Tri direktna polufinala u Hazevinkelu

Dubl skul Igor Đerić, Uroš Dimitrijević, četverac skul Pavle Stanković, Kristijan Stevanović, Petar Zelić, Filip Prodanović i Ljiljana Jošić u skifu direktno su se plasirali u polufinale Evropskog prvenstva za juniore koje je u subotu, 24. maja 2014, počelo u Belgiji. Četverac sa kormilarom istakao kandidatutu za medalju. Dvojac bez kormilara Zoran Rajić, Marko Ristić i ženski dubl skul Milica Slijepčević, Miona Mitrović u subotnjim repesažima

Srbija je dobro startovala na Evropskom prvenstvu za juniore koje je u subotu, 24. maja 2014, počelo u Belgiji i koje je okupilo 450 veslača i veslačica iz 31 zemlje. U žestokoj konkurenciji najboljih takmičara Starog kontinenta uzrasta do 18 godina najviše uspeha u kvalifikacijama imali su dubl skul Igor Đerić, Uroš Dimitrijević, četverac skul Pavle Stanković, Kristijan Stevanović, Petar Zelić, Filip Prodanović i žesnki skif Ljiljana Jošić koji su se direktno plasirali u nedeljno polufinale. U disciplini u kojoj je prijavljen najveći broj čamaca na šampionatu (23) Đerić i Dimitrijević su s vremenom 6:44,93 trijumfovali u svojoj kvalifikacionoj grupi i tako kao jedini iz ove grupe otišli među 12 najboljih. Iz prve grupe kvalifikacija u polufinale su se plasirali Nemci, iz treće Italijani a iz četvrte Rumuni. Ostale posade će šansu za polufinale, koje je u ovoj disciplini u nedelju od 11,14 časova, morati da traže kroz repesaže.

Srspki četverac skul Stanković, Stevanović, Zelić, Prodanović je s vremenom 6:25,64 zauzeo treće mesto u prvoj grupi kvalifikacija iz koje su tri najbolja čamca otišla direktno u polufinale koje je na programu u nedelju od 11,26 č. Prva u ovoj grupi je bila posada Rusije (6:17,67), a druga Belgije (6:19,53). Iz druge grupe kvalifikacija plasman među 12 najboljih obezbedili su čamci Italije, Rumunije i Češke a iz treće Slovenije, Belorusije i Litvanije.

Ljiljana Jošić je do polufinala došla zauzevši s vremenom 8:15,81 drugo mesto u drugoj grupi kvalifikacija iz koje je i prvoplasiran čamac Francuske (8:05,70) otišao među 12 najboljih. Iz prve grupe polufinalne “vize” izvadile su Belorusija i Rusija, a iz treće Litvanija i Bugrska.

U svojevrsnoj test trci četveraca sa kormilarom, u kojoj je prijavljeno četiri posade, naš čamac Nikola Cvijetić, Dušan Slavnić, Miloš Milićević i Nemanja Lečić, kormilar Mateja Jošić, osvojio je drugo mesto s vremenom 6:39,35 i tako istakao kandidaturu za medalju. Prvo mesto zauzeli su Italijani (6:36,29), treće Ukrajinci (6:44,01), a četvrto Rusi (6:49,91). Novi okršaj ovih posada, ovoga puta za evropska odličja, odigraće se u nedelju od 14,12 časova.

Ostale dve srpske posade svoj put ka finalu moraće da krče kroz repesaže koji su na programu u subotu popodne. Dvojac bez kormilara Zoran Rajić, Marko Ristić s vremenom 7:53,81 bio je peti u svojoj grupi kvalifikacija iz koje su se dva prvoplasirana čamca – Češke (6:58,99) i Nemačke (6:59,02) plasirala direktno u polufinale. Repesaži dvojaca bez kormilara su u subotu od 14,36 č. Ženski dubl skul Milica Slijepčević, Miona Mitrović s vremenom 8:16,44 zauzeo je četvrto mesto u prvoj grupi kvalifikacija. Prva dva mesta u ovoj grupi koja su donosila “vizu” za polufinale osvojili su čamci Rumunije (7:43,09) i Republike Irske (7:54,10). Trke repesaža ženskih dubl skulova počinju od 14,48.

– Četverac sa kormilarom je pokazao da ima materijal za medalju. Dobro su izveslali prvu trku na šampionatu i pokazali da mogu da se trkaju i sa Italijanima koji su danas pobedili i koji su pokazali da su u ovom trenutku za nijasnu kvalitetniji od naše posade. I muški dubl skul je bio na visini zadatka. Imali su grupu po meri i uradili su sve što se od njih očekivalo. Ljiljana Jošić je takođe ostavila pozitivan utisak i sigurno došla do mesta koje je vodilo u polufinale. Četverac skul po mom mišljenu nije izveslao na svom najvišem nivou ali u svakom slučaju zaslužuje pohvale za direktan plasman u polufinale. Što se tiče dvojca bez kormilara i ženskog dubl skula oni će imati još jednu priliku kroz repesaž. Obe posade su imale izuzetno teške grupe i po dogovoru su izveslale taktičke trke da bi imale više snage za repesaže – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.