Najbolji juniori i kadeti odradili prvi reprezentativni test

Testiranje kandidata za sastav juniorske i kadetske reprezentacije Srbije održano je u Beogradu, na Adi Ciganliji. Naši mladi veslači odradili su test na vodi - 2 x 2.500 metara - što im je bila prva provera za sezonu 2019/2020. godine.

Reprezentativni test održan je u subotu, 16. novembra (kompletne rezultate možete da pogledate OVDE), a koordinator za rad juniorske i kadetske reprezentacije, Luka Đorđević, govorio je i o sistemu po kojem će se raditi u narednom periodu.

- Od ove sezone na nivou Veslačkog saveza Srbije odlučeno je da se povećaju ulaganja i fokus kad je reč o mladim takmičarima. Primenili smo malo drugačiji pristup, radiće se i na pripremama tokom decembra, januara i februara, napravljeni su kriterijumi po kojima će se potencijalni reprezentativci oprobati u borbi za dres nacionalnog tima. Posle ove prve provere, slede testovi 30. novembra i 1.decembra, ovog puta na ergometrima - u suštini, testovi će biti rađeni svakog meseca i biće i provera za one veslače koji su već zadovoljili određene kriterijume, ali i šansa i da neko drugi uđe u nacionalni tim ako probije neke od postavljenih normi. Posle pomenute provere na ergometrima, izdvojićemo najbolje koji će ići na pripreme u Tursku od 12. do 26. decembra - istakao je Đorđević.

Što se prve provere tiče, pohvaljeni su neki od mladih takmičara i u juniorskoj i u kadetskoj konkurenciji, što ne znači da neće biti mesta i za druge, koji poboljšaju rezultate u narednim mesecima.

- Kada je o juniorima reč, na osnovu rezultata na testu, možemo da istaknemo Partizanov dvojac bez kormilara Dušan Belić/Ranko Samardžija, dvojac bez kormilara Grafičara Darko Mališić/Nikola Kolarević, kao i veslača Smedereva Andriju Jevtića u skifu. Na osnovu učešća u finalu Evropskog prvenstva prošle sezone, kao i učešća na Svetskom prvenstvu - što je takođe jedan od kriterijuma za izbor - u grupu najboljih spadaju i Đorđe Gruber i Nikola Soldatović. Kod kadeta najbolje rezultate su ostvarili dvojac bez kormilara Partizana Nemanja Luledžija/Luka Delić, kao i skifista Grafičara Matija Rajković - kaže Đorđević.

Ipak, koordinator za rad juniorske i kadetske reprezentacije je najavio još veće napore i žešće treninge u predstojećim periodu, s obzirom na to da prava iskušenja tek predstoje.

- Sledeća godina je malo specifična za juniore, jer iako u njoj imamo i Svetsko prvenstvo, naglasak je stavljen na šampionat Evrope pošto je Beograd domaćin tog tamičenja. Zato nam je to apsolutni prioritet - ne samo zbog ostvarivanja što boljih rezultata pred našom publikom, ili mogućnosti da predstavimo veslanje većem broju ljudi ovde, već i zbog toga što želimo da predstavimo našu zemlju u što boljem svetlu i u svetu. Juniorima, osim ova dva takmičenja, predstoji i Balkanijada, dok će za kadete upravo Balkanijada biti i najveća provera u 2020. Dakle, provere su tek počele, i jedni i drugi će imati mnogo, mnogo posla, mnogo prolivenog znoja i preveslanih kilometara dok ne dođu do reprezentativnog dresa i prilike da se bore za medalje u najdražem dresu - zaključio je Luka Đorđević.