Partizan najbolji na ergometrijadi u Subotici

Najuspešniji veslački klub na ovogodišnjem Prvenstvu Srbije u veslanju na ergometrima, koje je u nedelju 13. marta 2022. godine održano u Subotici, jeste Partizan koji sa osvojenih 129,36 bodova osvojio pehar najboljeg kluba na ovom državnom prvenstvu. Na drugom mestu je Crvena Zvezda sa 76, a na trećem Grafičar sa 53,96 bodova.

ergometrijada 2022.

Foto: VSS

Novosadski Danubius 1885 je zauzeo četvrto mesto sa 52,56, Smederevo je bilo peto sa 37,80, a subotički Palić šesti sa 20,44 boda. Kad su u pitanju trke studenata, najviše bodova su osvojili studenti Univerziteta u Beogradu - 44, na drugom mestu je Vojna akademija sa osvojenih 33, dok su studenti Univerziteta iz Novog Sada osvojili ukupno 19 bodova. Sa ovim državnim prvenstvom je inače otpočela ovogodišnja veslačka takmičarska sezona u Srbiji.

- Prvenstvo Srbije na ergometrima je prvi put organizovano u Subotici u Hali sportova u kojoj su uslovi za održavanje ovakvog takmičenja odlični i ovim putem želim da se zahvalim Gradu Subotici na podršci u organizaciji državnog prvenstva. Na ovom takmičenju imali smo prilike da gledamo više od 400 sportista iz 15 veslačkih klubova i dva sportska veslačka udruženja iz Beograda, Novog Sada, Smederava, Subotice, Pančeva, Zrenjanina, Čuruga, Pirota, Srebrnog Jezera i Knića, zatim veterane i rekreativce iz nekoliko klubova gde se trenira na ergometrima, kao i studente univerziteta iz Beograda i Novog Sada i beogradske Vojne akademije. Izuzetno nam je drago što su na ovom državnom prvenstvu učestvovali skoro svi članovi srpske veslačke reprezentacije, među kojima i učesnici Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine. Kada svedemo sve utiske, slobodno možemo reći da je takmičenje uspešno održano uz neke, pre svega tehničke i vizuelne novine u organizaciji ergometrijade, koje je ove godine uveo domaćin i time podigao nivo organizacije ovakvog prvenstva sa željom da ubuduće to bude otvoreni šampionat sa prisustvom i takmičara iz veslačkih klubova iz zemalja iz okruženja - izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

ergometrijada 2022.

Foto: VSS

Ako se pogledaju rezultati po kategorijama Partizan u ovom trenutku ima i te kako najbolje seniore i seniorke (sedam medalja), ali dobre rezultate u toj kategoriji imaju i Smederevo, Grafičar i Danubius 1885, koji su osvojili po dva odličja. U juniorskoj kategoriji na ovom prvenstvu Partizan je osvojio tri medalje, a po jednu su osvojili Smederevo, Danubius 1885 i Crvena zvezda. U kadetskoj konkurenciji Smederevo i Palić su osvojili po dva odličja, a Grafičar i Danubius 1885 po jedno. U pionirskoj kategoriji najviše medalja - tri - osvojili su sportisti Crvene Zvezde, po dva odličja odneli su Partizan, Grafičar i Smederevo, dok je po jedna medalja u ovoj kategoriji pripala Galebu, Danubiusu 1885, Paliću, Begeju 1883, Pobedniku i Čurugu.

