Iva Obradović probija led

Održan žreb kvalifikcionih grupa na Kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru koja u nedelju, 22. maja 2016, počinje u Lucernu i na kojoj će boje Srbije braniti pet čamaca

U subotu, 21. maja 2016, održan je žreb kvalifikacionih grupa na Kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru koja u nedelju, 22. maja, počinje u Lucernu i na kojoj će se za preostala mesta na 31. letnjim olimpijskim igrama boriti 379 posada iz 47 zemalja. Srbiju će u poslednjoj borbi za Rio predstavljati pet čamaca, a prva na stazu u nedelju izlazi Iva Obradović. Naša skifiskinja će se, u ujedno prvoj trci u Lucernu, za tri mesta koja direktno vode u polufinale (ponedeljak, 16. č) od 10 č boriti u prvoj grupi kvalifikacija sa čamcima Italije, Belorusije, Republike Irske i Ukrajine. U drugoj grupi kvalifikacija su Danska, Nemačka, Norveška i Letonija, a u trećoj Španija, Rusija, Novi Zeland i Velika Britanija. Repesaž za polufinale u ovoj disciplini na programu je u nedelju od 16 č.

Od 11,17 č Ivana Filipović i Jovana Arsić će voditi bitku za jedno mesto koje direktno vodi u finale (utorak, 16,40 č). Naš dvojac bez kormilara je u prvoj grupi kvalifikacija sa posadama Španije, Rusije, Čilea, Norveške i Hrvatske. U drugoj grupi su Ukrajina, Kina, Italija, Poljska, Češka i Argentina. Repesaž za finale u ovoj disciplini veslaće se u ponedeljak od 16,49 č.

Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić veslaće od 12,13 č u drugoj grupi kvalifikacija gde će im za jedno mesto koje direktno vodi u finale (utorak, 17,24 č) biti čamci SAD, Kine, Poljske i Argentine. U prvoj grupi kvalifikacija su Španija, Norveška, Češka, Ukrajina, Rusija i Letonija, a repesaž za finale u ovoj discipline na programu je u ponedeljak od 17,34 č. Odmah nakon trka dubl skulova na stazu na jezeru Rotze izlaze četverci bez kormilara. Naš teški četverac Zoran Rajić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Radoje Đerić za jedno mesto koje direktno vodi u finale (utorak, 17,20 č) boriće se u drugoj grupi kvalifikcija za posadama Južnoafričke Republike i Argentine. U prvoj grupi kvalifikacija veslaće Španija, Češka, Novi Zeland i Francuska. Repesaž za finale je u ponedeljak od 17,38 č. Naposletku na stazu izlazi i četverac bez kormilara za lake veslače Marko Jošić, Filip Prodanović, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević. Naš čamac je voljom žreba svrstan u prvu grupu kvalifkacija u kojoj će veslati i posade Španije, Indonezije, Uzbekistana, Grčke i Rusije i iz koje će samo najbolji obezbediti direktno mesto u finalu (utorak, 17,30 č). U drugoj grupi kvalifikacija ove discipline natupiće Austrija, Nemačka, Poljska, Japan i Mađarska, a repesaž za finale na programu je u ponedeljak od 17,45 č.

 

Satnica srpskih posada u nedelju, 22. maja 2016. i kvote za OI 2016.

Kvalifikacije – Skif Iva Obradović – Italija, Belorusija, Republika Irska, SRBIJA, Ukrajina – 10 č (najbolje tri posade iz Lucerna plasiraće se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru)

Kvalifikacije – Dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Jovana Arsić – Španija, Rusija, Čile, Norveška, Hrvatska, SRBIJA – 11,17 č (najbolje četiri posade iz Lucerna plasiraće se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru)

Kvalifikacije – Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić – SAD, Kina, SRBIJA, Poljska, Argentina – 12,20 č (najbolje dve posade iz Lucerna plasiraće se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru)

Kvalifikacije – Četverac bez kormilara Zoran Rajić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Radoje Đerić – Južnoafrička Republika, Argentina, SRBIJA – 12,34 č (najbolje dve posade iz Lucerna plasiraće se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru)

Kvalifikacije – Četverac bez kormilara za lake veslače Marko Jošić, Filip Prodanović, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević – Španija, SRBIJA, Indonezija, Uzbekistan, Grčka, Rusija – 12,41 č – (najbolje dve posade iz Lucerna plasiraće se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru)