Crvena zvezda pobednik Prvenstva Beograda

U ukupnom plasmanu VK „Crvena zvezda“ je osvojio 57 bodova. Na drugom mestu je VK „Partizan“ sa osvojena 53,5 boda, dok je treće mesto zauzeo VK „Galeb“ iz Zemuna sa 32 boda

Foto: VK Danubius

Veslački klub „Crvena zvezda“ iz Beograda pobednik je Prvenstva Beograda u veslanju održanog u subotu, 1. aprila, na regatnoj stazi Ada Ciganlija na Savskom jezeru. U ukupnom plasmanu VK „Crvena zvezda“ je osvojio 57 bodova. Na drugom mestu je VK „Partizan“ sa osvojena 53,5 boda, dok je treće mesto zauzeo VK „Galeb“ iz Zemuna sa 32 boda. Potom sledi „Grafičar“ iz Beograda sa 25, „Tamiš“ iz Pančeva sa 24, „Danubius 1885“ iz Novog Sada sa 21,5, „Čurug“ sa 20, „Begej 1883“ iz Zrenjanina sa 19, „Palić“ iz Subotice sa 18, „Smederevo“ sa 16, „Pobednik“ iz Beograda sa 10, „Zreneks 1995“ iz Zrenjanina sa 2 i „Sava“ iz Beograda sa 1 bodom.

U okviru ovog takmičenja trke su se bodovale i za Kup Srbije, za koji su se takmičili kadeti i kadetkinje. Po osvojenim bodovima u kadetskoj konkurenciji, posle prve regate Kupa Srbije, na tabeli je povela „Crvena zvezda“ sa 25 poena, na drugom mestu je „Partizan“ sa 21 poenom, na trećem „Galeb“ sa 19 poena, na četvrtom „Smederevo“ sa 16, a na petom „Danubius 1885“ sa 8 poena. Šesto mesto, sa po 6 poena, za sada dele „Grafičar“ i „Begej 1883“, sedmi je „Palić“ sa 5 poena, a osmo mesto, sa po 3 poena, dele „Tamiš“ i „Pobednik“.

- Imajući u vidu situaciju u kojoj smo organizovali regatu, kao i nepovoljne vremenske uslove tokom trke, i više sam nego zadovoljan uspešno održanim takmičenjem – izjavio po završetku takmičenja Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije. Antić je dodao da je na Prvenstvu Beograda u veslanju najviše zlatnih medaljama (8) osvojio „Partizan“, a da potom slede „Crvena zvezda“ sa 5, „Smederevo“ sa 3, „Čurug“, „Palić“ i „Tamiš“ sa po dve i „Galeb“ i „Grafičar“ sa po jednom osovojenom zlatnom medaljom.

Foto: VK Crvena zvezda

- Bodovni sistem je takav da se boduju sve posade koje su učestvovale u finalnim trkama u skladu sa osvojenim mestom, te je u ukupnom plasmanu i na Prvenstvu Beograda i u okviru prve regate Kupa Srbije, Veslački klub „Crvena zvezda“ na prvom mestu sa najviše osvojenih poena. Čestitam „Crvenoj zvezdi“ na ekipnoj pobedi, kao i svim takmičarima koji su na ovoj regati osvojili medalje. Takođe želim da čestitam i veteranima koji su i na ovom takmičenju učestvovali u znatnom broju i ostvarili zapažene rezultate. Ujedno se zahvaljujem svim klubovima koji su uzeli učešće na Prvenstvu Beograda i prvoj regati Kupa Srbije – kazao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije. Antić je dodao da je ovo bila prva od četiri regate Kupa Srbije koliko će se održati u toku ove godine, te da će se na tabeli menjati pozicije klubova u skladu sa osvojenim bodovima, a da će se ukupni pobednik znati krajem avgusta kada će se održati poslednja regata Kupa Srbije. Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije, Vladimir Antić, zahvalio se Ministarstvu sporta Republike Srbije, Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda i J.P. Ada Ciganlija, bez čije podrške, kako je istakao, ne bi bilo veslačkih takmičenja.  

Na subotnjoj regati na Adi Ciganliji u Beogradu, kojom je, inače, otvorena sezona veslačkih takmičenja na vodi u 2023. godini, učestvovalo je ukupno 13 veslačkih klubova i sportsko veslačkih udruženja iz cele Srbije, sa 126 posada u svim veslačkim disciplinama i 260 takmičara u svim kategorijama. Na ovoj regati, van konkurencije, učestvovala je i posada veslačke reprezentacije Moldavije u seniorskoj kategoriji. Uprkos lošim vremenskim prilikama, takmičenje je održano bez problema i kako je bilo planirano.

