Odličan start Vasića i Beđika u Brandenburgu

Srpski olimpijski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik ubedljivo pobedio u prvoj kvalifikacionoj grupi i sa ukupno drugim rezultatom čitavnih kvalifikacija direktno se plasirao u subotnje polufinale Evropskog prvenstva za seniore, koje je u petak, 6. maja 2016, počelo u Nemačkoj

Ako se po jutru zna poznaje olimpijski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik imaće odličan učinak na Evropskom prvenstvu za seniore, koje je u petak, 6. maja 2016, počelo u Brandenburgu. Jedini srpski čamac na ovogodišnjem šampionatu Starog kontinenta ubedljivo je pobedio u prvoj grupi kvalifikacija i sa ukupno drugim rezultatom kvalifikacija direktno se plasirao u subotnje polufinale (11 č). Srpski dvojac bez kormilara je prvi prošao kroz cilj s vremenom 7:01.33, a pored njega direktno među 12 najboljih iz ove grupe kvalifikacija otišli su čamci Rusije (7:07.60) i Poljske (7:16.08). Priliku za polufinale kroz popodnevni repesaž tražiće Mađarska (7:35.78) i Finska (7:54.06). Vasić i Beđik su potpuno gospodarili situacijiom, ako se izuzume sam početak trke na stazi Becze, na kojoj su danas imali vatreno krštenje. Rusi Efremenko i Podšivalov, koji su i sticajem okolnosti bili bolji od naše posade za jednu stotinku u polufinalu Svetskog kupa u Varezeu, najbolje su povukli. Međutim, Vasić i Beđik su na oko 250 metara od starta preuzeli čelnu poziciju. Na prolasku kroz prvu četvrtinu imali su nešto manje od sekunde prednosti u odnosu na ruski čamac, ali su tada pojačali ritam koji glavni rivali u ovoj trci nisu mogli da prate.

Na polovini prednost je iznosila gotovo pet sekundi i već tada je bilo izvesno da prvo mesto Vasiću i Beđiku niko ne može da ni najmanje ugrozi. Tako je i bilo. Naša posada, koja je lane na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju bila bronzana, pobedila je sa gotovo šest sekundi prednosti u odnosu na drugoplasirani čamac. U polufinale iz druge grupe kvalifikacija direktno su se plasirali čamci Nemačke (7:04.17), Francuske (7:04.49) i Španije (7:14.63), a iz treće posade Velike Britanije (6:57.39), Holandije (7:04.15) i Češke (7:12.26). Pored pomenutih Mađarske i Finske u popodnevni repseaž idu i Belorusija, Hrvatska, Rumunija i Ukrajina, posle kojeg će biti kompletirana lista polufinalista i sastavi grupa za borbu za finale. Inače, na Evropskom prvenstvu za seniore za odličja se bori 520 veslača i veslačica iz 34 zemlje.