Veliki jubilej Svetske veslačke federacije

Na današnji dan pre tačno 125 godina u Torinu osnovana Svetska veslačka federacija, najstarija sportska međunarodna organizacija. Naš Savez postao pridruženi član FISA 1924, a punopravni dve godine kasnije

Svetska veslačka federacija (FISA) danas, 25. juna 2017, slavi svoj 125. rođendan. Osnovana na današnji dan 1892. godine FISA je ujedno najstarija sportska međunarodna federacija, koja trenutno broji 151 člana. Među njima je i naš Savez, koji je pridruženi član FISA postao 1924, a punopravni dve godine kasnije, a čiji visok rejting u ovoj organizaciji najbolje oslilkava i činjenica da na Skupštini ima tri glasa, kao uostalom i neke vodeće svetske veslačke velesile – Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Francuska.

FISA je 25. juna 1892. u sali za konferencije u gradskoj dvorani u Torinu osnovalo 11 delegata iz pet zemalja – Belgije, Francuske, Italije, Švajcarske i Adriatika, u to vreme dela Austrije koji se sada nalazi u sastavu Italije. U tadašnjoj odluci koja je očigledno uticala na uključivanje veslanja u prve olimpijske igre moderne ere, odobrena je i definicija amaterizma. Godinu dana kasnije održano je prvo zvanično takmičenje u organizaciji novoformirane FISA – Evropsko prvenstvo. Domaćin ovog takmičenja u septembru 1893. bilo je jezero u italijanskom mestu Orti, severoistočno od Torina i Milana.

Iako je svoj olimpijski debi veslanje trebalo da ima na Igrama u Atini 1896, očajno vreme koje je vladalo u prestonici Grčke dovelo je do toga da se veslanje prvi put kao olimpijski sport prikaže na Igrama u Parizu 1900. Od tada veslanje je deo svake letnje olimpijade u kojem je od Igara u Montrealu 1976, kada su u olimpijski program uključene i veslačice, počeo da se deli najveći broj medalja među sportovima.

Sve u svemu FISA je od svog osnivanja do danas bila i ostala uzor u svetskom sportu. Glavni deo proslave velikog jubileja, 125 godina postojanja, FISA će organizovati za vreme Svetskog prvenstva za seniore čiji će domaćin krajem septembra biti Sarasota na Floridi.

– To što sam deo Svetske veslačke federacije tokom ove značajne godine za mene je ogromna čast. Pored toga što je je naša federacija najstarija na svetu sa velikom sigurnošću možemo reći da je i među najboljima. Potrudićemo se da tako ostane i narednih 125 godina – kazao je Žan Kristof Roland, sadašnji predsednik FISA.

Kompletan tekst o 125 godina Svetske veslačke federacije koji je napisao Dejvid Oven, glavni kolumnista za nezavisnu internet stranicu o olimpijskim novinama, možete pročitati na ovom linku: http://www.worldrowing.com/news/the-oldest-international-sports-federation-celebrates-its-125th-anniversary