Srebro za Vasića i Beđika u Poznanju

Srpski reprezentativni dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio srebrnu medalju na drugom ovogodišnjem Svetskom kupu koji je u nedelju, 18. juna 2017, završen u Poznanju. Drugo mesto Marka Marjanovića u B finalu skifa. Vasić: Loš start nas koštao osvajanja zlatnog odličja. Beđik: Jasan zadatak u pripremama za Svetsko prvennstvo u Americi. Nebojša Ilić: Čestitam našim reprezentativcima na maksimalnoj borbi u Poznanju

Miloš Vasić i Nenad Beđik „upisali“ su još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni. Članovi srpskog dvojca bez kormilara s vremenom 6:22.40 osvojili su srebrnu medalju na drugom ovogodišnjem Svetskom kupu koji je u nedelju, 18. juna 2017, završen u Poznanju. Tako su u riznicu velikih uspeha koje su iznedrili zajedničkim snagama uneli i šestu medalju, treću uzastopnu u ovoj sezoni (u 2017. osvojili srebro na Svetskom kupu u Beogradu i bronzu na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama). Finale u Poznanju naš čamac je počeo nešto lošije. Posle prvih 500 metara bio je na petom mestu, ali razloga za paniku nije bilo. Narednu četvrtinu trke srpska posada je iskoristila da se progura na četvrto mesto, a s tim plasmanom je ušla i u poslednju deonicu okršaja za odličja. Tada je krenula u sjajan finiš. Prvo je pretekla Holanđane Utenbogarda i Vulingsa, potom i Čehe Podražila i Helešika. Ipak, nije bilo ni prostora ni vremena da se ugroze Francuzi, braća Onfrej, koji su od početka bili na čelu. Evropskim viceprvacima iz Račica pripalo je zlato (6:21.19), dok su finalisti Igara u Riju, Česi Podražil i Helešik osvojili bronzu (6:23.10). Četvrti kroz cilj prošli su Holanđani Utenbogard i Vulings (6:23.81), peti Turci Šahinoglu i Kazakli (6:28.96), a šesti Francuzi, braća Turlan (6:31.34).

– Sjajna stvar je što smo u Poznanju nastavili da osvajamo medalje na velikim takmičenjima u ovoj godini. Međutim, mogli smo i više od srebra. Svesni smo činjenice da trka u finalu nije bila naše najbolje izdanje. Mnogo smo zaostali za rivalima u prvih 500 metara, što nismo smeli sebi da dozvolimo, pogotovo u uslovima na stazi koji su bili daleko od idealnih. Tako smo gotovo celu središnjicu trke morali da jurimo ostale čamce. Ipak, u finalu smo pokazali i jednu novu dimenziju našeg veslanja pošto smo prvi put uspeli da čitavu poslednju četvrtinu trke izveslamo sa tempom 33. U produženom finišu prestigli smo prvo Holanđane, potom i Čehe i ozbiljno ugrozili Francuze. Ipak, na kraju smo kroz cilj prošli kao drugi što je odličan plasman s obzirom da smo u poslednjih 500 metara ušli kao četvrti – kazao je Miloš Vasić.

I štoker Nenad Beđik bio je sličnog mišljenja:

– Finalna trka je bila puna uzbuđenja i u samom finišu smo uspeli da doveslamo od srebra, što je super plasman s obzirom na loš start i loših prvih 500 metara. Upravo na tome moramo najviše da poradimo u narednih tri meseca i pripremama za Svetsko prvenstvo za seniore u Americi. Ako i ovaj segment podignemo na najviši nivo bićemo ozbiljni konkurenti i za planetarno odličje – istakao je Beđik.

Marko Marjanović je na Svetskom kupu u Poznanju u ukupnom poretku zauzeo osmo mesto u konkurenciji 21 skifista. U B finalu zauzeo je drugo mesto s vremenom 6:47.66 i za svega 30 stotinki ostao bez trijumfa. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta trijumfovao je Belorus Ščarbačenija (6:47.36), osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama, na kojem je Marjanović završio na sedmom mestu. Treće mesto pripalo je Argentincu Rosu (6:50.07), četvrto Fincu Venu (6:53.90), peto Britancu Armstorongu (6:54.21), a poslednje Čileancu Vaskezu (7:03.44). Naš skifista je odlično startovao u svojoj poslednjoj trci na ovom takmičenju. Posle prvih 500 i 1.000 metara imao je oko sekundu prednosti u odnosu na drugoplasiranog Argentinca Rosua. Kao vodeći ušao je i u poslednju četvrtinu trke, sa odličnom zalihom od gotovo tri sekunde u odnosu na Belorusa Ščarbačeniju, koji je potisnuo Argentinca na treće mesto. U sjajnom finišu Belorus je uspeo da stigne i prestigne Marjanovića koji je tako kroz cilj prošao kao drugi.

– Na počeku čestitam Vasiću, Beđiku i Marjanoviću na odličnim rezultatima u Poznanju. Tokom čitave regate maksimalno su se borili u teškim uslovima koji su vladali na stazi. Dvojac bez kormilara je osvojio srebro iako smatram da je imao kapacitet i za zlato. Za nešto više od sekunde izgubio je od francuskog čamca koji ga je „tukao“ i u Račicama. Bez obzira na to Vasić i Beđik su i u Poljskoj potvrdili svoju klasu i dokazali da pripadaju grupi najboljih dvojaca na svetu. Tako u miru mogu da počnu s pripremama za Svetsko prvenstvo za seniore u Americi krajem septembra, gde će za medalju biti neophodno da naprave još jedan rezultatski korak dalje u odnosu na ovo što su prikazali u dosadašnjem toku sezone. S druge strane Marjanović je propustio šansu da uđe u finale, ali je u B finalu, kada su se uslovi na stazi koliko-toliko normalizovali, pokazao visoku klasu. Postavio je svoj lični rekord i za dlaku izgubio od Belorusa, osvajača bronze u Račicama i petog mesta na Igrama u Riju. Poslednjom trkom u Poznanju Marjanović je ujedno na odličan način zaokružio svoj prvi deo debitantske sezone u skifu i pokazao da će na planetranom šampionat u Americi biti ravnopravan kandidat za finale – smatra trener dvojca bez kormilara i skifa Nebojša Ilić.