Voleo bih da se za Rio borim u teškom četvercu

Srpski veslački reprezentativac i četvorostruki učesnik olimpijskih igara Nikola Stojić priča o pripremama za predstojeću sezonu i o očekivanjima u 2015.

Nikola Stojić je najuspešnji naš veslač u istoriji i višestruki osvajač odličja na najvećim svetskim takmičenjima. U svojoj riznici, između ostalog, ima tri svetska odličja – zlato u dvojcu sa kormilarom, srebro i bronzu u dvojcu bez kormilara u kojem ima i sedam evropskih medalja – po dve zlatne i srebrne i tri bronzane, mnogobrojna odličja sa regata Svetskog kupa... Sa ništa smanjenim žarom krenuo je u susret nastupajućoj sezoni, svojoj 29. u karijeri. Iako je u veslanju neprekidno od 1986, kada je načinio prvi zaveslaj, i dalje po posvećenosti i motivisanosti na treninzima može da bude primer mnogima.

– Bazični deo priprema smo odradili na najvišem nivou i zadovoljan sam svojom fizičkom spremom. Posle uvodnog dela u Srbiji i jednog trenažnog ciklusa u Turskoj odradili smo deo priprema u austrijskom skijaškom centru Ramsau. Bilo je naporno ali nam je prijala promena jer je na “meniju” prvi put u sklopu priprema bilo nordijsko trčanje, skijanje i trčanje po snegu. Neki reprezentativci su prvi put stali na skije i naučili da skijaju. Drago mi je da smo pokazali da smo sposobni i za ovu vrstu treninga koji se pokazao izuzetno delotvoran. U februaru smo ponovo bili u turskom Kojčegizu, posle malo duže pauze smo seli u čamac i polako počeli da hvatamo ritam na vodi. Trenirali smo u dvojcima. Radim u paru sa Radojem Đerićem. Sparingovali smo sa drugim dvojcem koji čine Miloš Vasić i Nenad Beđik. Na nekim treninzima oni su bili bolji, a na nekim mi, a još je rano za bilo kakve zaključke – kazao je Nikola Stojić.

Naš najiskusniji reprezentativac osvojio je bronzanu medalju na Prvenstvu Srbije na ergometrima u Novom Sadu 1. marta, posle kojeg je reprezentacija nastavila pripreme u Italiji. Stojić je u reprezentativnoj grupi koja će trenirati u Varezeu do 19. marta. Po povratku iz Italije treninzi će biti nastavljeni u Srbiji sve do Internacionalne regate “Croatia Open” koja će se održati u Zagrebu 11. i 12. aprila i koja će predstavljati “izbore” za sastav državnog tima.

– Trenutno se radi na uveslavanju za prvu zvaničnu proveru u 2015. Iako mahom treniramo u dvojcima probali smo i u četverac. U svakom slučaju ima još vremena za definisanje reprezentativnih posada. Jasniju sliku imaćemo posle Zagreba. Kada su u pitanju rimen discipline očigledno je da će se praviti dvojac i četverac. Za mesta u ovim čamcima ravnopravno konkuriše više od šest veslača, konkurencija je jaka, budući da su i mlade snage potpuno sazrele i stale uz rame nama starijima. Dobro je što je tako jer to svakog od nas gura da radimo motivisanije i posvećenije. Lično voleo bih da i ove sezone veslam u teškom četvercu u kojem sam lane nastupio na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu. Iako sam celu karijeru bio u dvojcu bez kormilara prošle godine sam prvi put na nekom velikom takmičenju nastupio u četvercu. Moram da priznam da mi je prijala promena. Četverac je totalno drugačija disciplina, trke su brže, neizvesnije i uživao sam u ovom čamcu. Kada me je član selektorske komisije Nebojša Ilić posle Amsterdama pitao šta bi izabrao ukoliko bi mogao da biram između dvojca i četverca ja sam tada rekao da bi to bio veći čamac. Tim pre što je teški četverac na planetarnom šampionatu 2014. pokazao ogroman kvalitet a samo nas je sticaj nekih loših okolnosti odvojio od finala. Ovaj čamac je oformljen mesec dana pre tog prvenstva a ja sam u njega ušao iz dvojca u kojem sam dugo veslao. Đerić, Vasić i Jagar su bili u ovom čamcu 2013, a ja sam postao novi član. Ako se izuzmu Britanci i Australijanci pokazali smo u Holandiji da sa svim ostalim čamcima možemo da budemo ravnopravni, čak i bolji. Sa braniocima titule Holanđanima u dve trke smo bili u manje od pola sekunde i to je nešto zbog čega smo ponosno završili ovaj šampionat i pokazali da ovaj čamac ima ogroman potencijal. Ubeđen sam da uz samo malo više uveslavanja nego što je to bio slučaj 2014. četverac može do velikih rezultata u 2015. – istakao je Stojić.

