Oba srpska čamca u polufinalu Olimpijskih igara

Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić plasirali se u polufinale 31. letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru pošto su zauzeli drugo, odnosno treće mesto u repesažima veslanim u ponedeljak, 8. avgusta 2016. Borba za finala već u utorak, 9. avgusta. Nebojša Ilić: Trkom u repesažu Vasić i Beđik pokazali da su spremni za polufinale. Aleksandar Ivković: Marjanović i Šljukić imaju snage za još jednu dobru trku u Riju

Oba srpska čamca biće akteri polufinala na 31. letnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. U ponedeljak, 8. avgusta 2016, dan pošto su zbog loših uslova otkazane sve trke na regatnoj stazi laguni Rodrigo de Freitas, vreme se koliko-toliko smilovalo i dozvolilo da trke konačno počnu. Prvi je na stazu izašao dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik koji je u kvalifikacijama doživeo težak peh kada im se čamac prevrnuo 400 metara pred cilj. U repesaž su zbog toga svakako ušli sa dodatnim pritiskom, i to u trci u kojoj nisu imali pravo na grešku. Uprkos svemu uspeli su da se izdignu iznad teške situacije i da izveslaju odličnu trku i da rutinski obezbede plasman među 12 najboljih čamaca. Kroz cilj su prošli kao drugi s vremenom 6:34.52, što je za svega 36 stotinki bio lošiji rezultat od Holanđana Brasa i Stinmana (6:34.16) koji su osvojili prvo mesto. U polufinale su otišli i trećeplasirani Amerikanci Vajs i Guregian (6:36.60), dok su četvrtoplasirani Španci Sigurbjonson i Vela Magi (6:40.47) četvrtim mestom u repesažu završili takmičenje u Riju.

– Izveslali smo dobru trku danas i uspeli da se podignemo posle šoka u kvalifikacijama! Imali smo mali zaostatak posle prvih 500, ali smo ostali deo trke izveslali kako bi trebalo. U polufinalu ćemo pokušati da poravimo prvi deo trke i da tako ostvarimo još bolji rezultat. Imamo još dosta snage, spremni smo za polufinale i jaku borbu sa konkurentima – istakao je Miloš Vasić.

Vasić i Beđik su loše startovali. Posle prvih 1.000 metara bili su poslednji, ali su tada počeli da dodaju gas. Treću četvrtinu trke iskoristili su za skok za dve pozicije. Prvo su poslali Špance na začelje, a potom su stigli i prestigli čamac SAD. U poslednjih 500 metara ušli su sa nešto menje od sekunde zaostatka za vodećim Holanđanima. Pratili su ih u stopu sve do cilja, ali nisu uspeli da ih stignu. Naš dvojac bez kormilara polufinale vesla već u utorak, 9. avgusta. Nastupiće u drugoj trci u kojoj će mu rivali za tri mesta koja vode u veliko finale (11. avgust) biti Podražil i Helešik (Češka), Britain i Kiling (Južnoafrička Republika), Marej i Bond (Novi Zeland), Sinkler i Ines (Velika Britanija) i Juhaš i Simon (Mađarska). Inače, svi protivnici Vasića i Beđik imali su dva dana pauze budući da su se u polufinale plasirali direktno iz subotnjih kvalifikacija. Ova trka polufinala zakazana je za 15 časova po našem vremenu (10 po lokalnom), a u prvoj će od 14,50 č veslati čamci Holandije, Italije, Australije, Francuske, Rumunije i SAD.

– Danas su uslovi na stazi napokon bili normalni, a Vasić i Beđik su u repesažu izveslali ono što se od njih očekivalo. Plasmanom u polufinale su preskočili prvu stepenicu i idemo dalje. Posle peha u kvalifikacijama kada su upali u hladnu i zagađenu vodu posle prevrtanja čamca bili smo mnogo zabrinuti za njihovo zdarvlje i kako će sve to uticati na nastavak takmičenja. Za sada je sve u redu, a današnjom trkom su pokazali da su ponovo u sedlu i da će biti maksimalno spremni za sutrašnje polufinale – kazao je član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije zadužen za seniore i trener dvojca bez kormilara Nebojša Ilić.

Nakon dvojca bez kormilara i dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić prebrinuo je sve brige oko polufinala. U repesažu naš čamac je s vremenom 6:20.62 zauzeo treće mesto i tako se, uz prve Britance Valtona i Kolinsa (6:19.60) i druge Bugare Božilova i Vasiljeva (6:20.56), plasirao među 12 najboljih. Četvrto mesto u repesažu pripalo je Kubancima Rubio Rodrigezu i Okvendu (6:21.52) koji su se tako oprostili od daljeg nastupa u Riju. Marjanović i Šljukić su silovito krenuli. Odmah su izbili na čelo. Na prolasku kroz prvih 500 metara imali su oko sekundu prednosti u odnosu na drugoplasirane Britance, a to preimućstvo su održavali sve do ulaska u poslednju četvrtnu trke. Poslednjih 500 metara malo su počeli da padaju pa su ih prvo prestigli Britanci, a potom i Bugari. Ipak, mesto koje je vodilo u polufinale nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje. Naš dubl skul će na stazu već u utorak od 15,40 č po napšem vremenu (10,40 č po lokalnom). U borbi za finale (11. avgust) veslaće u drugoj polufinalnoj grupi u kojoj su Fosi i Batisti (Italija), Aleksandrov i Jotov (Azerbejdžan), Griskonis i Riter (Litvanija), Bušeron i Adrodias (Francuska) i Haker i Kruger (Nemačka), svi koji su se među 12 najboljih plasirali direktno iz subotnjih kvalifikacija. U prvom polufinalu su Velika Britanija, Norveška, Novi Zeland, Hrvatska, Australija i Bugarska.

– Marjanović i Šljukić su odlično otvorili repesaž, a na visokom niovu izveslali središnjicu trke. U poslednjih 500 metara imali su malih problema pa tako nisu uspeli da do kraja sačuvaju prvo mesto. Sve u svemu plasmanom u polufinale ispunili su prvi cilj u Riju, a dobro je da se nisu povredili ili nešto tome slično s obzirom na izuzetno teške uslove na stazi. I danas je bilo problema, mnogo jakog bočnog vetra i talasa, ali šta je tu je. Imamo 24 časa da se pripremimo za polufinale, a siguran sam da momci imaju dovoljno snage za još jednu dobru trku, bez obzira što su svi rivali imali dva dana pauze. Ako se izuzme današnja trka mi nismo imali previše naprezanja, pa mislim da je energija sačuvana – kazao je trener reprezentacije i dubl skula Aleksandar Ivković.

Satnica srpskih čamaca na OI u Riju u utorak, 9. avgusta

Polufinale– Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – SRBIJA, Češka, Južnoarička Republka, Novi Zeland, Velika Britanija, Mađarska – 15 č po našem vremenu (10 po lokalnom)

Kvalifikacije – Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić – Italija, Azerbejdžan, Litvanija, Francuska, Nemačka, SRBIJA – 15,40 č po našem vremenu (10,40 po lokalnom)