Srpski tim spreman za sve izazove na Adi Ciganliji

U petak, 1. jun 2018, u Beogradu počinje Svetski kup na kojem će se za odličja boriti takmičari i takmičarke iz 42 zemlje. Srbija na Adi Ciganliji nastupa sa desetoro takmičara koji će veslati u sedam čamaca. Marko Marjanović (skif): Brži sam i spremniji nego prošle godine. Miloš Vasić (skif): Ne opterećujem se plasmanom. Aleksandar Filipović (skif): Želja da izveslam svoja najbolja vremena. Miloš Stanojević (skif za lake veslače): Spreman sam da se trkam sa svakim. Aleksandar Beđik (dubl skul): U odličnoj formi očekujemo start takmičenja

Još dva dana je ostalo do početka Svetskog kupa u Beogradu koji će od 1. do 3. juna 2018. na Regatnoj stazi na Savskom jezeru okupiti veslače i veslačice iz čak 42 zemlje. Srpsko veslanje će na prvom ovogodišnjem velikom skupu svetske veslačke elite predstavljati desetoro takmičara koji će se pred domaćom publikom ogledati u sedam čamaca. U skifu, u kojem je prijvaljeno čak 37 čamaca, nastupiće čak trojica naših reprezentativaca – Marko Marjanović, Miloš Vasić i Aleksandar Filipović. Marjanović je lane na Svetskom kupu u Beogradu osvojio bronzanu medalju i tako nagovestio visoke domete na međunarodnoj sceni u ovoj disciplini, kojoj se od prošle godine potpuno posvetio.

– Najbitnije mi je da i na Svetskom kupu u Beogradu nastavim da napredujem u skifu i da u ovoj disciplini napravim pomak u svim segmentima, sve sa ciljem koji sam postavio za ovu sezonu, a to je plasman u finale Svetskog prvenstva za seniore u Plovdivu. Definitivno sam brži i spremniji nego lane, a što je možda i važnije, iskusniji sam za godinu dana. To će posebno da mi pomogne zbog činjenica da me na Adi Ciganliji očekuje izvanredna konkurencija. Ne pamtim da je ikada na prvom Svetskom kupu bilo prijavljeno čak 37 čamaca. Nedostaju samo Hrvat Martin i Novozelanđanin Manson da bi tu bili svi učesnici A i B finala sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva za seniore u Sarasoti. Da su i oni došli imali bismo jače takmičenje u skifu nego što će biti na ovogodišnjem planetarnom šampionatu, jer će u Beogradu neke zemlje nastupiti sa više čamaca, a veslaće i Belgijanac Orbeno, finalista Igara u Riju 2016, koji je pauzirao pošle godine. U svakom slučaju očekuju nas četiri izuzetno jake trke u tri dana i biće neophodno mnogo fizičke i mentalne snage da bi se ostvario visok plasman – rekao je Marjanović koji će pored rivala iz ostalih zemalja za protivnike imati i dvojcu kolega iz reprezentacije – Mnogo mi je značilo što sam, za razliku od prošle godine, imao sa kim da sparingujem na treninzima. Lepo je što će Srbija imati trojicu skifista u konkurenciji. Međutim, znam svoj zadatak na Svetskom kupu, a na Vasića i Filipovića, kada počne takmičenje, gledaću kao i na sve ostale rivale.

Za razliku od Marjanovića, Miloš Vasić će i silom prilika na Adi Ciganliji nastupiti u skifu pošto se njegov višegodišnji partner iz dvojca, Nenad Beđik, još nije potpuno oporavio od povrede leđnog mišića.