- Ovim putem želim da uputim sve pohvale Veslačkom savezu Srbije i Veslačkom savezu Beograda koji su organizovali ovu regatu i koji su se potrudili da u lošim vremenskim uslovima takmičenje prođe što regularnije i maksimalno bezbedno. Treba reći da na prvoj regati Kupa Srbije u subotu na Adi Ciganliji nisu učestvovali najbolji kadetski i juniorski takmičari s obzirom na to da je istovremeno na Savskom jezeru u Beogradu održavana izborna trka za sastav reprezentacije za učešće na Evropskom juniorskom prvenstvu koje će biti održano 20. i 21. maja u Francuskoj. Takođe, želim da kažem da smo kod pojedinih takmičara u navedenim kategorijama imali i problema sa bolestima, što je u suštini uobičajeno za ovaj period godine. Kada se podvuče crta, a sagledaju svi aspekti održane regate, treba još jednom naglasiti da je takmičenje bilo odlično organizovano i treba čestitati osvajačima medalja i organizatorima koji su se maksimalno potrudili da sve bude kako treba, a pohvale treba uputiti i sudijskom žiriju, kao i mladim sudijama koje su tokom ovog takmičenja imale obuku, ali su se ujedno zajedno sa trenerima pojedinih klubova maksimalno potrudili da pomognu organizatoru, kako bi regata bila uspešno održana, u čemu su i uspeli – izjavio je Aleksandar Ivković, koordinator seniorske i selektor mlađe seniorske, juniorske i kadetske veslačke reprezentacije Srbije.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije, koji je prisustvujući takmičenju javno čestitao svima koji su učestvovali u organizaciji takmičenja i pomagali da se u ne baš idealnoj situaciji održi regata i regularno započne sezona veslačkih takmičenja na vodi u Srbiji. 

- U situaciji kada na raspolaganju imate minimum potrebnih sudija sa iskustvom i kada se takmičenje odvija po kiši i vetru, uspešno održati regatu, a pre svega podići bezbednost takmičara na najviši nivo, bio je pravi izazov za naš Savez. U tome smo uspeli zahvaljujući svima koji su pomagali kancelariji Saveza u organizaciji ove regate, zatim nekolicini sudija Veslačkog saveza Srbije koje su uložile vanljudski napor da isprate sve trke na regularan način, kao i spasiocima na vodi Crvenog krsta Srbije koji su brinuli o bezbednosti takmičara u ne baš povoljnim vremenskim uslovima, po kiši, vetru i hladnom vremenu. Pored toga, u toku regate odvijala se praktična obuka za gotovo 40 budućih veslačkih sudija koja je uspešno završena. Ujedno su ljudi koji se bave registracijom takmičara, suđenjem, merenjem vremena i obradom rezultata i podataka uspešno implementirali novi savremeni "onlajn" sistem i softver koji sada omogućava lakšu elektronsku registraciju takmičara i prijavu posada za takmičenje, kao i „onlajn“ praćenje (u realnom vremenu) i analizu rezultata svih trka. To je herojski podvig organizatora ove regate i veliki uspeh Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog saveza Beograda koji je bio suorganizaor ovog takmičenja – izjavio je Miljan Popović. Predsednik Saveza, Popović, čestitao je pobednicima i ujedno se zahvalio svim veslačkim klubovima i sportsko veslačkim udruženjima koji su sa svojim posada učestvovali na ovom takmičenju. 

Od sada, sve veslačke trke kao i rezultati trka, su u realnom vremenu vidljivi na internetu putem linka vss-rezultati.furkisport.com. Osim toga, na istom sajtu, ubuduće će se nalaziti arhiva svih trka (počevši od ove sezone), a biće omogućeno i pretraživanje pojedinačnih rezultata sportista.

 

1. REGATA KUPA SRBIJE I PRVENSTVO BEOGRADA U VESLANJU 2023 - REZULTATI  

1. REGATA KUPA SRBIJE I PRVENSTVO BEOGRADA U VESLANJU 2023 - FOTO GALERIJA

 

Foto: VK Partizan

Foto: VK Palić

Foto: VK Tamiš