Ivković i Mijatov veruju u finala

Srpska veslačka reprezentacija u sastavu skif Andrija Šljukić, dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković i dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić, predvođena trenerima Aleksandrom Ivkovićem i Radivoj Mijatovim u utorak, 21. jula 2015. putuje u Plovdiv na Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine

Bugarski Plovdiv će od 22. do 26. jula 2015. biti domaćin Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine koje će okupiti 820 veslača i veslačica iz 51 zemlje. Među njima će biti i petorica srpskih reprezentativaca koji će veslati u tri čamca. Andrija Šljukić će nastupiti u skifu, Viktor Pivač i Martin Mačković u dvojcu bez kormilara, a Petar Jovanović i Marko Jošić u dubl skulu za lake veslače. Po rečima trenera ovih posada Aleksandra Ivkovića i Radivoj Mijatova završne pripreme za Plovdiv na Srebrnom jezeru odrađene su sa čistom desetkom i svi naši reprezentativci maksimalno spremni dočekuju start šampionata. Andrija Šljukić, svetski juniorski viceprvak u skifu iz Trakaija 2013, debitovaće u Bugarskoj na svetskim prvenstvima za mlađe seniore. Celu prošlu godinu propustio je zbog povrede, a 2015. se u velikom stilu vratio na otvorenu scenu. Dominirao je na internacionalnim regatama u Zagrebu, Beogradu i na Paliću, a zauzeo je visoko, deveto mesto, na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju krajem maja.

– Šljukića u Plovdivu očekuje žestoka konkurencija budući da je skifu prijavljeno čak 25 čamaca. Ove godine iz dana u dan napreduje i trenutno je u najboljoj formi od početka takmičarske sezone. Ono što je kod njega ključno jeste količina treninga. Njegov kvalitet nikada nije pod znakom pitanja jer se radi o jednom od najtalentovanijih veslača. S obzirom da je ispunio svaki detalj iz trenažnog programa s velikim optimimizom možemo da očekujemo njegov nastup na predstojećem šampionatu. Cilj jeste borba za medalju, a da li će biti tako zavisiće i od trenutne inspiracije i još mnogo ostalih detalja. Sa pojedinim veslačima koji ga čekaju kao protivnici već je odmeravao snage. U Plovdivu će veslati i Poljak Vegricki od kojeg je izgubio u finalu Svetskog prvenstva za juniore u Litvaniji 2013, kao i dvojca veslača s kojima se takmičio u B finalu nedavnog Evropskog prvenstva za seniore – Danac Nilsen, koji je tada bio bolji, kao i Rumun Prundeanu koga je pobedio. U najužem krugu favorita za medalju trebalo bi da budu i odlični Nemac Siring kao i Britanac Bimont, osvajač bronze u četverac skulu u Poznanju – kaže Šljukićev dugogodišnji trener Ivković.

Viktor Pivač i Martin Mačković su jedina dvojca srpskih veslača koji su 2014. prigrabili medalju u svojoj prvoj godini staža u mlađim seniorima i tako nastavili nisku uspeha iz juniorske konkurencije gde su u završnoj godini, 2013, postali evropski prvaci u osmercu i osvajači svetske bronze u istom čamcu. Njih dvojica su prošle godine na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu osvojili jedino odličje za Srbiju osvojili, bronzu u dvojcu bez kormilara, u kojem će veslati i u Plovdivu. Na putu ka novom uspehu na svetskoj sceni za rivale će imati još 12 čamaca.

– Iako su Pivač i Mačković, zbog obaveza na fakultetu, do juna bili u Americi na završne pripreme u Srbiju došli su u dobrom stanju. Prvo na Paliću, a potom i na Srebrnom jezeru uradili su sve što je trebalo i u visokoj formi dočekuju start šampionata. Za razliku od prošle godine mislim da su sada još stabilniji, a s obzirom na sve verujem da će se i u Plovdivu boriti za odličje, iako će i sam plasman u finale moći da se okarakteriše kao uspeh imajući u vidu izuzetno jaku konkurenciju. Kao što sam rekao za Šljukića važi i za Pivača i Mačkovića – konačan plasman zavisiće i od momenta i od toga kako budu veslali u nekim ključnim trenucima – ističe Ivković koji je lane sa Pivačem i Mačkovićem kao trener stigao do svoje devete reprezentativne medalje.

Na debiju u uzrasnoj kategoriji mlađih seniora, 2014. na SP za seniore do 23 godine u Varezeu, Petar Jovanović i Marko Jošić su u dubl skulu za lake veslače zauzeli 12. mesto. Trener ovog čamca Radivoj Mijatova veruje da ove godine ova posada može do finala u disciplini u kojoj je prijavljen najveći broj čamaca u Plovdivu – čak 28.

– Lane u Varezeu Jovanović i Jošić su došli do B finala, a nadam se da će ove godine da naprave korak više tj. da se probiju do najboljih šest posada. Imaju mnogo više iskustva nego 2014. Jovanović je, između ostalog, učestvovao na ovogodišnjem Svetskom kupu na Bledu, dok je Jošić bio akter nedavnog Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju gde je veslao u lakom dubl skulu sa Milošem Stanojevićem. Odlično su radili na Srebrnom jezeru i imali dobre sparing treninge sa Šljukićem, Pivačem i Mačkovićem. Još su brži u odnosu na Internacionalnu regatu „Vojvodina Open“ na kojoj su osvojili zlato i definitivno izborili svoje mesto u državnom timu za Plovdiv. U svakom slučaju ukoliko žele visok plasman u Bugarskoj moraće da se maksimalno koncentrišu na svoje veslanje i da se ne opterećuju rivalima. Kada trci pristupe na taj način idu odlično, a čim počnu da se osvrću sa strane dolazi do grešaka. Konkurencija će biti zaista paklena i kvantitativno i kvalitativno, bez obzira što ne učestvuju prošlogodišnji svetski prvaci iz Varezea, Nemci Mus i Osborn. U Plovdivu će, između ostalog, veslati i Mađari, Česi i Ukrajinci koji nisu promenili sastave u odnosu na Vareze gde su zauzeli, peto, šesto i sedmo mesto – napomenuo je Mijatov.

Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu počinje u sredu, 22. jula. Dan ranije biće izvršen žreb kvalifikacionih grupa. Prvog dana na stazi će se naći Šljukić u skifu, te Jovanović i Jošić u dubl skulu za lake veslače. Pivač i Mačković startuju u četvrtak kada su na programukvalifikacije u dvojcu bez kormilara. Pored reprezentativaca i trenera u ekspediciji Srbije, koja u Plovdiv kreće u utorak, biće i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović, član borda Evropske veslačke federacije.

Inače, na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine trebalo je da vesla i četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić, osvajač bronzanog odličja na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Račicama. Međutim, doneta je odluka da ova posada propusti ovo takmičenje s ciljem da se što bolje pripremi za Svetsko prvenstvo za juniore u Rio de Žaneiru od 4. do 9. avgusta.