Stanojević i Jošić probijaju led

Obavljen žreb za Evropsko prvenstvo za seniore koje u petak, 29. maja 2015, počinje u Poznanju i na kojem će Srbiju predstavljati šest čamaca dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik, četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić, skif Andrija Šljukić i ženski dubl skul Jovana Arsić, Iva Obradović

U četvrtak, 28. maja 2015, u Poznanju obavljen je žreb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo za seniore koje počinje u petak 29. maja i na kojem će se za odličja boriti 591 veslača i veslačica iz 36 zemalja. Od šest čamaca koji će braniti boje Srbije na ovom šampionatu led će probiti dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić koji će se od 10,20 časova boriti u drugoj grupi kvalifikacija sa posadama Velike Britanije, Holandije, Danske, Švajcarske i Turske za dva mesta koja direktno vode u polufinale. Ostali čamci će veslati repesaž. U prvoj grupi su Mađarska, Portugalija, Finska, Norveška, Ukrajina i Austrija, a u trećoj Češka, Poljska, Republika Irska, Grčka i Francuska. Od 10,55 č četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić veslaće sa Maltom, Poljskom i Grčkom u trećoj grupi kvalifikacija iz koje će se tri najbolja čamca plasirati u polufinale, dok će poslednji u repesaž. U prvoj grupi su Češka, Rumunija, Nemačka, Belorusija i Rusija, a u drugoj Francuska, Velika Britanija, Španija i Holandija.

Marko Marjanović i Aleksandar Filipović su voljom žreba svrstani u treću grupu kvalifikacija dubl skula gde će im od 11,10 č rivali za dve polufinale “vize” biti Austrija, Izrael, Azerbejdžan i Norveška. Ostale posade će za plasman među 12 najboljih morati da veslaju repesaž. U prvoj grupi su Velika Britanija, Ukrajina, Danska, Mađarska i Španija, u drugoj Estonija, Češka, Poljska, Bugarska i Slovenija, a u četvrtoj Letonija, Nemačka, Belorusija, Litvanija i Francuska. U istoj disciplini ali ženskoj konkurenciji Jovana Arsić i Iva Obradović će se od 11,30 časova za tri polufinalne karte boriti sa čamcima Poljske, Velike Britanije, Republike Irske i Rumunije. Dve zadnje ekipe će u repesaž. U prvoj grupi su Grčka, Švedska, Belorusija, Nemačka i Danska, a u drugoj Litvanija, Češka, Francuska, Ukrajina i Finska. Tačno u podne Andrija Šljukić će veslati u prvoj grupi kvalifikacija skifa gde će mu rivali biti čamci Rumunije, Belgije, Azerbejdžana i Švajcarske. Dva prva čamca idu u polufinale, dok će ostali u repesaž. U drugoj grupi su Grčka, Norveška, Ukrajina, Rusija i Češka, u trećoj Velika Britanija, Litvanija, Holandija, Nemačka i Finska, a u četvrtoj Danska, Švedska, Hrvatska, Bugarska i Belorusija. Poslednji u kvalifikacijama nastupiće dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik. Naš čamac će 12,35 č boriti protiv posada Velike Britanije, Hrvatske, Belorusije, Mađarske i Turske za jedno mesto koje direktno vodi u finale. Ostali će plasman među šest najboljih morati da traže kroz repesaž. U prvoj grupi su Francuska, Nemačka, Španija, Finska, Rumunija i Češka.

Repesaži sun a programu u petak popodne, osim u dvojcu bez kormilara koji će “popravni” za finale imati 30. maja, kada su na programu polufinala i finala C i D. Nedelja je rezervisana za finala B i A.