Novo srebro za Marjanovića i Filipovića u Italiji, još pet odličja u Hrvatskoj

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović osvojio drugo mesto i drugog finalnog dana internacionalne regate Memorial Paolo D’Aloja u Piedoluku. U nedelju na Croatia Openu u Zagrebu srpski veslački tim osvojio novih pet odličja srebra za Miloša Vasića u skifu, Ivu Obradović i Ivanu Filipović u dvojcu bez kormilara i Viktora Pivača, Gorana Jagara, Igora Lončarevića i Jovana Popovića u četvercu bez kormilara, bronze osvojili Radoje Đerić u skifu i Aleksandar Beđik i Aleksa Stanković u dvojcu bez kormilara

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović osvojio je još jedno srebrno odličje u Italiji. Drugog finalnog dana tradicionalne internacionalne regate „Memorial Paolo D’Aloja“, koja je po 28. put održana u Piedoluku, naš čamac je u finalu ove discipline s vremenom 6:31,25 prošao kao drugi iza posade Litvanije Maskinkas, Riter (6:26,58), koja je trijumfovala i dan ranije. Bronza je ovoga puta pripala domaćoj posadi Fosi, Batisti (6:35,59). Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić nije veslao finale budući da je dan ranije u drugoj kvalifikacionoj grupi s vremenom 6:32,08 zauzeo četvrto mesto.

– Marjanović i Filipović su bili bolji nego prethodnog finala iako su ostvarili isti plasman. Mnogo bolje su odveslali u tehničkom i taktičkom smislu, pogotovo u prvom delu trke za koji smo imali poseban dogovor. Sve u svemu mislim da su ispunili očekivanja u Italiji gde su, drugog finalnog dana, pobedili Italijane, treće sa Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji, a izgubili od Litvanaca koji su u Čungjuu postali svetski viceprvaci. Što se Stojića i Beđika tiče u subotnjim kvalifikacijama bili su bolji nego u prethodnim trkama, ali su uslovi na stazi bili na ivici regularnosti. U takvim uslovima nisu imali sreće tim pre što su bili u najbržoj grupi – kazao je član selektroske komisije Dejan Guslov.

Posle pet odličja prvog dana internacionalne regate u Zagrebu Croatia Opena srpski veslački tim je i drugog dana bio na visini zadatka osvojiši novih pet odličja. Stručni štab je za nedeljni dan „promešao karte“ pa su se na stazi našle i neke nove posade, sve sa ciljem što bolje provere pred predstojeće izazove. Sedam srpskih čamaca došlo je do borbi za medalju od toga je pet stiglo i do odličja. Miloš Vasić je ponovio uspeh u skifu gde je, poput prvog dana, osvojio srebro s vremenom 7:08,66. U istoj trci Srbija je imala još dva predstavnika. Radoje Đerić je s vremenom 7:12,21 osvojio bronzu, dok je Viktor Jasinski bio peti u finalu (7:32,13).

Četverac bez kormilara Viktor Pivač, Goran Jagar, Igor Lončarević, Jovan Popović A finale je s vremenom 6:10,46 završio na drugom mestu osvojivši tako srebrno odličje. Ženski dvojac bez kormilara Iva Obradović, Ivana Filipović ponovio je uspeh iz subote. Naše veslačice su s vremenom 7:34,39 ponovo došle do srebrnog odličja koje bi možda bilo i sjajnije da nisu imale peh tokom trke kada su zakačile bovu. Dvojac bez kormilara Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković u konkurenciji seniora A dokopao se bronze izveslavši finalnu trku u vremenu 8:02,28, dok je u istoj konkurenciji dubl skul Martin Mačković, Nikola Kekić A finale s vremenom 7:14,30 završio na šestom mestu.

U skifu je startovalo čak sedam srpskih veslača. Pored pomenutih učesnika A finala u B finalu Veselin Savić je zauzeo treće mesto (7:27,90), Miloš Stanojević bio za poziciju slabije plasiran (7:33,15), a Uroš Marinković je utešno finale završio kao peti (7:44,38). Nikola Selaković je bio četvrti u svojoj kvalifikacionoj grupi pa je ostao bez plasmana u utešna finala.