Filipovićeva i Obradovićeva direktno u polufinale

Ženski dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović plasirao se među 12 najboljih posada na Svetskom prvenstvu za seniore koje je u noći između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu počelo u Južnoj Koreji. Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar veslaju u repesažima u noći između ponedeljka i utorka. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar u kvalifikacijama u ponedeljak od 3,56 č po našem vremenu

Srpska veslačka startovala je na Svetskom prvenstvu za seniore koje je u noći između subote, 24. avgusta 2013, nedelje, 25. avgusta, po srednjeevropskom vremenu počelo u Južnoj Koreji. Od tri naše posade koje su izašle na startnu liniju prvog dana centralnog veslačkog događaja u 2013. jedna je izborila direktan plasman u polufinale. „Led“ su probile Ivana Filipović i Iva Obradović koje su, u svojoj prvoj zajedničkoj zvaničnoj trci u ovoj sezoni, s vremenom 7:22,28 osvojile treće mesto i tako se sa prvoplasiranom Velikom Britanijom (7:15,13) i drugoplasiranom Rumunijom (7:18,47) plasirale među 12 najboljih ženskih dvojaca bez kormilara na šampionatu (polufinale u noći između srede i četvrtka). Daleko iza vodeće trojke kroz cilj su prošle Rusija (7:42,22) i Južna Koreja (7:50,83) koje će priliku za polufinale tražiti kroz repesaž u utorak.

– Zadovoljan sam nastupom ženskog dvojca tim pre što je Filipovićevoj i Obradovićevoj ovo bila prva zvanična trka u ovom čamcu u njihovim dosadašnjim karijerama. Bile su u najjačoj grupi kvalifikacija sa Velikom Britanijom, olimpijskim pobednikom iz Londona i Rumunijom, finalistom prošlogodišnjih Igara. Sa Rumunkama su veslale rame uz rame veći tok trke ali je bio dogovor da ne napadaju previše ako imaju polufinalnu „vizu“, tako da se nisu do kraja maksimalno borile za drugu poziciju. Raduje da su ubedljivo „tukle“ Ruskinje i svakako su direktnim plasmanom u polufinale ispunile očekivanja – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Filipovićeva i Obradovićeva, evropske viceprvakinje u dubl skulu 2011, posle prvih 500 metara su bile četvrte. Ipak, već u narednih stotinak metara pretekle su Ruskinje i zauzele treću poziciju koju su čvrsto držale do kraja. Iz druge grupe kvalifikacija polufinalnu „vizu“ izvadile su Holandija (7:18,38), Novi Zeland (7:20,53) i Ukrajina (7:46,14), a iz treće SAD (7:24,03), Južnoafrička Republika (7:26,40) Nemačka (7:33,95).

Muški dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić nije uspeo da se direktno plasira u polufinale jer je s vremenom 6:43,19 zauzeo drugo mesto u trećoj kvalifikacionoj grupi iz koje je samo prvoplasirana Španija (6:38,01) otišla među 12 najboljih. Treće, četvrto i peto mesto zauzeli su čamci Poljske 6:43,92), Argentine 6:58,45) i Rusije 7:01,44) koje će, uz našu posadu, takođe u repesaž u noći između ponedeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu. Beđik i Stojić su nešto slabije startovali. U drugu četvrtinu trke ušli su kao četvrti ali je onda usledila njihova najjača deonica. Na svakih 500 metara su skakali za jednu poziciju i tako su u poslednju četvrtinu ušli kao drugi ali su na tom mestu ostali do kraja.

– Beđik i Stojić su odveslali jednu dobru trku ali im, s obzirom na sistem takmičenja u ovoj disciplini, ni drugo mesto nije donosilo polufinale. Ipak, postigli su dobar rezultat koji nam daje za pravo da verujemo da će kroz repesaž stići do najboljih 12 – istakao je Ilić.

Iz prve grupe kvalifikacija direktno u polufinale, koje je na programu u noći između srede i četvrtka po srednjeevropskom vremenu, plasirala se Italija, iz druge Novi Zeland (6:32,70), a iz četvrte Francuska (6:44,47).

Četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar plasman u polufinale moraće da traži kroz repesaž koji je na programu u noći između ponedeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu. Naš teški četverac, koji je u nedelju ujutru debitovao u ovom sastavu (Miloš Tomić novi član četverca) u trećoj grupi kvalifikacija ostao je prvi ispod crte za direktan plasman u polufinale. Bio je treći s vremenom 6:10,34 iza čamaca Australije (6:02,84) i Belorusije (6:04,17) koji su se direktno plasirali u polufinale. Novi Zeland je bio četvrti (6:12,10) a Norveška (6:26,80). Naši momci su odlično povukli. Posle prvih 1.000 metara su bili drugi ali su tu poziciju u poslednjoj četvrtini trke prepustili Belorusima. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u polufinale (četvtak) plasirale su se Holandija (6:01,84) i Italija (6:04,31), a iz druge SAD (6:00,69) i Velika Britanija (6:02,64).

– Teški četverac je odlično startovao. Imao je polufinalnu „vizu“ u rukama sve do poslednjih 500 metara kada ga je pretekao čamac Belorusije. Tako su naši momci ostali bez direktnog plasmana među 12 najboljih gde će se naći, nadam se, posle repesaža. Sve ukupno gledano imali smo solidan dan u Južnoj Koreji – zaključio je Ilić.

Drugog dana šampionata na stazi će se od srpskih posada naći samo dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović koji će se u noći između nedelje i ponedeljka ogledati u kvalifikacijama ove discipline. Naš čamac će se u drugoj stazi prve grupe kvalifikacija od 3,56 č (10,56 č po lokalnom vremenu) boriti sa posadama Kine, Argentine, Norveške, Italije i Pakistana za dva mesta koja vode direktno u polufinale u petak (repesaži u sredu). U drugoj grupi kvalifikacija veslaće SAD, Australija, Kuba, Velika Britanija, Novi Zeland i Češka a u trećoj Litvanija, Namibija, Južna Koreja, Nemačka i Danska.