– Iako je Beđik počeo da trenira odlučili smo da ipak preskočimo Svetski kup u Beogradu kada je dvojac u pitanju. Procenili smo da ne bismo bili u stanju da se prikažemo u najboljem izdanju u ovom čamcu u kojem smo na nekim prvim regatama u 2018. postigli zaista sjajne rezultate. Tako ću ja veslati u skifu koji mi nije strana disciplina budući da sam u ovom čamcu nastupao kao junior i kao senior, doduše poslednji put na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu 2014. Uostalom i u planu za ovu godinu je bilo da na nekim regatama veslamo i u skifu i da iz ovog čamca podižemo kvalitet za dvojac – kaže Vasić i dodaje – Ne opterećujem se plasmanom. Dobro sam radio i želja mi je da na samom takmičenju „uhvatim“ neke rezultate koje sam postizao na treninzima. Te 2014. na šampionatu Starog kontinenta za seniore na Adi Ciganliji i problem sa povrednom me je sprečio da se pokažem u najboljem svetlu u skifu, pa će sada biti idealna prilika za to.

Aleksandar Filipović se na Svetskom kupu u Beogradu vraća na veliku međunarodnu scenu posle gotovo trogodišnje pauze.

– Poslednji put sam za držani tim na nekom velikom takmičenju nastupio na Svetskom kupu u Lucernu, jula 2015, i presrećan sam što sam ponovo deo A reprezentacije. Od tada sam mnogo napredovao, pre svega na polju psihološke stabilnosti i nadam se da ću to pokazati pred domaćom publikom. Na Internacionalnoj regati u Zagrebu sredinom aprila ove godine postigao sam svoj lični rekord u skifu – 6:56. Tada je bio sami početak sezone i smatram da imam prostora da taj rezultat u ovoj sezoni popravim za pet-šest sekundi. Sve u svemu trudiću se da izveslam svoje najbolje trke na Adi Ciganliji, a u dogovoru sa Nebojšom Ilićem videću šta i kako posle toga – istakao je Filipović – Konkurencija u Beogradu će biti paklena. Od svih najboljih skifista današnjice samo dvojica neće nastupiti na Savskom jezeru – Hrvat Martin i Novozelanđanin Manson. U svakom slučaju maksimalno ću se boriti da budem u kombinaciji za A finale iako bi B finale bio neki realan rezultat.

Miloš Stanojević će nastupiti u skifu za lake veslače u kojem će se ogledati 25 čamaca. Po rečima godinama najboljeg „lakića“ u našoj zemlji blizu je nivoa koji je imao 2015. kada je briljirao na međunarodnoj sceni, između ostalog, osvojivši i bronzu na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu.

– I po rezultatima na ergometru i po nekim vremenima sa treninga tu sam negde gde sam bio i pre tri godine u ovo vreme. Odlično sam odradio zimske pripreme, čamac ide dobro, a nedostajalo mi je možda sam malo više kilometara na vodi sa trenerom prilikom „peglanja“ tehnike. Iako je početak sezone na Adi će biti gotovo svi najbolji „lakići“, a spreman sam da se potrkam sa svima. Za koji plasman ima u ovom trenutku materijal pokazaće se na samoj stazi – napomenuo je Stanojević.

Aleksandar Beđik i Igor Đerić nastupiće u dubl skulu, disciplini u kojoj su lane postali evropski viceprvaci za mlađe seniore. U ovoj disciplini na Svetskom kupu u Beogradu za odličja će se boriti 24 čamca. Štroker Beđik pred početak takmičenja bio je kratak:

– Odlično smo radili i značajno se ubrzali od Izborne trke kada smo obezbedili učešće na ovom takmičenju. Spremni smo da se prikažemo u najboljem svetlu, a sam plasman će zavisiti i od konkurenata. Učestvovaće mnogo kvalitetnih posada koje tradicionalno imaju sjajne dubl skulove kao što su Litvanija, Poljska, Belgija...

Pored pomenutih čamaca na Adi će, u okviru Razvojnog programa Svetske veslačke federacije, pod zastavom Srbije nastutpiti i dubl skul Vukašin Pivač, Dušan Slavnić i ženski dvojac Nataša Zarić, Jovana Arsić. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 31. maja. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 2. juna, a A i B finala u nedelju.