Trijumfalan start evropskih prvaka

Srpski osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić pobedom u svojoj grupi kvalifikacija direktno se plasirao u polufinale Svetskog prvenstva za juniore u Trakaiju (Litvanija). U petak Aleksandar Beđik i Igor Lončarević u dvojcu bez kormilara i Andrija Šljukić u skifu se bore za plasman među 12 najboljih

Evropski prvaci iz Minska trijumfalno su počeli nastup na Svetskom prvenstvu za juniore u Trakaiju (Litvanija). U četvrtak, 8. avgusta 2013, srpski osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić s vremenom 5:52,69, ukupno trećim rezultatom kvalifikacija, pobedio je u svojoj grupi kvalifikacija i tako se direktno plasirao u subotnje polufinale šampionata. Drugo i treće mesto, koja su, takođe, donosila „vizu“ za najboljih 12, zauzele su posade Australije (5:54,18) i Litvanije (6:17,91) dok će poslednjeplasirana Danska (6:34,69) u repesaž u petak. Direktan plasman u polufinale iz kvalifikacija ostvarile su i posade Italije, Rumunije, Holandije (prve tri u prvoj grupi kvalifikacije), Nemačke, Velike Britanije i SAD.

– Naši momci u osmercu su dobro izveslai trku. Iako su im Australijanci stalno disali za vrat i bez nekog forsiranog finiša uspeli su da osvoje prvo mesto. Sačuvali su snagu i pokazali da imaju rezervu za još bolje rezultate i kvalitet za sami vrh. Međutim, očekuje ih težak posao pošto su već kvalifikacije nagovestile da će u ovoj disciplini biti sve krajnje neizvesno i otvoreno. Spisak kandidata za odličja je dugačak a na njemu su pored nas i Nemci, Italijani, Britanci, Australijanci, Rumuni... – kazao je trener reprezentacije Srbije Aleksandar Ivković.

U petak,9. avgusta, posle dana predaha na stazu izlaze Aleksandar Beđik i Igor Lončarević u dvojcu bez kormilara i Andrija Šljukić u skifu koji će se od 8,58 časova, odnosno 10,01 boriti za plasman u polufinale. Sastavi četvrtfinalnih grupa biće poznati u četvrtak popodne pošto se završe repesaži u ovim disciplinama.

– Dvojac bez kormilara i skih su maksimalno spremni za novi izazov na šampionatu. Pokušaćemo da kod Beđika i Lončarevića do sutrašnje trke ispravimo neke stvari koje nisu funkcionisale u kvalifikacijama. Što se tiče Šljukića u odnosu na sastav četvrtfinalne grupe videćemo kakvu ćemo taktiku napraviti za samu trku. Bilo bi dobro kada bi do polufinala stigao bez previše naprezanja ali u svakom slučaju prostora za kalkulacije gotovo i da nema jer kreću borbe bez popravnog – istakao je Ivković.