- Što se tiče organizacije, ona je bila odlična, jedini je problem bio što su ergometri bili umreženi sa problematičnim softverom, koji pravi probleme pri startu, što se pokazalo godinama unazad. Od svih takmičara koji startuju, samo jednom počne da se meri vreme kako treba, svima ostalima ukrade bar dve do tri sekunde u prvih 500 metara. To se desilo i Martinu i Beđiku i Filipoviću, svima osim jednom takmičaru. To je onda pokvarilo kranje rezultate i Martina i Beđika, koji su još pre mesec dana imali za po dve sekunde bolja vremena i bili su sada još spremniji, da idu još brže, ali zbog ovog problema nisu. Nadam se da će ubuduće da se isključi to umrežavanje - mi smo pre četiri godine detektovali taj problem i na poslednja tri prvenstva koja su rađena nije bilo umrežavanja baš zbog toga da bi se dobili realni rezultati. To je bio osnovni problem, ali u principu sam zadovoljan. Jovana Arsić je postavila svoj najbolji rezultat - za njenu trku nisu bili umreženi ergometri i nije imala to ometanje, jer to vreme koje se "ukrade", to psihički opterećuje sportistu i onda ga poremeti tokom trke. I u razgovoru sa drugim trenerima došlo se do istog zaključka, svi su se žalili, ali jednostavno to je bilo tako i moralo je tako da se završi takmičenje, ali za ubuduće ne bi trebalo da se umrežavaju ergometri sa postojećim programom. Ali generalno, sportisti sa kojima radim su postigli solidne rezultate s obzirom na te okolnosti. Svi reprezentativci su dobro, povrede su sve prošle, oni treniraju i u redovnom su programu rada i spremamo se za nastup u Piediluku - istakao je trener srpskih seniora Nikola Stojić.

Regata u Italiji, koja je na programu od 8. do 10. aprila, ujedno će biti i kontrolna za naše seniorske reprezentativce.

ergometrijada 2022.

Foto: VSS

Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije, kada je u pitanju eventualni probelm sa umrežavanjem ergometara pak tvrdi da je za ovo takmičenje korišćen najnoviji - softver poslednje generacije postavljen na internet stranici "Concept 2" - proizvođača ergometara koji su se koristili za takmičenje na državnom prvenstvu u Subotici, te da organizatori nisu detektovali greške.

- Svi korišćeni ergometri na Prvenstvu Srbije u Subotici su marke "Concept 2" novije proizvodnje sa PM5 monitorima čije programe je organizator dan pre takmičenja apdejtovao po konkretnim smernicama koje je propisao "Concept 2" za sigurno korišćenje softvera. Nakon završetka svake trke sudije su manuelno beležile vreme na monitorima samih ergometara, koje je potom upoređivano sa rezultatom dobijenim uvezanim softverskim merenjem i nije uočena nijedna razlika odnosno greška u merenju vremena. Organizator takmičenja nije pronašao nijednu recenziju koja govori da ova najnovija aplikacija za umrežavanje odnosno merenje vremena "krade" sekunde. Poznato nam je da softver koji je korišćen pre četiri ili pet godina jeste imao taj problem. Ali od tada je prošlo pola decenije, softveri su napredovali i za najnoviji koji je korišćen na Prvenstvu Srbije na ergometrima ove godine u Subotici u ovom trenutku ne postoji dokaz da "krade" sekunde. Veslački savez Srbije zvanično nije dobio nijednu žalbu trenera na navodni problem elektronskog umrežavanja ergometara i softverskog merenja vremena. Ipak, kako bismo i zvanično proverili navode o mogućim greškama kao Savez ćemo se zvanično obratiti "Conceptu 2" čije smo ergometre i softver koristili tokom ovogodišnjeg državnog prvenstva i zamolićemo njihove stručnjake da nam daju odgovor da li su moguće greške o kojima trener Stojić govori. U svakom slučaju, bilo je obaranja dosadašnjih rekorda i od strane takmičara u drugim kategorijama u trkama u kojima su ergometri bili softverski povezani, te verujemo da je kranji i opšti utisak odličan - istakao je Antić.

ergometrijada 2022.

