Veslački ultramaraton od Višegrada do Bajine Bašte

U petak, 28. oktobra 2016. u Višegradu u organizaciji Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog savez Republike Srpske održan javni veslački čas kojem je prisustvovalo preko 200 osnovaca i srednjoškolaca iz ovog grada. Olimpijski dvojac Miloš Vasić, Nenad Beđik i juniori Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić, koji su ove godine na EP za juniore osvojili vicešampionsku titulu u četvercu sa kormilarom, preveslali 52 kilometara od Višegrada do Bajine Bašte za tri i po sata

Višegrad je u petak, 28. oktobra 2016, u potpunosti bio u znaku veslanja. U organizaciji Veslačkog saveza Srbije, čiju je delegaciju predvodio potpredsednik prof. dr Zoran Jeftić, i Veslačkog saveza Republike Srpske, čiji je prvi čovek čuveni reditelj prof. Emir Kusturica, u u ovom gradu je održan javni čas ovog olimpijskog sporta kojem je prisustvovalo preko 200 osnovaca i srednjoškolaca iz Višegrada. Oni su imali priliku da se druže i da dobiju savete od srpskih reprezentativaca Miloša Vasića i Nenada Beđika, članova ovogodišnjeg olimpijskog dvojca bez kormilara koji je učestvovao na Igrama u Rio de Žaneiru, Vuka Mladenovića, Veselina Tričkovića, Vanje Obradovića i Damjana Lazića, osvajača vicešampionske titule u četvercu sa kormilarom na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju, i Nikole Stojića, najtrofejnijeg sportiste u istoriji srpskog veslanja koji je ove godine stavio tačku na briljantnu, 30-godišnju, karijeru.

Javni čas veslanja imao je dva dela. Prvi je održan u Turističkom kompleksu Andrićgrad gde su se osnovci i srednjoškolci iz Višegrada upoznali sa veslačkom opremom i gde su, uz asistenciju naših reprezentativaca i trenera, imali prililku da se oprobaju na ergometrima. Nakon toga pred prepunom salom velikog amfiteatra u Andrićgradu Nikola Stojić i Ivan Brajtigam održali su teorijski čas iz veslanja koji je otvorio Nebojša Marković, generalni sekretar Veslačkog saveza Republike Srpske, te predsednik Veslačkog kluba Jedirna i Veslačkog saveza Bosne i Hercegovine. Na njemu su Stojić i Brajtigam pričali o svim najbitnijim stvarima vezanim za ovaj sport – profilu veslača, uspesima srpskog veslanja, načinu na koji se postaje vrhunski veslač... Stojić je „predavanje“ upotpunio ispričavši svoje iskustvo u karijeri koja je trajala čak tri decenije.

Ceo ovaj sportski događaj u Višegradu krunisan je pravim sportskim podvigom. Miloš Vasić i Nenad Beđik u dubl skulu, te Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić u četvercu bez kormilara za tri i po sata izveslali su deonicu od 52 kilometara čiji je start bio u Višegradu, a cilj u Bajinoj Bašti. Njih je sve vreme, dok su veslali u živopisnom ambijentu kanjona Drine, pratila granična policija u motornom čamcu u kojem je bio i član Selektorske komisije VSS Nebojša Ilić.

– Pored sportskog značaja javnim časom veslanja u Višegradu želeli smo još jednom da promovišemo ogromne potencijale za razvoj veslanja na ovom području budući na jedinstveno jezero na reci Drini dužine 52 km, između Višegrada i Bajine Bašte. Ova akcija je odličan primer podrške dogovoru sa prof. Emirom Kusturicom, predsednikom Veslačkog saveza Republike Srpske, o pokretanju novih akcija za aktualizovanje veslanja u Višegradu – kazao je Nebojša Ilić.

Jedan od glavnih organizatora ovog veslačkog događaja u Višegradu bio je i Nebojša Marković:

– Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojom smo poslali jasnu poruku Svetskoj veslačkoj federaciji, jednom od pokrovitelja veslanja u Bosni i Hercegovini, da ovaj sport u BiH ima i imaće brzi i dinamičan razvoj – istakao je Nebojša Marković.

Svoje utiske iz Višegrada preneo nam je i Nikola Stojić, koji je nakon karijere postao deo tima Veslačkog saveza Srbije.

– Prezadovoljni smo promocijom veslanja u Višegradu jer je bilo zaista mnogo dece, neuporedivo više nego što smo očekivali. Bez bilo kakve ozbiljne obuke mnogi od njih su seli na ergometar, a nekolicina je pokazala talenat s obzirom da je odmah shvatila veslački pokret. Spontano došlo je i do takmičenja budući da su se neka deca počela sve jače i jače da veslaju u nameri da na meraču pokažu bolji rezultat od ostalih. Nakon toga bili smo svedoci prelepok prizora kakav može da se vidi samo na nekim regatama u Velikoj Britaniji. Veliki broj gledalaca je sa obala Drine ispratio dubl skul i četverac koji su krenuli u značajan poduhvat izveslavanja 52 kilometra od Višegrada do Bajine Bašte. Vasić i Beđik u dvojcu, te Mladenović, Tričković, Obradović i Lazić u četvercu nakon tri i po sata veslanja uspeli da stignu do cilja, uprkos hladnom vremenu koje je bilo otežavajuća okolnost. Brajtigam i ja smo održali čas o veslanju, a drago nam je da dva deca bila izuzetno fokusirana na to što pričamo što je jedan od dokaza da im se sviđa ovaj sport. Sve u svemu ova akcija je bila više nego uspešna, iz nje bi trebalo da se izrodi sledeći korak. To je da veslanje potpuno zaživi kao sport u Višegradu. U planu su testiranja dece po školama, a nakon toga pravljenje selekcije onih koji će početi ozbiljno da treniraju. Preduslovi za to postoje pošto, pored sjajne vodne površine, Veslački klub Jedirna ima izvanredan objekat na svega 2 km od grada – rekao je Nikola Stojić.