Četverac četvrti u polufinalu, šansa za olimpijsku kartu i u B finalu

Đerić, Savić, N. Beđik i Pivač pojačali ritam u drugom delu staze, ali su trećeplasirani Italijani već bili odmakli

Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Igor Pivač takmičiće se u subotu u podne u B finalu za četverce na Svetskom prvenstvu u Otenshajmu. U polufinalnoj trci, veslajući u prvoj stazi, zauzeli su četvrto mesto, a u borbu za odličja otišla su tri prvoplasirana čamca.

Finalisti su tako izvadili i olimijsku kartu za Tokio dogodine, a naša posada ima još jednu priliku da se nje domogne. Budući da se kraj Linca deli osam viza u njihovoj disciplini, u B finalu bi trebalo da pobede ili da budu drugi.

U polufinalnoj trci četverac je lošije krenuo, ali je u drugom delu staze značajno pojačao ritam. Prvo je pretekao Švajcarce, zatim i Holanđane, ali su trećeplasirani Italijani već stekli dobru prednost, na kraju nedostižnu. Poslednjih 500 metara, recimo, naši su prešli s drugim najboljim vremenom među šest čamaca.

U borbi za prvo mesto Rumuni su u finišu nadmašili Britance, evropske prvake iz Lucerna nedavno. „Azuri“, važeći svetski vicešampioni s jednom izmenom u odnosu na mundijal u Plovdivu lane, ostali su treći.

Iz druge polufinalne grupe u finale su otišli Australijanci, Poljaci i Amerikanci. Rivali naših u B finalu biće i Francuzi, Nemci i Južnoafrikanci. Po rezultatima iz polufinala, primera radi, Srbija je imala najbolje vreme.  

Nemačka posada je na Evropskom šampionatu uzela bronzanu medalju. Naš čamac, u kojem je onda bio Aleksandar Beđik (sada Savić), pobedio je u B finalu. Bio je u toj trci, kao i sada, brži od Holanđana i Švajcaraca, a i od Francuza, koji isto imaju jednu izmenu u Otenshajmu.  


Rezultati polufinala

Prva grupa: Rumunija 5.47,70, Velika Britanija 5.47,93, Italija 5.51,73, Srbija 5.54,03, Holandija 5.56,65, Švajcarska 6.00,66.

Druga grupa: Australija 5.44,21, Poljska 5.46,97, SAD 5.47,14, Francuska 5.55,18, Nemačka 5.56,27, Južna Afrika 5.58,06.