstvu. 

- Ekipa koja je najviše pokazala ove godine je svakako dvojac bez kormilara, u kojem veslaju Nikola Kolarević i Darko Mališić. Oni su jedini "probili" vremensku normu i bili su najbrži dvojac na svim trkama ove godine, tako da od njih očekujemo siguran ulazak u finale i borbu za medalje. Moram da kažem da je od ostalih ekipa i četverac bez kormilara kvalitetan, i da i u toj disciplini očekujemo borbu za ulazak u finale - kaže Miloš Čudić, koordinator za juniorsku mušku i žensku reprezentaciju. 

Svakako se ne može prenebregnuti da je cela ova sezona bila čudna, da zbog pandemije koronavirusa nije bilo takmičenja i da će mnogim veslačima i veslačicama ovo biti prva prilika da odmere snage s vršnjacima. I to kakva - na Evropskom prvenstvu...

- Za nas će ovaj šampionat biti i prilika da popularišemo veslanje kao sport, i da popularišemo žensko veslanje. Veslački savez je želeo promociju ženskog sporta, i to je izuzetna stvar - zato će sve devojke koje veslaju u svojim osnovnim disciplinama imati i nastup u osmercu, i to je posada formirana pred kraj izbornog procesa za ovaj šampionat.

Dejan Jezdimirović, Đorđe Gruber, Dušan Belić, Ranko Samardžija

Od četverca bez kormilara očekujemo plasman u finale: Dejan Jezdimirović, Đorđe Gruber, Dušan Belić, Ranko Samardžija (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Za srpsko veslanje je naročito značajno to što ovo Evropsko prvenstvo predstavlja i ozbiljno ulaganje u budućnost ovog sporta.

- Za dobar deo naših posada ovo će biti odlično iskustvo, jer smo mi i mlađe veslače uključili u takmičenje. Naime, kadeti i kadetkinje ove godine nisu mogli da nastupaju u reprezentacijama, jer je otkazano jedino međunarodno takmičenje u toj kategoriji - Balkanijada u Rumuniji. Njima smo zato dali šansu kroz osmerce, što će im mnogo značiti za učešća na budućim šampionatima. Takošđe, u nekim prvim juniorskim ekipama - i u muškom i u ženskom četverac skulu - imamo najbolje veslače i veslačice kadete. Sastavi jesu podmlađeni, ali nije to samo zbog sticanja iskustva, nego jer se i kroz trke pokazalo da su to kvalitetne posade - zaključio je Miloš Čudić.

Dakle, u naredna dva dana bićemo u prilici da prisustvujemo najvećem sportskom takmičenju u Srbiji ove godine, a ono što nas posebno raduje je to što ćemo iščekivati i da se neke od naših posada umešaju u borbu za medalje.

Prve trke na EP za juniore u Beogradu počinju u subotu, 26. septembra u 9.30 časova, a repesaži su na programu od 14 časova. Trke za raspodelu medalja na programu su u nedelju, 27. septembra od 12.26 časova.

Da podsetimo, Srbiju će na ovom takmičenju predstvljati devet posada: skif (juniorke), dvojac bez kormilara (juniori), dubl skul (juniorke i juniori), četverac bez kormilara (juniori), četverac skul (juniorke i juniori) i osmerac (juniorke i juniori).