Optimizam Filipovićeve i Beđika

Članovi ženskog i muškog dvojca bez kormilara Ivana Filipović, odnosno Nenad Beđik govorili o Svetskom prvenstvu koje u nedelju, 25. avgusta 2013, počinje u Južnoj Koreji. Ivana Filipović: Ohrabruju rezultati s treninga. Nenad Beđik: Prethodni rezultati se brišu, Svetski šampionat je priča za sebe

Centralni planetarni veslački događaj u 2013. – Svetsko prvenstvo za seniore u Južnoj Koreji je na pragu. Srbiju će na šampionatu predstavljati četiri posade – muški i ženski dvojac bez kormilara, dubl skul i četverac bez kormilara, koje već pet dana u Čunguju u mozaik postavljaju poslednje kockice. Tri dana pred start 25. avgusta, u noći između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu, članovi dvojaca Nenad Beđik, odnosno Ivana Filipović izrazili su optimizam pred stupanje na na startnu liniju velelepne regatne staze na jezeru Tangeum.

Filipovićeva će u čamcu veslati sa Ivom Obradović s kojom je u dubl skulu 2011. u Plovdivu postala evropska viceprvakinja. Posle godinu dana pauze u kojoj su obe mahom veslale u skifovima rezultati na treninzima su ih ponovo uparili i postavili u zajednički čamac, ovaj put u dvojac bez kormilara.

– Iva i ja smo pre svega četiri meseca prvi put posle duge pauze zajedno sele u čamac. Već posle nekoliko zaveslaja i zvaničnih testiranja pokazale smo da odlično funkcionišemo u dvojcu bez kormilara i eto nas na Svetskom šampionatu. Iako nismo imale nijednu zvaničnu trku ono što pokazujemo na treninzima i testovima zadovoljava kako nas tako i stručni štab. Nadam se da ćemo i u samim trkama biti one prave. Ako uspemo da ponovimo rezultate sa treninga možemo daleko da doguramo u Južnoj Koreji – istakla je Ivana Filipović.

U ženskom dvojcu bez kormilara prijavljeno je 14 posada. Po rečima Filipovićeve iako nešto posebno ne poznaju rivalke misli da imaju vreme za finale.

– Iva i ja smo do sada veslale skifove i dubl skul u kojem smo nastupile na šampionatu na Bledu 2011, kada sam ja debitovala na svetskim prvenstvima za seniore. Pošto skulerke retko veslaju u rimenaškim disciplinama nismo do sada imale često priliku da se ogledamo sa rivalkama koje nas očekuju u Južnoj Koreji. U svakom slučaju Velika Britanija, Novi Zeland, SAD, Rumunija, Holandija i Južnoafrička Republika, posade koje su došle do finala Svetskog kupa u Lucernu, poslednje velike provere za Južnu Koreju, biće nam najveći konkurenti u Čungjuu iako, ponavljam, još nismo načisto šta možemo da očekujemo od samih sebe. Vremena na treninzima su na nivou najboljih svetskih posada u ovoj disciplini ali tek ćemo da vidimo kada izađemo na stazu – zaključila je Filipovićeva.

U muškom dvojcu bez kormilara prijavljen je 21 čamac. Naša posada Nenad Beđik, Nikola Stojić na šampionat je otišao sa zlatom sa Evropskog prvenstva u Sevilji, srebrom sa Mediteranskih igara u Mersinu i šestim mestom na Svetskom kupu u Lucernu.

– Šampionat u Južnoj Koreji biće priča za sebe. Prethodni rezultati se brišu i ne moraju ama baš ništa da znače. Postali smo šampioni Starog kontineta u Sevilji gde se Španci nisu ni dokopali finala, a opet smo od njih izgubili na Svetskom kupu u Lucernu. Takođe, nakon Sevilje dva puta smo bili lošiji od Italijana koje smo “tukli” na Evropskom šampionatu. Sve u svemu sve posade, pa i naša, su se verujem trudile tokom sezone da špic forme tempiraju za Južnu Koreju, samim tim što je to najjače i najkvalitetnije takmičenje u ovoj godini. Fokusirani smo samo na predstojeće trke i uopše ne razmišljamo o rezultatima sa prethodnih takmičenja, osim ako oni nisu u službi popravljanja nekih detalja koji nisu bili kako treba. U Lucernu smo bili šesti u finalu što nas je još više motivisalo da u priprema za Južnu Koreju maksimalno nagazimo na gas. Trudili smo se da ispravimo sve greške i mislim da smo uspeli u tome. Adaptirali smo se na vremenske uslove u Južnoj Koreji, stabilizovali veslanje i čamac ide najbolje moguće u ovom trenutku – istakao je mlađi član dvojca Nenad Beđik.

Godinama u ovoj disciplini dominiraju Novozelanđani Marej i Bond, olimpijski pobednici i svetski rekorderi.

– Nema sumnje da će Novi Zeland biti jedan od glavnih favorita u Južnoj Koreji, ali daleko od toga da će se prošetati do zlata. U Lucernu je ubedljivo trijumfovao ali pitanje je s kakvim rezervama su tamo nastupale ostale posade. Na Svetskom šampionatu nema mesta za kalkulacije, svi će maksimalno veslati, i ostaje da se vidi ko će dokle dogurati. Ima sedam-osam posada koje imaju kvalitet za medalju, a ne verujem da može da dođe do nekog velikog iznenađenja. Za očekivati je da u finalu veslaju manje-više iste posade koje su bile i među šest u Lucernu a to su pored Stojića i mene i Novi Zeland, Italija, Španija, Južnoafrička Republika, Francuska – smatra Beđik.