Do polufinala pobedom u repesažu

Srpski četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić plasirao se u polufinale Svetskog prvenstva za juniore u Rio de Žaneiru pošto je trijumfovao u svojoj grupi repesaža. Bitka za finale već u petak od 15,29 časova po našem vremenu

Srpski četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić plasirao se u polufinale Svetskog prvenstva za juniore u Rio de Žaneiru. Naš čamac je bio ubedljiv u drugoj grupi repesaža. Trijumfovao je s vremenom 6:28,42 i tako, sa drugoplasiranom Danskom (6:30,11) i trećeplasiranom Bugarskom (6:31,36), došao do najboljih 12 posada u Brazilu. Osvajači bronze na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u češkim Račicama od početka trke su pokazali da ništa neće prepustiti slučaju. Izbili su na čelo, ne dozvolivši nijednog trenutka, da im bilo ko na stazi ugrozi prvu poziciju. Četvrto mesto priplao je Kanadi (6:32,54), a peto Argentini (6:47,34) koje će vesalti u C finalu.

Iz prve grupe repesaža među 12 najboljih plasirali su se Španija (6:27,55), Austrija (6:30,45) i Australija (6:37,56), dok će se Kina (6:39,87) i Portoriko (6:58,77) boriti za plasman od 13. do 16. mesta. U polufinale, koje je na programu u petak od 15,22 č po našem vremenu, direktno iz kvalifikacija plasirale su se Grčka, Velika Britanija, Nemačka, SAD, Rumunija i Švajcarska. Naši, s obzirom na promenu satnice zbog najavljenih vremenskih neprilika, neće imati dan predaha pred polufinale, a trener ovog čamca Aleksandar Smiljanić će za kratko vreme morati da pripremi svoje momke za polufinale, u koje će ući sa trećim najboljim vremenom od svih čamaca u ovoj disciplini. Naime, naši su u kvalifikacijama postigli odličan rezultat 6:19,49 ali im to nije bilo dovoljno da se direktno plasiraju u polufinale jer su bolji od njih bili Grci i Britanci. Srpski čamac će veslati u drugoj grupi polufinala od 15,29 č po našem vremenu u kojoj će mu rivali za prva tri mesta koja vode u subotnje finale biti posade Bugarske, SAD, Rumunije, Velike Britanije i Austrije.