Marko Marjanović oborio državni rekord star 18 godina

U subotu, 24. februara 2018, u Hali sportova Ranko Žeravica” na Novom Beogradu održano prvo zvanično veslačko takmičenje u ovoj godini Prvenstvo Srbije na ergometrima. Partizan sačuvao titulu državnog prvaka osvojivši, sa 103 boda, prvo mesto u ukupnom plasmanu. Drugo mesto pripalo Crvenoj zvezdi sa 53 bodova, a treće Galebu sa 24

Marko Marjanović “upisao” je najvredniji rezultat na prvom zvaničnom veslačkom takmičenju u novoj sezoni, Prvenstvu Srbije na ergometrima, koje je u subotu, 24. februara 2018, u organizaciji Veslačkog saveza Srbije, održano u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu. Reprezentativac Partizana, koji je poslednji put na ovom takmičenju učestvovao 2015, kada je takođe stigao do naslova državnog prvaka, trijumfovao je u kategoriji seniora, ujedno oborivši državni rekord star 18 godina. Marjanović je postigao vreme 5:47.00 što je za 50 stotinki bilo bolje od dojučerašnjeg najboljeg rezultata na ergometru koji je 2000. u Budimpešti, na Otvorenom prvenstvu Mađarske na ergometrima, postigao nekadašnji reprezentatvac Nikola Stojić (5:47.50). Vicešampionska titula u ovoj kategoriji pripala je Milošu Vasiću iz Partizana koji je do nje stigao, takođe izvanrednim, rezultatom od 5:47.80, dok se bronze dokopao novopečeni senior A Aleksandar Beđik. Član “crno-belih” je deonicu od 2.000 m izveslao za 5:55.80. U konkurenciji lakih seniora bez premca je bio Miloš Stanojević iz Tamiša koji je s rezultatom 6:11.70 ubedljivo stigao do šampionske krune. Srebro je pripalo Dastiju Ferčecu iz Galeba s 6:33.40, dok se bronzom okitio njegov klupski kolega Filip Prodanović s 6:38.40.

Igor Đerić iz Partizana s rezultatom 6:02.80 postao je državni prvak u kategoriji seniora do 23 godine u kojoj je srebro s vremenom  6:05.20 pripalo Dušanu Slavniću iz Crvene zvezde, a brozna Veselinu Tričkoviću iz Partizana koji je zabeležio rezultat 6:05.40.

– Na početku čestitatam svima koji su uspeli da na Prvenstvu Srbije na ergometrima postignu svoje lične rekorde. Posebne pohvale, ipak, upućujem Marku Marjanoviću i Milošu Vasiću koji su zabeležili izuzetna ostvarenja. Marjanović je postigao najbolji rezultat na 2 km na ergometru u istoriji srpskog veslanja, dok je Vasić za gotovo sedam sekundi popravio svoj lični rekord. Sjajan je bio i trećeplasirani Aleksandar Beđik, a njegov plasman dobija na težini ako se zna da mu je ovo debitantska sezona u seniorima A. Ovim rezultatom je pokazao da će već ove godine ozbiljno konkurisati za seniorsku reprezentaciju. Odličan rezultat postigao je i laki senior Miloš Stanojević i ja mu čestitam na tome. Nenad Beđik je imao određene probleme dan pred šampionat koji su, očigledno je, uticali da ne postigne očekivan rezultat. Po svim pokazateljima sa testiranja i treninga i on je trebalo da izvuče vreme ispod 5:50.00. Žao mi je što je zbog povrede Ergometrijadu propustio Smederevac Aleksandar Filipović, koji, takođe, spada u red ozbiljnih kandidata za reprezentaciju. Čekamo još rezultate Martina Mačkovića i Viktora Pivača iz Amerike pa ćemo moći da kompletiramo trenuntu sliku. Kada su u pitanju mlađi seniori odličnim rezultatima su se istakli Igor Đerić, Dušan Slavnić, Veselin Tričković i Vukašin Pivač – kazao je Nebojša Ilić, koordinator sportskog programa za seniore i seniore do 23 godine.

Po njegovim rečima na Prvenstvu Srbije na ergometrima napravljen je odličan uvod za novu sezonu i da kandidati za reprezentaciju sa velikim samopouzdanjem mogu nastave da treniraju i da se iščekuju predstojeća tesiranja u čamcima.

Seniori i mlađi senioru su, inače, otvorili šampionat u Hali sportova “Ranko Žeravica” čijem je startu prethodilo intoniranje srpske himne “Bože pravde”. U odličnom ambijentu i pred velikim brojem gledalaca na tribinama, Beograd se u sjajnom svetlu pokazao kao domaćin ovog takmičenja koje je u glavnom gradu održano prvi put posle pauze od deset godina (domaćin prethodnih devet ergometrijada bio Novi Sad). Nakon seniora i mlađih seniora na scenu su stupile ostale kategorije.

Pavle Lijeskić iz Partizana postao je prvak za juniore (6:17.00), novi šampion za kadete je Petar Švrljuga iz Crvene zvezde (6:23.50), dok se Dušan Petrović, takođe član “crveno-belih”, dokopao najsjajnijeg odlilja u konkurenciji pionira (3:21.10).

