Gužva na promociji VSS na Četvrtom međunarodnom Sajmu sporta

U Hali 1 Beogradskog sajma u nedelju, 29. novembra 2015, održana izuzetno posećena promocija Veslačkog saveza Srbije. Prigodan poklon za Gorana Jagara, koji se na kraju ove takmičarske sezone, oprostio od aktivnog bavljenja veslanjem. Najviši sportski poslenici, između ostalih i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, posetili štand VSS

U nedelju, 29. novembra 2015, poslednjeg, trećeg, dana Četvrtog međunarodnog Sajma sporta u Beogradu zvaničnu prezentaciju na ovom velikom i značajnom događaju imao je i Veslački savez Srbije. Na prostoru oko štanda VSS tiskao se veliki broj ljudi koji su želeli da isprate priču o jednom od najuspešnijih Saveza i sportova u našoj zemlji. Čelnici VSS, brojni reprezentativci, treneri i ostali gosti s pažnjom su saslušali uvodnu priču konferensijea Predraga Milinkovića, inače poznatog novinara Radio-televizije Srbije, o impozantnim rezultatima veslanja na međunarodnoj sceni i u ovoj godini. Milinković je „podvukao“ da je ovaj sport u 2015, između ostalog, osvojio bronzana odličja u dvojcu bez kormilara, skifu za lake veslače i dvojcu sa kormilarom na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu, bronzu u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju, bronzu u četvercu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za juniore u Račicama, srebra u dubl skulu i skifu za lake veslače i bronze u dvojcu bez kormilara i četvercu bez kormilara na regatama Svetskog kupa, te da je dvojac bez kormilara izvadio „vizu“ za Olimpijske igre u Riju 2016. Posle podugačkog spiska uspeha srpskog veslanja u 2015. dao je reč članu Selektorske komisije VSS Nebojši Iliću.

– Ova godina bila je jedna od najuspešnijih u istoriji srpskog veslanja. Osvojena su brojna odličja, a na najjačem i najznačajnijem veslačkom događaju u 2015. - Svetskom prvenstvu za seniore u Francuskoj izlivene su tri medalje, što je rekord kada je ovaj sport u pitanju. Takođe, u Ožibeleu je osvojena jedna olimpijska kvota, tako da će srpsko veslanje i peti put uzastopno biti akter olimpijskih igara. U 2016. nas očekuju i olimpijske kvalifikacije u Lucernu i nadamo se da će nas u Rijo, pored dvojca bez kormilara, predstavljati još neki čamac. Glavni cilj u 2016. jesu Olimpijske igre i svi u srpskom veslanju verujemo da u Brazilu možemo do prve olimpijske medalje posle bronze Zorana Pančića i Mileta Stanulova u dubl skulu na Igrama u Los Anđelesu 1984. kazao je Ilić i dodao Posebno smo srećni zbog činjenice da su u 2015. medalje osvajali i 20-godišnjaci - Šljukić na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine, te Mačković i Pivač, kako na ovom takmičenju tako i na Svetskom prvenstvu za seniore. Ovo je dokaz da srpsko veslanje ne mora da brine za budućnost, pogotovo što je i većina članova seniora A izuzetno mlada. Bez obzira na to uspehe očekujemo već u Riju, a verujemo da ćemo posebno zablistati na Igrama u Tokiju 2020.

Nakon Ilića prisutnima su se obratili Miloš Vasić i Nenad Beđik, članovi dvojca bez kormilara koji je ove godine osvojio tri odličja na svetskoj sceni. Vasić je istakao da su pripreme za olimpijsku godinu krenule željenim tokom i da se nada da će Beđik i on potvrditi da su najbolji dvojac bez kormilara u zemlji.

– Svim reprezentativcima misli su okrenute ka Igrama u Riju iako ćemo do tada imati još neka važna takmičenja. Konkurencija u zemlji je izuzetna i prvo moramo da potvrdimo naš kvalitet u duelima da domaćim posadama. Ako uspemo u tome, u šta verujem, okrećemo se putu ka olimpijskom odličju koje je san svakog sportiste rekao je Vasić.

Beđik je napomenuo da je mnogo dobra stvar za srpsko veslanje što se konkurencija za svako mesto u reprezentativnim čamcima izuzetno pooštrila:

– To što nikome nije sigurno mesto u državnom timu je prava stvar jer te tera da na svakom treningu iz sebe izvlačiš maksimum. Očekujem da Vasić i ja i dogodine pokažemo da smo najbolji srpski dvojac koji će, potom, sa ostalim svetskim posadama ravnopravno konkurisati za mesto na postolju u Riju.

Predsednik Izvršnog odbora VSS Darko Majstorović kazao je da je Sajam sporta jedna izuzetna manifestacija koja na najbolji načni promoviše ovu oblast.

