Izabrane posade za Evropsko prvenstvo, Savić i Pivač napravili veliko iznenađenje

Naši najbolji takmičari izveslali su sjajne trke u borbi za mesto u timu koji će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu za seniore, koje je na programu od 9. do 11. oktobra u Poznanju. Ove izborne trke obeležilo je veliko iznenađenje i izvanredan rezultat u konkurenciji muških dvojaca, jer su Veselin Savić i Viktor Pivač izborili plasman u reprezentaciju, ispred Miloša Vasića i Martina Mačkovića.

Pivač, Savić

Viktor Pivač i Veselin Savić izborili plasman na Evropsko prvenstvo (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Da podsetimo, Vasić i Mačković su za Srbiju prošle godine u disciplini dvojac bez kormilara obezbedili normu za Olimpijske igre u Tokiju. Kao što je već poznato, pandemija korona virusa je uslovila odlaganje OI za 2021. godinu, tako da je norma za Srbiju ostala, ali posada koja će ući u taj dvojac na najvećoj svetskoj sportskoj smotri tek treba da bude određena.

Ono što se u tom odlaganju dogodilo, a što je izuzetno za naš sport, pojavila se konkurencija, koja podrazumeva da jedna ekipa "gura" drugu, da se bori jače, da se vesla više, da se trka brže i - tada rezultati bivaju bolji, a šanse za medalju veće.

- Posle dva dana veslanja, i tri trke, dobili smo dvojac koji će nas predstavljati na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Tu je svakako bila i najjača konkurencija. Pivač i Savić su bili bolji od Vasića i Mačkovića, a trke je obeležila prava drama. U prvoj su, naime, Vasić i Mačković ostvarili bolje vreme. U drugoj je došlo do izjednačenja, a u trećoj, koja je bila praznik veslanja i sportske borbe, došlo je do preokreta i Pivač i Savić su izborili mesto u reprezentaciji za predstojeće prvenstvo Evrope. Ta konkurencija i rivalstvo su odlična stvar za naš sport i dižu ga na jedan viši nivo - nije krio zadovoljstvo posle izbornih trka Aleksandar Ivković, koordinator za seniore A, za muške i ženske discipline.

Rezultate Izborne trke za EP 2020. pogledajte ovde - 1. START
Rezultate Izborne trke za EP 2020. pogledajte ovde - 2. START
Rezultate Izborne trke za EP 2020. pogledajte ovde - 3. START


Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Konačan spisak

Za sada su poznate četiri posade za EP u Poznanju, ali postoji mogućnost da naša reprezentacija bude i pojačana.

- Da li ćemo još nešto da uradimo, zavisi od razgovora sa trenerima i sportistima naradna tri, četiri dana, pa ćemo videti da li ćemo još neku ekipu napraviti ili nećemo. Pitanje je da li ćemo moći sve da stignemo, da uključimo i one koji su bili povređeni ali se vratili veslanju, jer nemamo još puno vremena, a oni su imali veliku rupu u treningu ove godine... Videćemo da li ćemo šta uspati da napravimo - istakao je Ivković.

Uz pomenuti dvojac, Srbija će za sada imati bar još tri posade koje će veslati i Poznanju.

- U skifu je Aleksandar Beđik bio dominantan u odnosu na Aleksandra Filipovića. Uopšte, cele sezone Beđik je izuzetno odskočio i postavljao rekordna vremena, koja do sada kod nas nisu zabeležena. U lakom skifu Miloš Stanojević je praktično bio bez konkurencije i bio je nešto sporiji, ali je plasmanski zadovoljio. Bio je jedno pet sekundi slabiji od norme, ali je to sve u domenu onog prihvatljivog... Imali smo i Jovanu Arsić, koja je bila na nekih četiri, četiri i po sekundi od norme, što nije loš rezultat. U suštini su ostvareni dobri rezultati kod svih, ali odlično kod dvojca i skifa, i njih bih ipak malo izdvojio kao ozbiljne ekipe za Evropsko prvenstvo - kaže Ivković.

Aleksandar Beđik

Aleksandar Beđik (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Javnost svakako želi medalje, koje god da je takmičenje u pitanju, ali naročito su svi željni uspeha sada, u doba korone, kada nedostaje putovanja, nadmetanja i slušanja himni... Ipak, oni koji ozbiljno rade, uvek imaju viši cilj.

- Ovo Evropsko prvenstvo će da posluži kao generalna proba za odluke u kom pravcu ići ka Olimpijskim igrama, da vidimo gde je tu dvojac i gde je tu skif - bio je više nego jasan Aleksandar Ivković.

miloš stanojević

Miloš Stanojević (Foto: VSS/Anđela Nišević)