Foto: VSS

Na takmičenju u Subotici je nastupilo ukupno 310 veslača i 91 veslačica, od čega najviše u pionirskoj kategoriji 134, zatim u kadetskoj 120, potom u juniorskoj 61 i u seniorskoj 42 takmičara i takmičarki. Zapaženo učešće ostvarili su i veterani (26 takmičara i takmičarki), kao i studenti koji su nastupili sa 18 takmičara i takmičarki. Ipak, treba reći da je čak 326 veslača i veslačica koji su nastupili na ovom takmičenju bilo mlađe od 18 godina, što govori da će srpsko veslanje ubuduće imati na koga da računa.

- Odlična je stvar da imamo vrhunske juniorske rezultate, momci koji su dobro trenerali su se odlično pokazali. Rezultati su vrhunski i na svetskom nivou, što se pre svih odnosi na Vuka Mudrinića iz Danubijusa i Nemanju Luledžiju iz Partizana, koji su podelili prvo mesto, u vremenu 6:11,30 minuta. U suštini, svi momci koji su išli ispod 6:30, a bilo ih je 11 kod juniora, su bili odlični. Moram da pomenem i Matiju Rajkovića koji je veslao u konkurenciji seniora B iako je junior, čije vreme takođe spada u vrhunske rezultate. S druge strane, rezultatima kadeta sam još zadovoljniji. Ja sam i ranije radio s kadetima, ali čini mi se da nikada nismo imali tako dobru grupu, sa odličnom prvom godinom kadeta. Izvesno je da imamo sjajnu budućnost sa takvim takmičarima - sve ispod 6:40 minuta su vrhunski rezultati, a mi imamo desetak takvih veslača, uz odlične Lazara Živanovića iz Smedereva (6:23,70 minuta), Ognjena Dobrića iz Grafičara (6:28,10), Marka Marića iz Danubiusa (6:28,60)... Kod juniorki je odlična bila Milica Mladenović iz Smedereva - njeno vreme od 7:12,1 minut, s kojim je pobedila, joj i nije najbolji rezultat i na trenzima je bila i malo bolja, ali pretostavljam da je možda i trema učinila svoje i činjenica da je to bilo državno prvenstvo. Do srebra je kod juniorki došla Jelena Erić iz Partizana (7:15,20), a do bronze Una Ilić iz Zvezde (7:19,90). Nedostajala nam je, zbog bolesti, Sara Knežević, a svakako treba pomenuti i kadetkinju Jovanu Vučinić iz Smedereva, koja je sa 7:33,10 osvojila prvo mesto, ispred Maše Lekić i Teodore Blagojević iz Palića. Kad se sve sabere, ovi rezultati su znatno bolji nego prošle i prethodnih godina, a došli su kao posledica napornog rada i visokih kriterijuma koje smo postavili - istakao je selektor naših juniora i kadeta Aleksandar Ivković.

Veslački savez Srbije i Veslački klub Palić iz Subotice su zajednički organizovali 31. Prvenstvo Srbije u veslanju na ergometrima uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Grada Subotice, Sportskog saveza grada Subotice, Crvenog krsta i Doma zdravlja iz Subotice, kao i uz pomoć firme Omi Co. iz Hajdukova. Na samom državnog prvenstva u veslanju na ergometrima učesnicima je sreću poželela Nataša Aleksić - član gradskog veća za resor omladine i sporta u Subotici, a takmičenje je zvanično otvorio Davor Štefanek - predsednik Sportskog saveza Srbije, inače osvajač olimpijskog zlata i svetski šampion u rvanju u grčko-rimskom stilu, koji je takođe iz Subotice. Himnu Republike Srbije izvela je učenica Muzičke škole iz Subotice, a publiku i sportiste je u pauzama zabavljao Darko - poznati subotički disk-džokej. Sve to doprinelo je da ovo državno prvenstvo ostane kao lepo sećanje svima koji su u nedelju bili u subotičkoj Hali sportova iz koje su sa sobom poneli malo drugačije, ali pre svega vrhunsko sportsko-veslačko iskustvo.