Vasić i Mačković u finalu Evropskog prvenstva u Varezeu

Srpski olimpijski dvojac bez kormilara, u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković, plasirao se danas u A finale Evropskog prvenstva u Italiji. Naši veslači su u svojoj polufinalnoj grupi zauzeli drugo mesto, a kako je plasman u trku u kojoj će biti odlučivano o medaljama bio obezbeđen za tri najbolje posade, Vasića i Mačkovića gledaćemo u sutrašnjem finalu.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS/Nikola Stojić)

Iako je na regatnu stazu u Varezeu trebalo da izađu još tri naše posade, zbog medicinskih problema sa EP su se povukli naš dubl skul (Viktor Pivač-Aleksandar Beđik) i skif (Jovana Arsić), dok je Aleksandar Filipović u muškom skifu obezbedio plasman u D finale.

DVOJAC BEZ KORMILARA

Što se tiče polufinala u dvojcu, Miloš i Martin su veslali u najuzbudljivijoj trci dana, a prve četiri posade je u finišu delilo samo 69 stotiniki! Trku su poveli Holanđani, koji su bili na čelu sve do nekih 150-200 metara do cilja, dok su se naši momci na drugom mestu, uz Italijane na trećem, sigurno držali jednog od mesta koje vodi u finale.

Međutim, na nekih 200 metara od finiš linije, u borbu se maltene niotkuda uključio čamac Velike Britanije, a Italijani i mi smo počeli da prestižemo Holanđane. Na pedesetak metara od cilja Italijani su bili prvi, Srbi drugi, a trajala je grčevita borba za treće mesto između Holanđana i Britanaca, mada je izgledalo da i jedni i drugi mogu da prestignu i naš i čamac "azura".

Ipak, kroz cilj su prvi prošli Đuzepe Vićino i Mateo Lodo iz Italije, u vremenu 6:35,46 minuta, drugi su bili Vasić i Mačković (6:35,76), dok su mesto u A finalu, kao trećeplasirani, obezbedili i Gijom Kromohuk i Nikolas fon Šran iz Holandije (6:36,13). I pored paklenog finiša, Morgan Bolding i Heri Glenister iz Velike Britanije, nisu uspeli da prođu u trku za medalje, prošavši liniju cilja u vremenu 6:36,15 minuta.

Uz pomenute posade Italije, Srbije i Holandije, u A finalu sutra će se takmičiti i tri najbolja čamca iz druge polufinalne grupe - Hrvatska, koja je u toj trci pobedila u vremenu 6:35,67 minuta, zatim drugoplasirana Rumunija (6:37,97) i trećeplasirana Francuska (6:42,17).

- U ovoj trci nije bilo prostora za preveliko kalkulisanje, Holanđani su kao i prošle godine na Evropskom prvenstvu najbrže startovali, ali smo kroz drugih i trećih 500 metara imali najveću brzinu od svih posada i poravnali se sa Italijanima. Miloš i Martin su mi rekli posle trke da ima još prostora za napredak i da će to sutra iskoristiti do kraja. A kao i pre šampionata, jasno je da će nam najveći rivali biti Hrvati, Rumuni, Italijani i Holanđani - istakao je trener našeg dvojca Nikola Stojić. 

DUBL SKUL

Nažalost, iako se naš dubl skul, sa posadom Viktor Pivač-Aleksandar Beđik, takođe plasirao u polufinale kroz jučerašnji repesaž, iz zdravstvenih razloga momci danas nisu izašli na stazu. Njima je ovo Eevropsko prvenstvo bio prvi test, jer je reč o dublu koji vesla zajedno tek tri nedelje, sa idejom da se sredinom maja takmiče na Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu.

Viktor Pivač i Aleksandar Beđik

Viktor Pivač i Aleksandar Beđik (Foto: VSS/Lazo Pivač)

SKIF (Ž)

Jovana Arsić je, slično kao i Aleksandar Filipović, veslala u četvrtak u finalu Evropskih OI kvalifikacija, obezbedila plasman na Igre u Tokiju, a već u petak izveslala dve trke na EP. I tada je bilo upitno njeno učešće na trkama, a pošto se danas osećala još lošije, ipak nije izašla na stazu.

- Jovana je juče veslala pod temperaturom i ušla među 12 najboljih. Međutim, danas je loše i tražila je da ne vesla. Ja sam i juče bio za to da ona ne izlazi na stazu, ali je ona ipak otišla da se trka. Nažlost, i jedan od momaka iz dubla se jutros ukočio, pa ni ta naša posada nije izašla na stazu... S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i pandemiju koronavirusa, Jovani je urađen brzi test, ali je on negativan, tako da je s te strane sve u redu - rekao je trener naše skifistkinje Dušan Kovačević.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević) 

SKIF (M)

Drugog takmičarskog dana na EP na stazu je izašao još samo Aleksandar Filipović, koji je u trci za plasman u C finale u svojoj grupi bio peti, što znači da je obezbedio plasman u sutrašnje D finale (za plasman od 19. mesta). Ovde se mora istaći da je Filipović na EP ušao direktno iz Evropskih olimpijskih kvalifikacijama, na kojima je u četvrtak veslao dve trke - polufinale i finale, zatim je juče izveslao prvu, a danas i drugu trku na EP, što je svakako uticalo na njegov plasman na ovom takmičenju.

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović (Foto: Arhiva VSS)