Tri čamca Srbije u polufinalu Svetskog kupa

Mačković i Vasić u dvojcu bez kormilara, Filipović i Beđik u dubl skulu i Jovana Arsić u skifu boriće se za medalje u švajcarskom Lucernu

Mačković i Vasić (Foto: VSS)

Više od 600 takmičara iz 39 zemalja okupilo se na „jezeru bogova“ u švajcarskom Lucernu, gde je u petak počelo treće ovogodišnje izdanje Svetskog kupa u veslanju. Reprezentativci Srbije postigli su odlične rezultate, posebno dvojac bez kormilara, Martin Mačković i Miloš Vasić, koji su sa ukupno drugim vremenom izborili polufinale, koje je na programu u subotu 9. jula. Polufinalne trke očekuju i dubl skul Aleksandra Filipovića i Aleksandra Beđika, kao i skif Jovane Arsić. Dvojica preostalih srpskih veslača, Viktor Pivač i Dušan Slavnić, nisu uspeli da se domognu završnih borbi za medalje.

Mačković i Vasić prvi su u petak izašli na stazu u Lucernu i vremenom 6:22,29 pobedili u svojoj kvalifikacionoj grupi, čime su se sa ukupno drugim najboljim rezultatom direktno plasirali u polufinale discipline dvojac bez kormilara. Bolje vreme imali su samo Britanci, Vejn-Grifit i Džordž, koji su se okitili zlatom na nedavno održanom Svetskom kupu u Beogradu, na kojem je naš dvojac izveslao bronzu.

Usledile su dubl skul trke, u kojima je naš čamac sa Aleksandrom Filipovićem i Aleksandrom Beđikom osvojio drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi, sa vremenom 6:19,90, što je bilo dovoljno za direktan plasman u polufinale. Jovana Arsić je u disciplini skif zauzela tek treće mesto u svojoj grupi, pa je morala u repesaž, u kojem je zablistala i sa prvog mesta osigurala plasman u polufinale.

Iz borbi za medalje ispali su samo srpski skifisti Viktor Pivač (3. mesto u kvalifikacijama, 5. u četvrtfinalnoj grupi) i Dušan Slavnić (4. mesto u kvalifikacijama, 5. u četvrtfinalnoj grupi), pa će njih dvojica u subotu da veslaju za što bolji plasman na trećem ovogodišnjem Svetskom kupu.


Dejan ARANITOVIĆ