Mačković i Pivač na čuvenoj regati u Engleskoj

Srpski dvojac bez kormilara Martin Mačković,Viktor Pivač od 29. juna do 3. jula 2016. učestovaće na čuvenoj Henli Rojal regati u Engleskoj. Naš čamac startuje u petak, 1. jula, od četvrtfinala

Srpski dvojac bez kormilara Martin Mačković, Viktor Pivač od 29. juna do 3. jula 2016. učestovaće na čuvenoj Henli Rojal regati u Engleskoj koja će ove godine okupiti 464 domaće i 165 inostranih posada. Pivač i Mačković, koji su lane osvojili bronzu u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, a isto odličje u dvojcu sa kormilarom (kormilar Luka Mladenović)na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu, put Engleske kreću u utorak, 28. jula sa generalnim sekretarom Veslačkog saveza Srbije Nebojšom Jevremovićem. Čuvena regata se sa malim prekidima održava od 1839, pod pokoviteljstvom engleske kraljice. Staza je duga 2.112 m, a vesla se na Temzi sa ciljem u malom mestašcu Henliju na Temzi koje broji 11.000 stanovnika. Ono što je, takođe, specifično za ovu regatu jeste činjenica da je u svakoj trci po dva čamca koji se međusobno bore za narednu rundu. U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 25 čamaca, a voljom organizatora Mačković i Pivač, s obzirom na rejting, preskaču uvodne bobre i startuju od četvrtfinala koje je na programu u petak, 1. jula.

– I Mačković i ja prvi put u karijeri veslamo na ovoj regati i prava je čast što ćemo biti deo ovog veslačkog događaja, specifičnog po mnogo čemu. Vesla se Temzi koja se, specijalno za ovaj događaj, pregrađuje, a pored čitave staze bude neverovatan broj gledalaca. Staza je od klasične regatne staze duža 112 metara, samim tim ima prostora za produženi finiš i nema izgovora da ti je nedostajalo nekoliko metara da bi prestigao protivnika. Takođe, veslaju se duel trke i samo pobednik ide dalje – kaže Pivač i dodaje – Mačković i ja smo posle duže pauze zbog studija u Americi nedavno vratili u Srbiju i počeli zajedno da treniramo. Imali smo nedelju dana priprema za ovu regatu, a glavna novina u odnosu na lane je to što sada ja sedim na poziciji štrokera. U Engleskoj nas očekuje izuzetna konkurencija. Između ostalog učestovaće Holanđani Bras i Stenman, osvajači bronze u dvojcu bez kormilara na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu i učesnici Olimpijskih igara u Riju, Britanci Kuk i Mekbrerti, osvajači zlata u dvojcu sa kormilarom na ovogodišnjem Svetskom kupu u Poznanju, Nemci Grosman i Trebov, svetski juniorski prvaci u dvojcu bez kormilara 2013… Odlukom organizatora mi startujemo od četvrtfinala, u kojem ćemo se sastati sa pobednikom duela između Francuza Demeja i Jonvila i Kineza Šija i Lijanga.

Nakon učešća na Henli Rojal regati Mačković i Pivač se vraćaju u Srbiju gde , najverovatnije na Srebrnom jezeru, nastavljaju priprema za nastavak sezone.

– Oko 20. jula nas očekuje izborna regata za sastav državnog tima za Svetsko prvenstvo za juniore, seniore do 23 godine i seniore čiji će domaćin od 21. do 28. avgusta biti Roterdam. Kada je u pitanju dvojac bez kormilara za mlađe seniore trenutno nemamo ozbiljnu konkurenciju u zemlji. Međutim, na izbornoj regati borićemo se za mesto u dvojcu sa kormilarom za seniore. Ukoliko budemo najbolji u ovoj disciplini izabraćemo da li se u Holandiji ogledati u dvojcu bez kormilara za seniore B ili u seniorskom dvojcu sa korilarom – istakao je Pivač čiji će četiri godine mlađi brat Vukašin veslati u skifu na Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju 9. i 10. jula – Vukašin je izuzetno napredovao i ponosan sam na njega. Mnogo je brži nego što sam ja bio u njegovim godinama, a ako nastavi da se razvija u ovom ritmu smeši mu se briljantna veslača karijera.