– Od početka sezone Saša Mimić i ja pratimo rad srpskog juniorskog i kadetskog pogona. Često smo boravili po klubovima i uverili se da se radi izuzetno dobro, a Prvenstvo Srbije na ergometrima je bila kruna zimskog dela sezone. Kada je u pitanju juniorska konkurencija postignuto je dosta dobrih rezultata, u rangu nekadašnjih generacija, koje su potom osvajale medalje na međunarodnoj sceni. Poseban napredak je evidentan kod kadeta gde je šest veslača išlo brže od prošlogodišnjeg osvajača zlata u ovoj konkurenciji. Bilo bi ih sigurno i više da neki od njih, zbog bolesti ili povreda, nisu propustili ovo takmičenje. Posebne pohvale, ipak, zaslužuje novi kadetski prvak Petar Švrljuga koji je zabeležio izuzetno ostvarnje, za čak 14 sekundi bolje od prošlogodišnjeg prvaka. Sve u svemu Ergometrijada je pokazala da imamo dobru osnovu pred početak sezone na vodi, a još bližu sliku imaćemo posle testa u čamcima krajem marta – istakao je Luka Đorđević, koordinator sportskog programa za juniore i kadete i dodao – Posle devet uzastopnih uspešno organizovanih prvenstava Srbije na ergometrima u Novom Sadu domaćin ovog takmičenja je bio Beograd. Ovom prilikom čestitam svim ljudima iz Saveza i glavnog grada što su uložili ogromnu energiju i u kratkom roku uspeli da izuzetno uspešno organizuju Ergometrijadu. Lično sam posebno srećan što smo posle dve godine pauze imali prilike da na delu vidimo naše najbolje veslače, učesnike olimpijskih igara. Svojim rezultatima, koji su u rangu najboljih svetskih, značajno su podigli nivo takmičenja. Možda i bitnije je to što mladi veslači i veslačice na licu mesta mogli da vide i da nauče nešto novo od veslača koji su trenutno bez premca u našoj zemlji.

U kategoriji seniorki najbolja je bila Jovana Arsić iz Crvene zvezde koja je trijumfovala s rezultatom 6:48.60. Srebro kod seniorskih veslačica pripalo je Ivani Filipović iz Crvene zvezde s 6:52.60, a bronza Milici Vodogaz iz Grafičara s 7:10.50. U kategoriji lakih seniorki zlato je osvojila Katarina Milenković iz Grafičara s 8:12.40, srebro je prigrabila Jovana Minčić iz Galeba s 8:14.40, a bronzu s 8:29.00 Milica Stambolija iz Palića. Kod seniorki do 23 godine najuspešnija je bila Katarina Ćirić iz Galeba s 7:44.20. Drugo vreme – 8:06.40 postigla je Ana Stojanović iz Partizana. Maša Bezbradica iz Crvene zvezde (7:22.90), Iva Lazić iz Crvene zvezde (7:28.80) i Marija Jakovljević iz Čuruga (3:46.50) postale su prvakinje države u kategoriji juniorki, kadetkinja, odnosno pionirki.

– Žensko veslanje je u povoju, a raduje činjenica da je na Prvenstvu Srbije na ergometrima učestvovao solidan broj veslačica. Posebno sam zadovoljan što je ove godine Smederevo, čini mi se prvi put organizovano, nastupio u ženskoj konkurenciji Ergometrijade. Kada su rezultati u pitanju jedino su dve seniorke, Arsićeva i Filipovićeva, pokazale zadovoljavajući reprezentativni kvalitet i njih dve su jedine ispunile reprezentativnu normu kada je ergometar u pitanju. Sada ostaje da pratimo njihov rad i da vidimo kakve će biti na vodi. Ostale veslačice još moraju da rade da bi dosegle nivo neophodan za međunarodnu scenu –ocenio je učinak veslačica na Prvenstvu Srbije na ergometrima koordinator sportskog programa za žensko veslanje Dušan Kovačević i dodao – Za oko su mi zapale i sjajne Milka Zdjelar i Milica Mladenović iz Smederava koje su trijumfovale u dubl skulu za pionirke, posebno zbog činjenice da će u ovoj kategoriji moći da se takmiče i dogodine.

Na osnovu rezultata u ovih 12 kategorija skrojen je spisak najboljih ekipa. Veslački klub Partizan je tako sačuvao naslov ukupnog pobednika do kojeg je stigao sa 103 boda. Drugo mesto je pripalo Crvenoj zvezdi, koja je sakupila 53 boda, a treće Galebu s 24. Pored ova tri kluba bodove na popularnoj “Ergometrijadi” osvojili su i Grafičar (11 bodova), Tamiš (10), Smederevo (7), Danubius 1885 (6), Čurug (4), Sava (4), Maja Mišljenović (2) i Palić (1).

U promotivnim kategorijama dubl skula i četverac skula za pionire i pionirke najbolji su bili Nikola Savić i Strahinja Pavišić iz Partizana (3:26.55), te Đorđe Ilić, Luka Delić, Đorđe Ilić i Veljko Kmekić iz Save (3:24.25), odnosno Milka Zdjelar i Milica Mladenović iz Smedereva (3:46.95), te Anja Marinković, Ljubica Tešmanović, Ljubica Bušetić i Iva Stojanović iz Partizana (4:09.68). Održano je i takmičenje veterana, kao i studenata. Najbolji rezultat među studentima postigao je Dušan Slavnić sa BGU DIF (2:56.10), a kod studentkinja njegova koleginica Milica Vodogaz (3:29.50).

Ukupan plasman

Plasman

Ime kluba

Broj bodova

1.

Partizan

103

2.

Crvena zvezda

53

3.

Galeb

24

4.

Grafičar

11

5.

Tamiš

10

6.

Smederevo

7

7.

Danubius 1885

6

8.

Čurug

4

9.

Sava

4

10.

Maja Mišljenović

2

11.

Palić

1

Kompletne rezultate sa Prvenstva Srbije na ergometrima možete pogledati OVDE

Konačne plasmane na Prvenstvu Srbije na ergometrima možete pogledati OVDE