Partizanu najviše titula na najmasovnijem Državnom šampionatu

Partizan sa ukupno 19 medalja, sedam zlatnih, devet srebrnih i tri bronzane, i ove godine najupešniji klub na Prvenstvu Srbije koje je održano na Savskom jezeru 19. i 20. septembra 2015. Čurug drugi u generalnom plasmanu, Smederevo treće

U nedelju, 20. septembra 2015, održan je drugi dan Prvenstva Srbije u veslanju, najjačeg domaćeg takmičenja u ovoj godini. Posle okšaja juniora i pionira u subotu, u nedelju su se za naslove prvaka ogledali kadeti i seniori. Posle mnogo neizvesnih i kvalitetnih trka u dva dana na Adi Ciganliji Partizan je prvenstvo, koje je po broju učesnika bilo najmasovnije u istoriji ovog takmičenja (232 posade), završio kao najuspešniji klub sa ukupnim skorom od 19 medalja, sedam zlatnih, devet srebrnih i tri bronzane. Drugo mesto u ukupnom plasmanu pripalo je Čurugu koji je osvojio šest zlatnih i po dve srebrne i bronzane, dok je treće po uspešnosti sa ukupno 10 odličja – šest zlatnih, jednom srebrnom i tri bronzane bilo Smederevo.

– Ovogodišnje Prvenstvo Srbije bilo je izuzetno kvalitetno i jako, a postignuto je mnogo dobrih rezultata. Prvog dana posebne pohvale zaslužuje Vukašin Pivač koji je, iako kadet, trijumfovao u juniorskom skifu za vrhunskim rezultatom za njegovo godište 7:13,93. Naravno isti uspeh sa, takođe dobrim rezultatom, ponovio je i u finalu kadetskih skifova. Isto važi i za junirski dubl skul Bogdan Stepić, Damjan Lazić koji je u svojoj prvoj godini juniorskog staža osvojio zlato sa izvanrednim vremenom – 6:37,78. Dobar rezultat postigao je i juniorski osmerac Aleksa Ivković, Radoš Milićević, Đorđe Janićijević, Lazar Lazović, Nikola Cvijetić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Dušan Kostić, kormilar Matej Milenković koji je s vremenom 6:10,88 zasluženo stigao do najsjajnijeg odličja. Posebno raduje činjenica da je prvog dana nastupilo mnogo pionira i pionirki koji su pokazali da srpsko veslanje ne mora da brine za budućnost – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković. – Kada su u pitanju nastupi seniora i kadeta posebne pohvale za odličan rezultat zaslužuje seniorski dvojac bez kormilara Igor Lucić, Radoje Đerić koji je osvojio zlato sa izvanrednim rezultaom 6:19,30, što je svega deset sekundi lošije od svetskog rekorda. Takođe, aplauz za nastup je zaradio i Andrija Šljukić koji je skupio snagu da nastupi na najjačem domaćem takmičenju uprkos preteškoj međunarodnoj sezoni i uspeo da osvoji zlata u skifu i u dubl skulu. I istog razloga pohvalio bih i Nikolu Stojića, Gorana Jagara i Radoja Đerića koji su svojim nastupima podržali ovo takmičenje i dali mu na posebno velikom značaju. Kadetski dubl skulovi Filip Milojević, Luka Lazarević, odnosno Vuk Mladenović, Novak Živanić su osvojili zlato, odnosno srebro, sa izvanrednim vremenima 6:41,20 i 6:42,30. Na visokom nivou bio je i kadetski šampionski dvojac bez kormilara Danilo Selaković, Aleksandar Radovanović s vremenom 7:07,48, šampionka u kadetskom skifu Jovana Stanivuk s rezultatom 8:09,69, kao i kadetski osmerac Luka Milošević, Nikola Uverić, Mihajlo Svorcan, Jovan Kresojević, Boris Dimitrijević, Đorđe Janićijević, Luka Ristić, Veljko Milovanović, kormilar Matej Milenković koji je osvojio zlato s vremenom 6:11,34. Inače, posebno bih naglasio da smo ove godine prvi put u istoriji imali kvalifikacije u kadetskim i juniorskim osmercima što je najbolji dokaz da se srpsko veslanje iz godine u godinu populariše.

Pored tri pomenuta kluba medalje na Državnom prvenstvu osvojalo je još devet klubova i to Crvena zvezda (5 zlata – 7 srebra, 6 bronzi), Danubius 1885 (3 – 5 – 9), Grafičar (3 – 2 – 1), Tamiš (1 – 1 – 1), Palić (1 – 0 – 1), Galeb (0 – 6 – 3), Sava (0 – 0 – 3), Begej (0 – 0 – 1) i Pirot (0 – 0 – 1)

– Prvenstvo je proteklo u najboljem mogućem redu. Uslovi na stazi su drugog dana za nijansu bili bolji bez obzira na jači vetar, pošto je bilo hladnije, samim tim bolje za veslanje, a i bilo je manje kupača. Na šampionatu su postignuti realni rezultati, a posebno smo ponosni zbog činjenice da je ovogodišnji šampionat bio najmasovniji u istoriji ovog takmičenja. Taj podatak raduje sve poklonike veslanja u našoj zemlji jer se, očigledno je, baza širi iz godine u godinu. Tačku na veslačku sezonu biće stavljena u Novom Sadu kada je 17. okotbra na programu daljinska regata u okviru Trećeg, poslednjeg kola, omladinske lige – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Inače, u okviru šampionata održane su i zanimljive trke iz kojih rezultati nisu ulazili u skor klubova. U duelima studentskih osmeraca pobedila je posada Danubiusa 1885. U skifu za vaterane, u kategoriji preko 27 godina, najuspešniji je bio Ivan Jović iz Galeba, u kategoriji preko 36 godina najbolji je bio Igor Ivanović iz Crvene zvezde, u kategoriji preko 43 godine Milovoj Zelić iz Galeba, u kategoriji preko 50 godina Danilo Kuljaj iz Galeba, u kategoriji preko 55 godina Feodor Bojkov iz Danubiusa 1885, u kategoriji preko 60 Jovan Opačić iz Tamiša, a u kategoriji preko 65 godina Mihajlo Vujasinović iz Crvene zvezde, a u kategoriji preko 70 godina Mara Čabrić iz Crvene zvezde, ujedno najstariji učesnik šampionata. U promotivnim trkama veslačica, u kombinovanom osmercu i u četverac skulu, najbolje su bile posade Danubiusa 1885.

Kompletne rezultate drugog dana Prvenstva Srbije možete preuzeti OVDE

 

Skor osvajača medalja

Klub

Zlato

Srebro

Bronza

Ukupno

Partizan

7

9

3

19

Čurug

6

2

2

10

Smederevo

6

1

3

10

Crvena zvezda

5

7

6

18

Danubius 1885

3

5

9

17

Grafičar

3

2

1

6

Tamiš

1

1

1

3

Palić

1

/

1

2

Galeb

/

6

3

9

Sava

/

/

3

3

Begej

/

/

1

1

Pirot

/

/

1

1