Poruka iz četverca pred odlazak na SP: Idemo na odličje u Riju

Četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić zajedno sa trenerom Aleksandrom Smiljanićem u subotu, 1. avgusta 2015, otputovao za Brazil gde će od 5. do 9. avgusta biti jedini srpski čamac na Svetskom prvenstvu za juniore. Optimizam celog tima pred odlazak na šampionat

Četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić, zajedno sa trenerom ovog čamca Aleksandrom Smiljaniće, u subotu rano ujutru sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ otisnuo se put Brazila gde će od 5. do 9. avgusta 2015. braniti boje Srbije na Svetskom prvenstvu za juniore u Rio de Žaneiru. Naši reprezentativci imaće čast sa joiš oko 600 takmičara i takmičarki iz 53 zemlje otvorie regatnu stazu u Laguni Rodrigo de Freitas u samom centru grada koja će biti poprište olimpijske regate na Igrama u ovom gradu 2016. Pred sam polazak u Brazil Cvijetić, Lazović, Ristić i Rajić gotovo uglas su poručili da u Rijo putuju sa jasnom namerom da daju svoj maksimum i da pokušaju da se domognu postolja na najvećoj i najjačoj svetskoj smotri veslačkog podmlatka u 2015.

Zoran Rajić, štorker ovog čamca koji je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u češkim Račicama osvojio bronzano odličje, ističe da su svi maksimalno spremni za sve izazove koji ih očekuju.

– Kompletne završne pripeme odradili smo maksimalno posvećeno. Sve zahteve trenera smo ispunili do tančina i uradili sve što je do nas da u Brazil otputujemo u najboljoj mogućoj formi. Atmosfera u čamcu je najvišem niovu. Dišemo kao jedan i svi smo usmereni ka glavnom cilju, a to je plasman u finale. Posle toga, idemo u napad i na svetsko odličje. U Račicama se videlo da svi koji dođu do okršaja za odličje mogu i do postolja, a ja se nadam da imamo snagu i kvalitet da, posle Češke, postignemo vredan rezultat i u Brazilu. Svima nama ovo je poslednja godina juniorskog staža i upravo zbog toga ovo takmičenje za nas ima posebnu težinu. Na njemu polažemo diplomski ispit pred ulazak u seniorske vode – kaže Rajić, učesnik prošlogodišnjih Olimpijskih igara mladih u Nankingu.

Optimista je i njegov klupski drug iz Smedereva Marko Ristić, član juniorskog četverca bez kormilara koji je lane u Višegradu postao balkanski šampion (u tom čamcu veslao i Rajić).

– S velikim očekivanjima idemo u Brazil, a glavni razlog za to su rezultati koje smo postigli u priprema za ovo takmičenje. Svaki trening smo odradili maksimalno dobro, bez ijednog kiksa, a na jedinim zvaničnim proverama za šampionat u Riju – Internacionalnoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću bili su najbrži srpski četverac bez kormilara u konkurenciji mlađih seniora. Poseban motiv nam je to što smo jedina srpska posada koja će se takmičiti na Svetskom prvenstvu za juniore i što ćemo veslati na stazi koja će naredne godine na Olimpijskim igrama ugostiti najbolje svetske veslače i veslačice. Medalja bi bila ostvarenje sna za sve nas, verujem da možemo do nje u žestokoj konkurenciji koja nas tamo očekuje – ističe Ristić.

Reprezentativac iz redova Crvene zvezde Nikola Cvijetić napominje da je Svetsko prvenstvo za juniore u Brazilu najjače i najznačajnije takmičenje na kojem će učestvovati u dosadašnjoj karijeri.

– Naredne godine postajemo mlađi seniori i ovo će nam biti jedinstvena prilika da se na najlepši mogući način oprostimo od juniorske konkurencije. Ne sumnjamo da imamo kvalitet za finale i ono nam je u mislima otkako smo u Račicama, bronzanom medaljom, obezbedili sebi mesto za šampionat u Riju. Konkurencija će biti mnogo jača nego u Češkoj. Mnogo čamaca će se ravnopravno boriti za najboljih šest, a ja bih, pored našeg, odvojio i posade Švajcarske, Rumunije, Velike Britanije, Grčke, Španije, Australije i SAD – smatra Cvijetić.

Slično razmišlja i njegov klupski „kolega“ Lazar Lazović:

– Očekujem da uđemo u finale, a posle toga ni zlato ne bi bilo toliko daleko. Sigurno je da će biti mnogo posada koje će po svom kvalitetu moći da razmišljaju o postolju. Mnoge od njih i ne poznajemo i prvi put ćemo ih videti u kvalifikacijama. Tek po dolasku u Rijo i nakon žreba za prvu trku na šampionatu sa trenerom Smiljanićem ćemo skovati taktiku. Za razliku od Češke prvenstvo u Brazilu traje duže i biće više vremena za oporavak posle trka. Ovu priliku koristim da se zahvalim trenerima i drugarima i drugaricama iz Crvene zvezde koji su Cvijetiću i meni dali ogromnu podršku, kako pred šampionat u Račicama, tako i sada, uoči prvenstva u Riju – rekao je Lazović.

Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u utorak, a šampionat startuje dan kasnije. Kvalifikacije u teškom četvercu, u kojem je prijavljeno 16 posada, su u četvrtak, 6. avgusta, s početkom u 15,50 časova po našem vremenu.