– Ovom prilikom se zahvaljujem Sportskom savezu Srbije kao organizatoru i Ministarstvu omladine i sporta kao pokrovitelju Sajma sporta što su svim Savezima, pa i našem, omogućili da se promovišemo širokoj publici. Ova manifestacija je odlična prilika da se mnogim mladim ljudima skrene pažnja na sve pozitivne efekte bavljenja sportom. Takođe, svi budući sportisti kroz sport mogu da nauče mnoge stvari koje će im umnogome koristiti za život. Pre svega da se do uspeha jedino može stići posvećenim i predanim radom. Prečice ne postoje istakao je Majstorović.

Reprezentativac Radoje Đerić pozvao je svu decu da dođu na veslački trening i da se bliže upoznaju sa ovim divnim olimpijskim sportom.

– Veslanje je sport koji razvija sve psiho-fizičke sposobnosti. Trenira se u jednom prirodnom, a samim tim zdravom, okruženju, a ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da je ogromna većina veslača i veslačica fakultetski obrazovana kazao je Đerić i izrazio nadu da će na olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu srpski veslački tim za Rijo biti znatno uvećan.

Vođa novog talasa srpskog veslanja Andrija Šljukić, koji je bio briljantan u juniorskom uzrastu, a posle godinu dana zbog povrede u 2015. se u velikom stilu vratio na scenu srebrom na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, rekao je da se nada da će uspehe iz kategorije juniora i mlađih seniora nastaviti i u najstarijoj kategoriji.

– Srpsko veslanje godinama zavređuje veliku pažnju zbog višegodišnjeg kontinuiteta rezultata na međunarodnoj sceni. Nadamo se da ćemo posebno biti uspešni u godini koja sledi jer je ona najvažnije pošto je i olimpijska. Inače, veslanje je jedan od najzahtevnijih sportova. Tokom godine svega 15-tak dana imamo pauzu i potrebna je maksimalna posvećenost da bi stigli do visokih ciljeva kazao je Šljukić.

Naposletku se prisutnima obratio prvi operativac Saveza Nebojša Jevremović, koju funkciju generalnog sekretara VSS s velikim uspehom obavlja više od dve decenije.

– Ovu priliku koristim Ministarstvu omladine i sporta koje nam godinama daje snažan vetar u leđa i bez čije pomoći sigurno ne bismo beležili ovako dobre rezultate u žestokoj konkurenciji svetske veslačke scene. S velikim ambicijama ulazimo i u 2016, a svi resursi Saveza i klubova biće podređeni visokim ciljevima, pre svega osvajanju olimpijskog odličja u Riju. Takođe, i na polju organizacije očekuju nas zahtevni zadaci. Bićemo domaćini Svetskog kupa 2017. i 2018, dok će na Paliću kroz dve godine biti održano Evropsko univerzitetsko prvenstvo. Ono je značajno jer je veslanje izuzetno jak univerzitetski sport – istakao je Jevremović.

Gensek VSS je ovu priliku iskoristio za malo iznenađenje.

– Posle ove takmičarske sezone naš dugogodišnji reprezentativac Goran Jagar je odlučio da prekine sa aktivnim bavljenjem veslanjem. Reč je o jednom izuzetnom mladiću koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskom veslanju i u ime Saveza mu želim sve najlepše u novim životnim izazovima. Ostaće naš član i siguran sam da ćemo nastaviti da se družimo i sarađujemo u nekim drugim ulogama kazao je Jevremović i uručio Jagaru poklon Saveza i reprezentativaca prelep sat marke „Jaguar“.

Milinković je podsetio prisutne na blistavu Jagarovu karijeru, koja je trajala punih 17 godina. Za to vreme Jagar je osvojio zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu u Poznanju 2007, zlatnu medalja u četvercu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Amsterdamu 2005, srebrnu medalju u četvercu bez kormilara na Svetskom kupa na Bledu 2011, srebrnu medalju u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu u Brestu 2009, srebrnu medalju u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu u Atini 2008, srebrnu medalju u četvercu sa kormilarom sa Svetskom prvenstvu u Minhnenu 2007, srebrnu medalju u dvojcu sa kormilarom Svetskom prvenstvu za juniore u Trakaiju 2002, bronzanu medalju u četvercu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za seniore u Varezeu 2012. i osam titula državnog prvaka. Bio je učesnik na dvema olimpijskim igrama. U Pekingu 2008. osvojio je sedmo mesto u dvojcu bez kormilara, a četiri godine kasnije bio je deseti u četvercu bez kormilara na Igrama u Londonu.

– Zahvaljujem se Savezu, trenerima i reprezentativnim drugarima na ovom prijatnom iznenađenju. Presrećan sam što sam deo velike veslačke porodice kazao je Jagar koji je na Sajam sporta došao sa suprugom Bojanom i sinom Danilom koji u decembru puni prvu godinu.

Ubrzo nakon promocije VSS štand našeg Saveza posetili su ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić, njegov pomoćnik Uroš Zeković, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta zadužen za sport Predrag Peruničić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki i stručni saradnik Sportskog saveza Srbije i potpredsednik VSS Nemanja Svjetličić. Tom prilikom VSS se zahvalio svim državnim institucijama na podršci i uručio ministru omladine i sporta Vanju Udovičiću prigodan poklon.