Srpski tim spreman za šampionat

U poslednjem brifingu pred novinarima svih 12 naših veslača i veslačica kao i članovi stručnog štaba gotovo uglas poručili da s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem očekuju sutrašnji start Evropskog prvenstva za seniore u veslanju koje će i po brojnosti i po kvalitetu oboriti sve rekorde šampionata Starog kontinenta

Sve je spremno za početak Evropskog prvenstva za seniore u veslanju u Beogradu. „Startni pucanj“ na regatnoj stazi u oazi veslačkog sporta – Adi Ciganliji čuće su u petak, 30. maja 2014, u 9 časova kada dubl skulovi za lake veslače kvalifikacionim trkama otvaraju takmičenje na šampionatu. Spreman je i srpski veslački tim. U poslednjem brifingu pred novinarima u restoranu „Jezero“ svih 12 naših veslača i veslačica kao i članovi stručnog štaba gotovo uglas su poručili da s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem očekuju start šampionata na domaćem terenu koje će i po brojnosti i po kvalitetu oboriti sve rekorde evropskih prvenstava. Na Savskom jezeru naći će veliki broj svetskih veslačkih zvezdi, osvajača olimpijskih i planetarnih odličja. To je samo jedan od razloga da, kako su naveli iz našeg veslačkog tima, što više navijača dođe na Adu u petak, subotu i nedelju i podrži kako njih tako i ceo ovaj veliki veslački događaj.

U ženskom dvojcu bez kormilara veslaće Iva Obradović i Ivana Filipović koje će debitovati u ovom čamcu na evropskim šampionatima. Pre tri godine u Plovdivu njih dve su postale evropske viceprvakinje u dubl skulu, a sada će se okušati u novoj disciplini, u kojoj su lane na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji bile sedme. U ženskom dubl skulu prijavljeno je 11 posada među kojima su glavni favoriti za titulu Rumunija i Velika Britanija.

– I Ivana i ja prvi put nastupamo u nekoj rimen disciplini na evropskim prvenstvima. Uzbuđene smo jer je šampionat u Beogradu na nama poznatoj stazi i jedva čekamo da počne. Otkako se evropsko prvenstvo od prošle godine održava krajem maja postalo mnogo jače takmičenje. Spisak učesnika koji će veslati na Adi je najbolji dokaz toga. Biće mnogo veslača i veslačica koji su nam bili veliki uzori kada smo počinjali da treniramo i zaista svi mi ćemo biti pred ogromnim izazovom. Ujedno ovaj šampionat će nam, s obzirom na ogromnu konkurenciju, pokazati gde smo i u svetskim okvirima. Biće izuzteno teško ali se nadam najboljem. U mislima je i medalja, kao što je i slučaj kada je bilo koje takmičenje u pitanju. Ipak, o mogućnostima i rezultatu ćemo pričati tek pošto se šampionat zahuhta – kazala je Iva Obradović.

Trener ove posade Petar Ibročić, inače član selektorske komisije VSS, istakao je da su Iva i Ivana odlično radile u finišu priprema za šampionat ali da će tek na samom takmičenju videti koliko i zaista mogu.

– Iva je tokom marta i aprila napravila pauzu zbog bolesti. U Zagrebu je veslala pod virusom i sve do pre 20-tak dana je bila pod terapijom. Na Paliću smo iz dana u dan povećavali brzine i zadovoljan sam njihovom trenutnom spremom. Pitanje je samo kako će izveslati dve-tri jake trke u kratkom periodu. Takav test ove godine nisu imale, ali se nadam naboljem. U svakom slučaju predstojeći šampionat biće nam i odličan pokazatelj za izazove koje slede a tu pre svega mislim na Svetsko prvenstvo u Holandiji – istakao je Ibročić.

U muškom dvojcu bez kormilara, u kojem je prijavljeno 16 posada, boje Srbije, za koju su lane u ovom čamcu evropsko zlato osvojili Nikola Stojić i Nenad Beđik, braniće Dušan Bogičević i Veselin Savić. U jakoj konkurenciji u ovoj disciplini izdvajaju se Holandija, osvajač svetske bronze u Čungjuu, Grčka, Nemačka, kao i Velika Britanija.

– Pod dodatnim smo pritiskom domaćeg terena ali jedva čekamo da kada se približavamo cilju vidimo mnogo poznatih lica na tribinama. Pripreme za ovo takmičenje imamo gotovo od septembra. Bilo je mnogo uspona i padova ali verujem da ćemo sada biti oni pravi. U dvojcu bez kormilara konkurencija je iz godine u godinu sve jača i jača. Svake sezone iskoči po neka kvalitetna kombinacija. Iako neće biti lako očekujemo finale, a posle je sve moguće – rekao je Savić.

U dubl skulu je prijavljen čak 21 čamac među kojima će biti i naša posada Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Pored tri prvoplasirane ekipe na Svetskom prvenstvu 2013. – Norveške, Litvanije i Italije, koja dolazi i sa oreolom evropskog prvaka iz Sevilje, u ovoj disciplini po mišljenju mnogih čak osam čamaca ima šansu za medalju.

– Filipović i ja sam spremni za ogroman izazov koji nam predstoji. Od prošle godine se oštrimo za ovaj šampionat na kojem će domaća publika, koju pozivam da dođe u što većem broju, biti ogroman motiv. Iako smo relativno mlada posada verujem da ćemo , pre svega, u Beogradu izveslati svoje najbolje trke otkako smo na okupu – kazao je Marjanović.

