Vreme protiv regate na Paliću

Treća regata Kupa Srbije, koja je u subotu, 9. juna 2018, trebalo da bude održana na Paliću prekinuta je na polovini kvalifikacija zbog nevremena koje je zahvatilo ovo mesto

Treća regata Kupa Srbije, koja je u subotu, 9. juna 2018, trebao da bude održana na Paliću prekinuta je na otprilike polovini kvalifikacija zbog jakog nevremena koje je zahvatilo ovo mesto. Kiša i jak vetar su uslove na stazi učinili nepodnošljivim tako da je sudijski tim, nakon konsultacija, većinom glasova doneo odluku da se regata prekine.

– Žao nam je što nas vreme nije poslužilo. Dali smo sve od sebe da se ova veslačka regata održi na jezeru Palić i pripremili smo svu potrebnu infrastrukturu i stvorili uslove za kvalitetno takimičenje. Čak smo imali i više nego zadovoljavajući broj prijavljenih veslačkih klubova i takmičarki i takmičara iz cele Srbije. Kup Srbije je izuzetno visoko rangirano takmičenje i najboljim veslačkim posadama i njihovim klubovima donosi veliki broj bodova. Za takmičenje na III Kupu Srbije na jezeru Palić prijavilo se 156 veslačkih posada, što je preko 200 takmičarki i takmičara svih uzrasnih kategorija iz 12 veslačkih i jednog nautičkog kluba iz cele Srbije koji su trebali da odmere snage u 23 veslačke discipline – izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba „Palić“ domaćina i organizatora III regate Kupa Srbije u veslanju.

Cele noći pred samo takmičenje i celo jutro na dan takmičenja padala je jaka kiša i bilo je dosta grmljavine, sevanja i jakog vetra. Ipak svi prijavljeni klubovi su sa svojim takmičarima došli na Palić sa željom da se takmiče i osvoje bodove na Kupu Srbije. Na regatnom odboru koji se održava pred početak svakog veslačkog takmičenja doneta je odluka da se početak kvalifikacionih trka odloži za sat vremena dok prestane grmljavina i smanji se intezitet padavina. Čim se to desilo otpočele su kvalifikacione trke.

– Umesto u 10:20, kako je planirano programom, kvalifikacione trke je počele u 11:20. Bili smo sve vreme na vezi sa Hidrometeorološkim zavodom Srbije i gledali u nebo koje se nije razvedravalo, iako su padavine u nekom trenutku i stale. Nakon sat vremena od početka takmičenja, kod 9. kvalifikacione trke u kojoj su se takmičili najmlađi vesčali, pioniri, opet je počela izuzetno jaka kiša, sa vidiljivim munjama i glasnom grmljavinom. U tom trenutku smo na vodi imali petnaestak pionira najmlađih takmičara i preko dvadeset kadeta i juniora koji su čekali start svojih trka. Kako su se munje približavale vodi zaustavili smo takmičenje i naredili svima da odmah izađu iz vode jer je postojala opasnost i od udara groma – objasnio je Antić.

On je rekao da su prognoze za taj dan bile različite i da nisu mogli na osnovu njih tačno da znaju da će vremenski uslovi biti tako loši da će onemogućiti održavanje takmičenja. Kako je objasnio Antić kiša, ukoliko nije jaka, nije prepreka da se takmičenje održi. Međutim, jaki vetrovi to onemogućuju, a naročito je opasno ukoliko se pojave munje i gromovi jer oni mogu i da povrede veslače na vodi.

