Veslači dobili protivnike u Amsterdamu

Sve je spremno za sutrašnji početak Svetskog prvenstva za seniore u Holandiji koje će biti rekordno i po broju zemalja i po broju posada koje će se takmičiti. Član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić: Naše posade spremne za okršaje u izuzetno jakoj konkurenciji

Sve je spremno za početak najznačajnijeg i najjačeg veslačkog događaja u 2014. U nedelju, 24. avgusta 2014, u Amsterdamu kvalifikacionim trkama skifova za lake veslače biće presečena vrpca Svetskog prvenstva za seniore koje će okupiti rekordan broj učesnika – 1.168 iz rekordnog broja zemalja – 60. U subotu je obavljen žreb i sve naše posade koje će nastupiti prvog dana šampionata dobile su protivnike. Miloš Stanojević će od 13,21 č veslati u četvrtoj grupi kvalifikacija skifa za lake veslače (prijavljeno 28 posada) gde će mu protivnici za jedno od prva četiri mesta koja vode direktno u četvrtfinale biti čamci Velike Britanije, Francuske, Mađarske i Nemačke. Repesaži u ovoj disciplini su u ponedeljak (14,40 č), dok su okršaji za polufinale u sredu (14,28 č).

Nakon Stanojevića na stazu će izaći Jovana Arsić i Iva Obradović. Naše veslačice su voljom žreba svrstane u drugu grupu kvalifikacija dvojaca bez kormilara (15) gde će se od 14,03 č za tri mesta koja direktno vode u polufinale, koje je na programu u četvrtak (9,30) boriti sa čamcima Velike Britanije, Kanade, Rusije i Republike Irske. Repesaž je u utorak (15,50 č). Četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić veslaće u prvoj grupi kvalifikacija ove discipline (17) a za dve “vize” za polufinale rivali će mu biti SAD, Španija, Holandija, Češka i Rumunija. Repesaž je u utorak (16,39 č), a polufinale u četvrtak (15,51). Naposletku nedeljnog dana na stazu izlazi Ivana Filipović koja će se od 18,08 č u petoj grupi kvalifikacija boriti sa čamcima Rusije, Jermenije, Nemačke i Australije za četiri mesta koja direktno vode u četvrtfinale ženskog skifa (28). Repesaž je na programu u ponedeljak (17,21), a četvrtfinale u sredu (17,23 č).

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović svoj nastup na Svetskom prvenstvu počinje u ponedeljak kada su kvalifikacije ove discipline (23). Naš čamac je u prvoj grupi kvalifikacija u kojoj će se od 15,29 č veslati sa posadama Kanade, Rusije, Hrvatske, Bugraske i Izraela za jedno mesto koje direktno vode u polufinale u petak (14,15 č). Ostali će u repesaž u sredu (15,38 č).

– Očekuje nas izuzetno težak posao. U Amsterdamu će se za medalje boriti rekordan broj posada i zemalja u istoriji svetskih šampionata. Svi naši reprezentativci su zdravi i spremni za velike izazove i sa nestpljenjem očekujemo start šampionata. U uvertiri za kvalifikacione okršaje Nenad Beđik će u subotu veslati trku rezervnih skifova – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.