Preko 500 veslača i veslačica iz pet zemalja na Adi Ciganliji

Ovogodišnja Beogradska internacionalna regata Trofej Beograda, koja će se održati 21. i 22. maja 2016. na Adi Ciganliji, okupiće preko 500 učesnika iz pet zemalja, a biće i kriterijumska za srpske juniore za sastav državnog tima za velika takmičenja

U subotu i nedelju, 21. i 22. maja 2016, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održaće se tradicionalna Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda, s istorijom dugom više od tri decenije, koja će pored svih domaćih klubova okupiti i timove iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Turske. Ova regata, koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ i biće još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta. Na Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda takmičiće se sve uzrasne kategorije s tim što će se za Trofej našeg glavnog grada boriti samo veslački podmladak.

– Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda rasla je iz godine u godinu zauzevši značajno mesto u kalendaru međunarodnih veslačkih takmičenja. Po broju prijavljenih takmičara i posada ovogodišnja regata biće veoma jedna od najmasovnijih budući da će se za odličja na Adi boriti 329 posada sa preko 500 takmičara. Očekuju nas izuzetno zanimljive i neizvesne trke što je odlična preporuka za gledaoce da dođu u subotu i nedelju dođu na Adu Ciganliju u što većem broju. Što se tiče Veslačkog saveza Srbije ovo takmičenje će biti posebno značajno jer će predstavljati drugu kriterijumsku regatu za sastav juniorskog državnog tima za Evropsko prvenstvo za juniore u Litvaniji početkom jula. Učestvovaće svi najbolji srpski juniori, a posebno zanimljivo biće u skifu gde je prijavljno čak 23 čamca. Među njima biće i ove godine naš najbolji juniorski skifista Vukašin Pivač, najbolji reprezentativac Turske u ovom uzrastu, skifista Bugarske član četverac skula koji je lane osvojio zlato na Balkanijadi, kao i odlični veslači hrvatskog Iktusa. Ništa manji fokus neće biti ni na većim juniorskim čamcima koji bi na ovoj regati trebalo da pokažu koliko vrede u ovom trenutku, a pred poslednju kriterijumsku regatu na Bledu 10. i 12. juna – kazao je Nebojša Jevremović, generalni sekretar VSS i dodao – Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim Gradu Beogradu, Ministarstvu omladine i Javnom preduzeću „Ada Ciganlija“ na velikoj pomoći da se održio i ovogodišnja Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda.

Kvalifikacione trke oba dana takmičenja počinju u 9 časova. Finala u subotu startuju u 12,40 č, a u nedelju u 11,30 č. Pioniri će se takmičiti na deonici od 1.000 metara.

– U seniorskoj konkurenciji pod zastavom Srbije nastupiće seniori B Uroš Dimitrijević i Dušan Slavnić u dvojcu bez kormilara. Takođe, u ovoj uzrasnoj kategoriji takmičiće se mnogo naših seniora B koji se bore za mesto u državnom timu za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godina u Holandiji krajem avgusta. U seniorskom skifu, između ostalig, veslaće Aleksandar Beđik, a u istoj disciplini samo u ženskoj konkurenciji među rivalkama biće Ljiljana Jošić i Milica Slijepčević. U organizacionom smislu potpuno smo spremni i siguran sam da će svi učesnici ovogodišneg BIR-a otići iz Beograda zadovoljni istakao je Jevremović.

Stanje prijava za Beogradsku internacionalnu regatu – Trofej Beograda možete preuzeti OVDE