– U Hidrometerološkom zavodu Srbije, sa kojima smo bili u kontinuiranom kontaktu, nisu mogli da predvide te poslednje grmljavine i sevanja, ali su nam rekli da će doći do tkz. pauze kada je u pitanju loše vreme i da ćemo imati prilike od nekoliko sati stabilnog vremena da održimo preostale trke, dok se ne formira novi front vremenskih neprilika. Međutim, kako je većina takmičara već bila mokra do gole kože zajedno sa sudijama i pratećim tehničkim osobljem koji su takođe bili na vodi, sudijska komisija Veslačkog saveza Srbije je konsultujući se sa većinom trenerima veslačkih klubova donela odluku da se takmičenje prekine i da se deca pošalju kući kako se ne bi prehladila. U tim konsultacijama nekoliko trenera je predlagalo da se takmičenje nastavi ali da se dužina staze skrati sa 1.000 i 2.000 na 500 za pionire i 1.000 metara za ostale kategorije takmičara, ali je većina ipak odlučila da se takmičenje prekine. Pomažući veslačkim posadama da izađu iz vode nisam imao mogućnosti da prisustvujem tim konsultacijama, ali bih svakako, kao organizator, dao predlog da se sačeka sat vremena te da se vidi da li će se obistiniti prognoza Hidrometeorološkog zavoda Srbije o prolepšavanju vremena te da se takmičenje nastavi ukoliko se to desi odnosno da se prekine ukoliko se to ne desi. Mišljenja sam da je doneta malo prehitra odluka, što se ispostavilo kao tačno jer se vreme kasnije stvarno i prolepšalo, ali svakako da mogu da razumem bojazan za zdravlje dece usled mokre graderobe i vlažnog vremena te u tom smislu nismo uložili žalbu na donetu sudijsku odluku o prekidu takmičenja – kazao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba „Palić“, organizator takmičenja.

Zbog prekida takmičenja Veslački klub „Palić“ je doneo odluku da se klubovima ne naplati prijavnina koja iznosi 600 dinara po veslačkoj posadi, a da se onima koji su je već platili ista prizna za naredno takmičenje na jezeru Palić. Takođe Veslački klub „Palić“ je ponudio Veslačkom savezu Srbije i mogućnost da se prekinuta regata održi bilo koji drugi dan zasebno ili u okviru narednog veslačkog takmičenja na jezeru Palić.

– Spremni smo da učinimo sve što se tiče nas kao organizatora da veslački klubovi koji su došli na Palić kako bi se takmičili na Kupu Srbije nemaju nikakav trošak ka nama kao organizatorima jer se takmičenje na kraju nije ni održalo. Iako ne možemo da zaustavimo vremenske neprilike, neki put čak ni da ih predvidimo i uz svu pomoć hidrometeorologa, izvinili smo se svima i obećali da ćemo dati sve od sebe da budemo još bolji organizatori takmičenja. Ujedno smo zamolili savez da se Kup ipak održi, ako ništa više barem u okviru Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“ koja je u kalendaru takmičenja predviđena od 29. juna do 1. jula na Paliću, a koja na programu ima iste ili slične discipline kao što ih ima i Kup Srbije. Očekujemo razumevanje Veslačkog savez Srbije sa kojim imamo dugogodišnju uspešnu saradnju jer ovakvo iskustvo ima i sam savez kod organizacija veslačkih takmičenja u Beogradu i na drugim vodenim površinama pošto su vremenski uslovi sve češće nestabilni i ne uvek predvidivi. Čim dobijemo odgovor od saveza znaćemo kako i šta dalje kada je u pitanju prekinuta regata, a svakako da smo naučili da od sada za svako veslačko takmičenje pored medicinske i službe spasavanja na vodi moramo da imamo i prisutnog hidrometeorologa koji će svojim znanjem i opremom moći konstantno da prati vremenske uslove i upozorava nas na eventualne neprilike imajući u vidu da je veslanje vodeni sport pod otvorenim nebom – istakao je Vladimir Antić.

I dok čekaju odluku Veslačkog saveza Srbije, Vladimir Antić se ime Veslačkog kluba Palić zahvalio svima koji se se prijavili i došli da se takmiče na jezeru Palić napisavši na zvaničnoj FaceBook stranici kluba da su svi veslači, naročito pioniri koje su vremenske neprilike zadesile na vodi, dokazali da su izuzetno hrabri, snažni, ponosni, da su mali a u suštini veliki jer se nisu uplašili ničega, pa čak ni munja ni gromova.

„Niko vas više ne može zaustaviti u nameri da pokažete da znate, umete i da jako i snažno stremite ka veslačkom uspehu. Nažalost, zbog vremenskih neuslova danas niste do kraja zablistali, ali jako verujemo da ćete to uraditi na nekom od narednih takmičenja. U ime uprave Veslačkog kluba Palić HVALA vam na svemu što ste danas pokazali na vodi, posebno hvala onima koji su veslali po najvećoj kiši, između munja i gromova bez straha pokazujući još jednom zašto je veslački jedan od najhrabrijih i najboljih sportova u Srbiji. Ponosni smo na sve veslače“, stoji u FaceBook postu Veslačkog kluba Palić.