I dalje idemo samo uzlaznom linijom

Srpski veslački reprezentativac Aleksandar Filipović priča o pripremama za predstojeću sezonu i o očekivanjima u 2015.

Smederevac Aleksandar Filipović se prošle godine oprostio od konkurencije mlađih seniora petim mestom na svetu u skifu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu. Na ovaj način imao je samo kratak izlet u ovu disciplinu budući da od 2012, i Evropskog prvenstva u Italiji, sa sedam godina starijim Markom Marjanovićem čini najstandardniju posadu srpske reprezentacije. Njih dvojica su u ovom čamcu osvojili peto mesto na pomenutom šampionatu Starog kontinenta, srebro na Mediteranskim igrama u Turskoj 2013, nekoliko odličja na Internacionalnim regatama. Ipak, uvek im je malo nedostajalo da se nakon evropskog finala 2012. nađu u okršaju za medalje na još nekom velikim takmičenju. Ipak, po rečima stamenog Smederevca, Marjanović i on su u pripreme za predstojeću sezonu ušli motivisani kao nikad u nameri da konačno probiju barijeru koja ih je u prethodne dve godine odvajala od finala evropskih i svetskih šampionata.

– Od ove sezone postavili smo mnogo više standarde i odlično napredujemo po svim pitanjima. Duboko smo zašli u pripreme, za sada sve teče po planu i čvrsto verujem da će ova godina biti naša. Pošto je do sada akcenat, pre svega, bio na fizičkoj spremi mogu slobodno da kažem da sam napredovao i na ovom polju. To ću, nadam se, dokazati na Prvenstvu Srbije na ergometrima početkom marta koje će biti važna provera za sve nas. Do prvih trka na vodi ima još gotovo šest nedelja. S tim u vezi počeli smo polako da i se uveslavamo i raduje me to što smo još brži nego lane – kaže Filipović koji se trenutno nalazi na pripremama u italijanskoj Sabaudiji.

Filipović ističe da su se Marjanović i on, bez obzira što pre toga nikada nisu zajedno veslali, odlično uklopili od samog početka.

– Kada smo se dogovorili da napravimo dubl skul odmah smo precizirali da to bude za ceo olimpijski ciklus, zaključno sa Igrama u Riju 2016. Nijednog trenutka nije bilo potrebe za bilo kakvu promenu jer od početka idemo uzlaznom linijom i nismo došli do zida kada je napredak u pitanju. Imamo mali nedostatak u zemlji jer smo superiorni kada je ova disciplina u pitanju. Samim tim nema nekog da nas gura i uglavnom se borimo sami sa sobom. Međutim, ove sezone će situacija biti drugačija pošto ćemo dobre sparing treninge moći da odradimo sa četvercom i dubl skulom za lake veslače u kojem će, najverovatnije, nastupiti Stanojević i Jošić ističe Filipović.

Glavni ovogodišnji cilj za sve naše reprezentativce, uključujući i Filipovića, biće “viza” za Olimpijske igre u Riju 2016. Na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu 11 najboljih dubl skulova će se plasirati na Igre. Svi ostali će se za preostala dva mesta boriti dogodine na Olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu.

– Za sve nas je glavni cilj plasman u Rijo. Prvo ćemo morati da se pokažemo u najboljem svetlu na Izbornoj regati. Potom je na programu Evropsko prvenstvo u Poznanju gde će svi morati da potvrde svoje mesto za učešće u Ožibeleu. Marjanović i ja smo na svim velikim takmičenjima bili na nivou olimpijske norme. Međutim, stremimo višim ciljevima i trenutno tražimo odgovor šta je neophodno da uradimo da bismo bili u rangu evropskog i svetskog odličja. U dubl skulu je konkurencija ogromna. Više od deset posada konstantno u nekoliko stotinki konkuriše za najviši plasman. Pretprošle godine smo na Svetskom prvenstvu u Čungjuu bili sedmi, lane na planetarnom šampionatu u Amsterdamu deveti. Međutim, to mislim da nije bio realan rezultat pošto smo jedan deo priprema trenirali odvojeno zbog mog učešća u skifu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine. Ove godine nećemo imati takvu situaciju, niti bilo kakvih ostalih kočnica i siguran sam da ćemo zadovoljiti naše velike ambicije kao i očekivanja stručnog štaba i cele veslačke organizacije rekao je na kraju Filipović.