Srpski dvojac četvrti na svetu

Srbiju su na ovom takmičenju predstavljali još Jovana Arsić i Viktor Pivač u skifu, kao i Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović u dubl skulu

 
 Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: VSS)

 

Srpski veslači nisu uspeli da se domognu medalje na Svetskom prvenstvu, koje je danas završeno u češkim Račicama. Šestoro naših veslača, u četiri kategorije, vodilo je borbe sa najboljim svetskim veslačima u prethodnih nedelju dana, a najbliži osvajanju odličja bio je dvojac u sastavu Miloš Vasić i Martin Mačković, koji je u subotu zauzeo četvrtu poziciju u finalnoj trci. Srbiju su na ovom takmičenju predstavljali još Jovana Arsić i Viktor Pivač u skifu, kao i Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović u dubl skulu.

Martin Mačković i Miloš Vasić su svoju kvalifikacionu trku (bilo je četiri grupe) izveslali još prvog takmičarskog dana, a osvojili su drugo mesto sa vremenom 6:35.38 i tako se direktno plasirali u polufinale, koje je na programu bilo u četvrtak. U toj trci popravili su vreme za oko pola sekunde, što je bilo dovoljno za treću poziciju i plasman u finale. Borba za medalje odigrala se u subotu, a naši veslači odlično su krenuli, dugo držali treće mesto i u finišu imali odlične izglede za novu medalju. Ipak, u poslednjoj četvrtini ih prestižu Britanci Vin-Grifit i Džordž i osvajaju bronzu, dok su zlatni ponovo bili Rumuni Kozmiuk i Bejan, kao na ovogodišnjem Evropskom šampionatu, a srebro je osvojio španski dvojac. Vasić i Mačković su ponovo popravili vreme na 6:33.98, ali je to bilo dovoljno sam za četvrto mesto na svetu. Naš sjajni dvojac je tako ove sezone ostao na dve bronzane medalje na izdanjima Svetskog kupa u Beogradu i Lucernu, a na Prvenstvu Evrope bio je šesti.

Naša skifistkinja Jovana Arsić poslednjeg dana Svetskog prvenstva u Račicama veslala je u B finalu, u kojem je osvojila četvrto mesto sa vremenom 7:42.28, pa je u ukupnom poretku deseta na planeti. Jovana je do ove trke imala teži put, jer je u kvalifikacijama bila treća u jednoj od četiri grupe (7:39.86) i morala je u repesaž, gde je sa rezultatom 7:35.97 bila druga i izborila je polufinale. U petak je zauzela tek šesto mesto u polufinalnoj trci (7:50.93). U muškoj konkurenciji skifa Viktor Pivač je završio na 31. mestu na svetu, a u F finalu je zauzeo drugu poziciju, sa vremenom 7:41.39. Takmičenje je započeo osvajanjem petog mesta u jednoj od šest kvalifikacionih grupa (najbrojnija kategorija na Svetskom prvenstvu), nakon čega je bio četvrti u repesažu (7:13.82), pa četvrti u E/F polufinalu, sa rezultatom 7:41.39.

Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović osvojili su 15. mesto na svetu u kategoriji dubl skul, kao treći u C finalu (6:27.86), koje je bilo na programu poslednjeg takmičarskog dana. Bili su u jednoj od pet kvalifikacionih grupa, a prvu trku na ovom šampionatu završili su kao treći, sa vremenom 6:41.45, što ih je odvelo u četvrtinu finala. Iako su u drugoj trci zabeležili mnogo bolje vreme (6:24.34), zauzeli su tek četvrtu poziciju, pa su morali u C/D polufinale, u kojem su bili drugi, sa rezultatom 6:37.71.

Kraj najvećeg svetskog veslačkog takmičenje označio je i završetak međunarodne sezone u veslanju, a naše takmičare očekuje još Prvenstvo Srbije u veslanju, koje je na programu narednog vikenda na Adi Ciganliji.



SVETSKO PRVENSTVO U VESLANJU 2022 - SVI REZULTATI  

SVETSKO PRVENSTVO U VESLANJU 2022 - FOTO GALERIJA

 


Dejan ARANITOVIĆ