Miloš Stanojević probija led

Obavljen žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu koje počinje u nedelju 30. avgusta 2015. Prvog dana šampionata na stazu izlazi pet srpskih posada skif za lake veslače Miloš Stanojević, dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik, četverac bez kormilara Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić i skifovi Dušan Bogičević i Jovana Arsić. Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić i dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović kvalifikacije veslaju u ponedeljak

U subotu, 29. avgusta 2015, obavljen je žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za seniore koje u nedelju, 30. avgusta, počinje u Ožibeleu i koje će biti glavno kvalifikaciono takmičenje za plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. Na rekordnom planetarnom šampionatu, koji će okupiti 1291 takmičara i takmičarki iz 77 zemalja, srpsko veslanje će predstvaljati 14 veslača i veslačica u sedam čamaca, od kojih njih pet izlazi na stazu u nedelju. Led probja Miloš Stanojević u skifu za lake veslače. Naš “lakić” je u petoj grupi kvalifikacija u kojoj će se od 10,20 č za tri mesta koja direktno vode u četvrtfinale (2. septembar, 11 č) boriti sa čamcima Moldavije, Urugvaja, Tunisa i Portugalije. Repesaž u ovoj disciplini na programu je u ponedeljak od 10,25 č.

Miloš Vasić i Nenad Beđik će od 11,15 časova veslati u drugoj grupi kvalifikacija dvojca bez kormilara iz koje će se četiri najbolje posade direktno plasirati u četvrtfinale (2. septembar, 11,50 č). Rivali našeg čamca biće posade Kanade, SAD, Poljske, Finske i Argentine, a ko ne uspe da se domogne najboljih 24 imaće priliku za to u repesažu u ponedeljak od 11 č. Sat i po vremena nakon dvojca bez kormilara naći će se i srpski četverac bez kormilara Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić. Naša posada će za jedno mesto koje direktno vodi u polufinale (3. septembar, 11,38 č) voditi bitku sa čamcima SAD, Južnoafričke Republike, Španije i Ukrajine. Repesaž za polufinale u ovoj diciplini na programu je u utorak, 1. septembra, od 10,50 č.

Dušan Bogičević voljom žreba svrstan je u prvu grupu kvalifikacija muškog skifa u kojoj će se od 13,05 č sa čamcima Danske, Tunisa, Litvanije, Zimbabvea i Indonezije boriti za dva prva mesta koja direktno vode u četvrtfinale (2. septembar, 13,05 č). Repesaž je na programu u ponedeljak, 31. avgusta, od 13 č. I Jovana Arsić veslaće u prvoj grupi kvalifikacija, ali ženskog skifa. Našoj reprezentativki će od 13,45 č za prva tri mesta koja vode direktno u četvrtfinale (2. septembar, 13,25 č) rivalke biti Portoriko, Novi Zeland, Austrija, Nemačka i Letonija. Prekobrojni iz kvalifikacija drugu priliku za četvertfinale imaće u repesažu u ponedeljak od 13,40 č.

Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić i dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović vatreno “krštenje” u Ožibeleu imaće u ponedeljak. Srpski dvojac sa kormilarom će se od 10,05 ču, u drugoj grupi kvalifikacija, sa posadama SAD, Nemačke i Južnoafričke Republike boriti za jedno mesto koje direktno vodi u finale (4. septembar, 12,05 č). Repesaž je u sredu, 2. septembara, od 10,55 č. Za četiri mesta koja direknto vode u četvrtfinale (3. septembar, 12,31 č) srpski dubl skul će od 12,05 č za protivnike u prvoj grupu kvalifikacija imati čamce Hrvatske, Perua, Češke, Egipta i Danske. Repesaž u ovoj disciplini na programu je u utorak, 1. septembra, od 11,25 č.

 

Satnica srpskih posada u nedelju, 30. avgusta 2015. i kvote za OI 2016.

Kvalifikacije – Skif za lake veslače Miloš Stanojević – Moldavija, SRBIJA, Urugvaj, Tunis, Portugalija – 10,20 č

*Kvalifikacije – Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – Kanada, SAD, Poljska, SRBIJA, Finska, Argentina – 11,15 č

*Kvalifikacije – Četverac bez kormilara Goran Jagar, Nikola Stojić, Veselin Savić, Radoje Đerić – SRBIJA, SAD, Južnoafrička Republika, Španija, Ukrajina – 12,45 č

*Kvalifikacije – Skif Dušan Bogičević – Danska, Tunis, Litvanija, SRBIJA, Zimbabve, Indonezija – 13,05

*Kvalifikacije – Skif Jovana Arsić – Portoriko, Novi Zeland, SRBIJA, Austrija, Nemačka, Letonija – 13,45 č

*olimpijske discipline

U dvojcu bez kormilara, četvrecu bez kormilara i dubl skulu po najboljih 11 čamaca plasiraće se na Olimpijske igre 2016, dok će u skifovima u Rio otići po najboljih devet čamaca. Prekobrojni iz Ožibelea imaće priliku za plasman na Igre dogodine, na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu.