Promotivna regata studentskih osmeraca na Paliću

Promotivna veslačka regata studentskih osmeraca koja je u nedelju, 13. novembra 2016, održana na jezeru Palić uvod u veliki Evropski studentski šampionat u veslanju (European Universities Rowing Championship) koji će se na ovom mestu održati od 12. do 16. jula 2017.

U nedelju, 13. novembra 2016, na jezeru Palić kod Subotice održana je promotivna studentska veslačka regata osmeraca na kojoj je nastupilo ukupno devet veslačkih posada iz Srbije i Hrvatske. Takmičili su se studenti i studentkinje iz Beograda, Subotice i Zagreba, a regatu su zajednički organizovali Veslački klub Palić i Veslački savez Srbije. U muškoj konkurenciji najbolji su bili beogradski studenti Veslačkog kluba Partizan u sastavu Matija Janković, David Popov, Nikola Stanković, Igor Špagnut, Igor Nikolić, Filip Živković, Nikola Roganović, Nenad Radonjić, kormilar Todor Skejić koji su pod vođstvom trenera Ivana Brajtigama prvi stigli do cilja preveslavši stazu od 2.000 metara u vremenu 8:00.01. Njihove univerzitetske kolege koje su veslale u kombinaciji dva kluba Crvena zvezda i Grafičar (Veljko Džopalić, Luka Ristić, Nikola Uverić, Božidar Nikolić, Teodor Petrović, Lazar Atanasković, Boris Skender, Đorđe Pejović, kormilar: Boško Kostić, treneri: Miloš Ćudić i Stevan Stojanović) zauzeli drugo mesto s vremenom 8:14.36. Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba (Ivan Matas, Luka Stefanović, Ante Zrilić, Daniel Wolff, Stjepan Beg, Filip Bednjanec, Petar Filipović, Mislav Tujmer, kormilar: Matej Čeh, trener: Petar Filipović) osvojili su bronzane medalje jer su u cilj uveslali s vremenom 8:39.57.

U ženskoj konkurenciji zlatne medalje osvojile su studentkinje kombinovane posade beogradskih klubova Crvena zvezda i Grafičar (Ana Milinković, Nataša Đorđević, Irina Đurović, Ana Jokić, Iva Lazić, Marta Popović, Vera Vasić i Jovana Minčić, kormilar: Boško Kostić, trener: Miloš Klipa) koje su stazu od 1.000 metara preveslale u vremenu 6:29.67. Drugo mesto zauzele su studentkinje Medicinskog fakulteta iz Zagreba (Ana Katušin, Dora Šegović, Ela Gračan, Ira Fabijanić, Petra Kušćer, Kristina Friščić, Nika Kelc, Lara Sever, kormilar: Matej Čeh, trener: Mićo Mikulić) s vremenom 7:11:81. Treće mesto osvojila je posada domaćina regate - Veslačkog kluba Palić iz Subotice (Sandra Zubelić, Mila Milentijević, Nina Zubelić, Ági Árva, Boglárka CsÅ‘ke, Milica Stambolija, Emma Patyi, Ana Miković, kormilarka: Zsófia Sörös, trener: Nikola Kujundžić), koji je posle višegodišnje pauze kada su u pitanju studentski osmerci uspeo ponovo da sastavi ekipu i na ovom takmičenju osvoji brontanu medalju s vremenom 7:18.00. U ovoj trci takmičile su se i „VUF“-okinje (veslačice Učiteljskog fakulteta iz Zagreba: Kristina Vlah, Matea Dvoršćak, Antonija Marković, Petra Burić, Nina Gotal, Suzana Tirić, Karla Jurić, Matija Sudić, kormilar: Mislav Tujmer, trener: Matija Sudić) kojima je pripalo četvrto mesto s vremenom 7:52.38. Osim medalja, najboljima su pripali i slatki paketi „Jaffe“ iz Crvenke, koja je svojim slatkim proizvodima počastila sve učesnike regate na Paliću. Takmičenje je pratila sudijska komisija Veslačkog saveza Srbije, a o bezbednosti takmičara brinuli su se spasioci na vodi Crvenog krsta Vojvodine i služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja iz Subotice. Tehničku podršku regati pružio je Rental audio-vizuelni sistem Subotica.