Nikola Stojić je rekorder po broju učešća na olimpijskim igrama i teško da će ga neko iz našeg veslanja skoro prestići. Bio je akter Igara u Sidneju 2000. (peti u dvojcu sa Đorđem Višackim), u Atini 2004. (peti u dvojcu sa Mladenom Stegićem), Pekingu 2008. (sedmi u dvojcu sa Goranom Jagarom) i Londonu 2012. (u dvojcu sa Nenadom Beđikom nije veslao B finale zbog povrede). Ove godine kreće ka svojim petim Igrama za koje će se gro „viza“ vaditi na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu krajem avgusta. U svim disciplinama, osim u skifu u kojem će biti podeljeno devet olimpijskih normi, u Francuskoj će se na talonu naći po 11 karata za Rijo 2016. Prekobrojni iz Ožibelea imaće priliku za plasman na Igre dogodine na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu.

– Iako je krajem maja na programu Evropsko prvenstvo za seniore u Poznanju, svima nama u 2015. je Svetsko prvenstvo u Ožibeleu cilj svih ciljeva, jer će ulog na njemu biti dupliran pošto je i glavno kvalifikaciono takmičenje za Rijo. Nadam se da ćemo svi već u Francuskoj uspeti da se domognemo „vize“ i da ćemo tako dogodine na miru moći da se pripremamo za Igre u Riju. Srpsko veslanje je u poslednjih nekoliko godina iznedrilo mnogo vrhunskih veslača koji su ojačali u svakom smislu i koji u nogama već imaju mnoga važna takmičenja. Stoga razmišljamo samo o finalu Svetskog prvenstva a u tom slučaju karta za Rijo se ne dovodi u pitanje – rekao je Stojić i podsetio na svoje prethodne bitke za olimpijske igre – Najteže mi je bilo 2011. kada sam sa u dvojcu sa Jovanom Popovićem zauzeo deseto mesto na Svetskom prvenstvu na Bledu, pretposlednje koje je vodilo u London. Ta godina je bila specifična budući da sam prethodne veslao u tandemu sa Markom Marjanovićem ali se od ovog sastava odustalo, jer nije išlo. Popović i ja smo malo zajedno veslali ali smo na Bledu ipak uspeli da, uz nadljudske napore, ostvarimo cilj i da se plasiramo na Igre 2012. Četiri godine ranije sa Jagarom sam se plasirao u finale Svetskog prvenstva u Minhenu tako da smo se samim tim izborili za Igre u Pekingu 2008. Nikakvih poteškoća nije bilo ni na putu ka Olimpijskim igrama u Atini 2004. na kojima sam veslao sa Mladenom Segićem i Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. gde sam nastupio sa Đorđem Višackim. Nadam se da i put ka Riju neće biti popločan trnjem i da ću uspeti da se iz prve plasiram na Igre 2016, bez obzira u kojem ću čamcu veslati.

Igre u Riju će, ujedno, biti poslednja Stojićeva prilika da u svoju riznicu medalja ubaci i olimpijsko odličje.

S obzirom da sam 15. decembra napunio 40 godina izvesno je da ću posle Igara 2016. prestati da se aktivno bavim veslanjem jer nije realno da uđem u još jedan olimpijski ciklus. Pošto je olimpijska medalja jedino odličje koje mi nedostaje postolje u Brazilu bi bio bajkovit način da se oprostim od veslanja – kaže na kraju Stojić.