Neposredni trener muškog dvojca i dubl sklula je Dejan Guslov. Član selektorske komisje VSS se nada će će ceo srpski tim na Adi Ciganliji još jednom dokazati snagu srpskog veslanja.

– Iako imamo mlade posade sa nekoliko debitanata na velikim taklmičenjima nadamo se da će svi pružiti svoj maksimum i da će se pokazti u najlepšem svetlu. Iako je konkurencija u svetskom veslanju ogromna, a veliki broj najboljih planetarnih veslača će učestvovati i u Beogradu, mi iz godine u godinu uspevamo da držimo korak, zahvaljujući pre svega snažnoj podršci koju imamo od Ministarstva omladine i sporta i Olimijskog komiteta Srbije. Bez ove dve sportske institucije svi naši planovi i programi bi ostali mrtvo slovo na papiru i ja im se najsrdčnije zahvaljujem ta tome – rekao je Guslov i dodao – Posebno se zahvaljujem državi na finansijskoj pomoći oko organizacije ovog takmičenja. Na Adu stiže evropska veslačka elita što je ogromna stvar i za Beograd i za Srbiju i za celokupno srpsko veslanje. Imamo jednu od najboljih regatnih staza na svetu i drago nam je da će se u to uveriti mnogi koji prvi put ovde veslaju. U organizacionom smislu sve je za sada u najboljem redu tim pre što tim koji sada učestvuje u organizaciji ima veliko iskustvo sa nekim prethodnim događajima u našoj zemlji. Iako imamo tešku situaciju u čitavoj zemlji zbog nedavnih katastrofalnih poplava trudimo se da i ovo takmičenje bude na najvišem nivou.

Najveći broj čamaca u Beogradu će se ogledati u skifu. Pored našeg Miloša Vasića, predvođenog članom selektorske komisije VSS Nebojšom Ilićem, u ovoj disciplini prijavljeno je još 22 čamca između ostalog i legendarni Norvežanin Tufte, olimpijski šampion iz Londona koji je nakon ovog takmičenja napravio dugu pauzu. Takmičiće se i Čeh Sinek, svetski prvak iz Južne Koreje, kao i ostali mnogobrojni fenomenalni skiferi.

– Prvi put nastupam u skifu na nekom velikom seniorskom takmičenju. Odradio sam odlične pripreme, pre svega u Zagrebu gde sam sparingovao sa odličnim skiferima Hrvatom Sinovecom i Slovencem Špikom. Posle povrede leđa u martu pripreme u glavnom gradu Hrvatske su mi pomogle da se vratim na pravi kolosek i da u odličnoj formi dočekam šampionat. Ne volim da se bavim prognozama pogotovo u konkurenciji koja me očekuje u Beogradu. Moj prevashodni cilj jeste da izveslam svoje najbolje rezultate a za koji plasman će to biti dovoljno ostaje da se vidi – napomenu je Vasić koji se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta na ogromnoj podršci koju pruža srpskom veslačkog sportu.

Jovan Popović, Viktor Pivač, Goran Jagar i Martin Mačković veslaće u četvercu bez kormilara u kojem je prijavljeno 16 posada, među kojima se istuču čamci Velike Britanije, Holandije, Grčke...

– Jagar, ja i dva debitanta Mačković i Pivač, inače prošlogodišnja juniora, prvi put smo zajedno seli u ovaj čamac pre mesec dana. Napredovali smo iz dana u dan i u šampionat ulazimo veoma optimistično. Ako uspemo za izveslamo svoj maksimum mislim da ćmo imati šanse za finale. Naravno publika je ta koja može da nas ponese do naših najboljih rezulatat – kazao je štriker Jovan Popović.

Trener ovog čamca Saša Mimić istakao je da će osvajanje bilo kojeg odličja u Beogradu biti izuzetno veliki rezultat čitavog srpskog tima.

– Srpsko veslanje se godinama trudi da i nastoji da prati neke od najvećih veslačih sila koje će nastupiti i u Beogradu, a to su Velika Britanija, Francuska, Grčka... U različitim disciplinama i favoriti dolaze iz različitih zemalja. Recimo u dubl skulu su godinama superiorni Norvežani, u četvercu bez kormilara to su Holanđani, u skifu Česi... Sa 16-tak klubova mi pripadamo maloj veslačkoj naciji. Dovoljno je reći da Velika Britanija ima 1.000 klubova i godišnji budžet 35 miliona funti. Ipak, i u takvoj borbi trudimo se i uspevamo da budemo konkurentni. S tim u vezi osvajanje i jednog odličja u Beogradu bilo bi ravno osvajanju četiri zlatne medalje Velike Britanije – smatra Mimić.

Među „lakićima“ Srbija će imati samo jednog predstavnika. Miloš Stanojević, kojeg će „s klupe“ predvoditi Oleksandr Fedotovo, veslaće u skifu za lake veslače, u disciplini u kojoj je prijavljen 21 čamac.

– Očekujem najbolje iako je konkurencija prejaka. Imam mnogo vrhunskih „lakića“ ali se nadam da ću pred domaćom publikom prevazići sebe i da ću postići svoj najbolji rezultat u ovom čamcu – kazao je Stanojević.