Inače, ova promotivna veslačka regata osmeraca bila je samo uvod u veliki Evropski studentski šampionat u veslanju (European Universities Rowing Championship) koji će biti održan naredne godine na jezeru Palić.

„U okviru Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“ koja se svake godine prvog vikenda u julu organizuje ne jezeru Palić imamo trku studentskih osmeraca. Međutim, prvi put smo organizovali samostalnu studentsku veslačku regatu osmeraca i slobodno možemo reći da smo zadovoljni organizacijom. Pozivu da učestvuju na takmičenju odazvao se zadovoljavajući broj studenata iz Srbije i Hrvatske, a rezultati koje su postigli su i više od očekivanog ako uzmemo u obzir oblačno vreme, jak vetar, nisku temperaturu i veoma hladnu vodu koji su vladali u nedelju na jezeru Palić. Kako nas sledeće godine odmah nakon međunarodne veslačke regate „Vojvodina Open“ deset dana kasnije na Paliću očekuje i veliko studentsko prvenstvo u veslanju ovo nam je bio mini test kojem je prisustvovao i gospodin Josip Kostelić, tehnički delegat Evropske univerzitetske sportske asocijacije (European University Sports Association – EUSA). Verujemo da je gospodin Kostelić zadovoljan onim što je video tokom promotivne studentske trke na Paliću i da će njegov izveštaj biti dobar po nas. Inače, tehnički delegat EUSE je osim takoreći kontrole takmičarske veslačke staze na Paliću obišao studentske i đačke domove u Subotici i hotele kraj jezera, kako bi sagledao smeštajne kapacitete Subotice i Palića, kao i organizacionu mogućnost i sposobnost domaćina. Gospodin Kostelić se ujedno na Paliću sastao i sa predstavnicima Veslačkog saveza Srbije i lokalne vlasti kojima je izneo šta je sve potrebno uraditi kako bi uspeh organizovanja ovako velikog studentskog prvenstva bio zagarantovan“, rekao po završetku promotivne studentske trke osmeraca na jezeru Palić, Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba Palić.

Evropsko univerzitetsko veslačko prvenstvo koje će se sledeće godine od 12. do 16. jula održati na jezeru Palić zajednički će organizovati veslački klubovi Danubius 1885 iz Novog Sada i Palić iz Subotice, pod okriljem Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA), zatim Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS), kao i Novosadskog univerziteta, dok će podršku organizaciji pružiti Veslački savezi Srbije (VSS) i Vojvodine (VSV). Sledeće godine na jezeru Palić u okviru ovog akademskog takmičenja očekuje se preko 500 studenata veslača iz poznatih evropskih univerzitetskih centara. Pre toga, na jezeru Palić prvog vikenda u julu održaće se Internacionalna veslačka regata „Vojvodina Open“ koja će zbog studentskog prvenstva biti neki vid generalne probe za organizatora. Ova regata svake godine po tradiciji okupi više stotina najboljih takmičara iz veslačkih klubova regiona (Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Grčke i Turske). Domaćin „Vojvodina Open“ je već preko 50 godina veslački klub sa vekovnom tradicijom postojanja – Palić, a priređivači regate su veslački savezi Srbije i Vojvodine. Biće to pravi doprinos promociji sporta i popularizaciji veslanja, ali isto tako i subotičkog kao i turizma na jezeru Palić.

Inače, promotivnom studentskom regatom koja je održana u nedelju na Paliću je zvanično zatvorena sezona u Srbiji kada je u pitanju veslanje na vodi. Prvo takmičenje za veslače u 2017. godini biće Prvenstvo Srbije u ergometrima koje se organizuje krajem februara.