Dvojac bez kormilara prvi na stazi

Obavljen žreb kvalifikacionih grupa za Treći svetski kup koji u petak, 10. jula 2015. počinje u Lucernu i na kojem će srpsku veslačku reprezentaciju predstavljati pet posada

U četvrtak, 9. jula 2015. obavljen je žreba kvalifikacionih grupča za Treći, ujedno i poslednji, ovogodišnji Svetski kup koji u petak počinje u Lucernu. Od pet srpskih posada prvi će se na startu naći dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik koji će se od 9,25 časova boriti sa čamcima Holandije2, Španije1, Veliki Britanije2 i Novog Zelanda1 za dva mesta koja direktno vode u polufinale. U prvoj grupi kvalifikacija u dvojcu bez kormilara veslaće Italija1, Nemačka, Španija2, Južnoafrička Republika, Turska i Belorusija, u drugoj Švajcarska, Australija, Finska, Češka i Velika Britanija1, a u četvrtoj Hrvatska1, Novi Zeland2, Holandija2, Hrvatska2 i Francuska1. Od 9,45 č srpski četverac bez kormilara Radoje Đerić, Veselin Savić, Nikola Stojić, Dušan Bogičević za jedno od tri mesta koja direktno vode u polufinale veslaće u trećoj grupi kvalifikacija sa posadama Australije, Južnoafričke Republike i Holandije. U prvoj grupi su Rumunija, Novi Zeland, Nemačka, Italija1 i Češka, a u drugoj Velika Britanija, Belorusija, Španija i Francuska.

Miloš Stanojević je u drugoj grupi kvalifikacija skifa za lake veslače, a za tri mesta u polufinalu od 10,05 č za rivale će imati čamce Tunisa, Nemačka2, Francuske, Italije2 i Japana2. U prvoj grupi kvalifikacija veslaće Turska2, Danska, Turska1, Hong Kong2, Nemačka1 i Belgija, a u trećoj Portugalija, Slovačka, Japan1, Novi Zeland i Hong Kong1. Za dve polufinalne “vize” naš dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović boriće se od 11,25 č u trećoj grupi kvalifikacija sa posadama SAD1, Australije, Češke i Novog Zelanda. U prvoj grupi kvalifikacija su čamci Austrija, Norveška, Danska, Letonija i Hrvatska, u drugoj posade Francuske, Holandije, Nemačke, SAD2 i Španije, a u četvrtoj Velika Britanija, Poljska, Italija i Španija. Naposletku na stazu izlazi Ivana Filipović koja će od 12,45 č za dva mesta koja direktno vode u polufinale veslati u četvrtoj grupi kvalifikacija u kojoj su i Rusija, Zimbabave, Indonezija i Austrije. U prvoj grupi kvalifikacija su Novi Zeland1, Izrael, Danska, Republika Irska, Katar i Australija1, u drugoj Švajcarska, Švedska, Nemačka1, Češka, Australija2 i Letonija, a u trećoj SAD, Velika Britanija, Nemačka2, Belorusija, Poljska i Novi Zeland2.

Posade koje u petak ne uspeju da se direktno plasiraju u polufinale, veslaće repesaž istog dana u popodnevnim časovima. U subotu su na programu polufinala, finala C, D i E, dok je nedelja rezervisana za finala A i B.