Dvojac juri medalju, dubl skul u polufinalu

Skifista Viktor Pivač u petak nije uspeo da kroz repesaž stigne do polufinala, pa će u subotu ujutru da se bori za plasman u C finale skifa


Aleksandar Beđik (Foto: VSS)

Dve od tri srpske posade i dalje su u igri za medalje. Posle drugog dana Evropskog prvenstva u veslanju, koje se od četvrtka do nedelje održava u Olimpijskom regatnom centru u Minhenu, četvorica naših reprezentativaca nadaju se odličjima. Vasić i Mačković u dvojcu su se kvalifikovali za finalnu trku, a Filipović i Beđik u dubl skulu za polufinale.

Naš tim najviše nade polaže u dvojac, koji čine Martin Mačković i Miloš Vasić. Veslači trenera Nikole Stojića doneli su Srbiji ove godine dve bronze sa Svetskog kupa u Beogradu i Lucernu, a novu šansu za medalju imaće u subotu, oko podneva. Vasić i Mačković su u konkurenciji 15 čamaca postigli treće vreme u kvalifikacionim trkama u četvrtak (7:11.17), pobedivši u svojoj grupi. U petak su veslali za finale, popravili su rezultat za skoro šest sekundi (7:05.34), što im je bilo dovoljno za drugo mesto u svojoj polufinalnoj grupi, u kojoj su trijumfovali odlični Rumuni. Polufinalne trke su bile veoma brze, a čak četiri čamca stigla su na cilj za manje od sedam minuta. Najbolje vreme ponovo su imali Britanci, koji su glavni favoriti za zlato, a naš dvojac će u finalu za konkurente imati još Špance, Italijane, Rumune i Litvance.

Dubl skul Srbije, u sastavu Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović, koje takođe trenira Nikola Stojić, prvog dana takmičenja je završio četvrti u svojoj kvalifikacionoj grupi (7:25.72), da bi u petak u repesažu osvojio prvo mesto, sa vremenom 6:55.86, što je četvrti najbolji rezultat u ovoj disciplini na šampionatu Evrope. Filipović i Beđik će na stazu ponovo u subotu u 10:15, gde će imati startni broj jedan u prvoj polufinalnoj trci.

Skifista Viktor Pivač, kojeg trenira njegov otac Lazo Pivač, u petak nije uspeo da kroz repesaž stigne do polufinala. U petak je bio četvrti u svojoj grupi (8:01.58), dok je u kvalifikacijama dan ranije takođe zauzeo četvrto mesto (8:16.36). Viktor će u subotu ujutru da se bori za plasman u C finale skifa.


Dejan ARANITOVIĆ